Rektör Prof. Dr. Göktaş: 800 Yataklı Hastane için Gün Sayıyoruz

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, 43 bin öğrencisi ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin öğrenci sayısı bakımından en büyük üçüncü üniversitesi olduklarını, Türkiye genelinde olduğu gibi bazı bölümlerde öğrenci bulmakta zorluk çektiklerini ve son olarak ise 800 yataklı bir hastane için  Nisan sonu yada en geç Mayıs başlarında ihaleye çıkacaklarını ifade etti. 

Rektör Prof. Dr. Göktaş: 800 Yataklı Hastane için Gün Sayıyoruz

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle basın mensuplarını ağırladı. Yoğun katılımla gerçekleştirilen programda Rektör Prof. Dr. Göktaş, görev süreci içerisinde Üniversitede yapılan ve devam eden çalışmaları değerlendirdi. 

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Fırat Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen programa; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bilal Üstündağ, Prof. Dr. Soner Özgen, Prof. Dr. Mehmet Yılmaz,  Genel Sekreter Prof. Dr. Sinan Akpınar, cemiyet ve dernek başkanları, televizyon ve gazetelerin genel yayın yönetmenleri, ulusal ve yerel medya temsilcileri ve medya çalışanları katıldı. 

EN BÜYÜK ÜÇÜNCÜ ÜNİVERSİTEYİZ 

Elazığ’da yükseköğretimin 1967 yılında kurulan teknik bir okulla başladığını söyleyen Prof. Dr. Göktaş “ Şuan üniversitemizde 17 fakülte, 4 lisansüstü eğitim veren enstitü, 3 tane yüksekokul ve 9 meslek yüksekokulu ile 2113 akademik personel Türkiye’nin 80 ilinden gelen 43 bin öğrencisi ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin öğrenci sayısı bakımından en büyük üçüncü üniversitesiyiz.”dedi.  

Rektör Prof. Dr. Göktaş: 800 Yataklı Hastane için Gün Sayıyoruz

DEVLETİMİZİN ÜNİVERSİTELERDEN ÇOK BÜYÜK BEKLENTİLERİ VAR

Prof. Dr. Göktaş “Türkiye yüzyılı hatta Türki cumhuriyetlerini düşünürsek daha büyük anlamda atfedenler var.  Bu Türkiye yüzyılında devlet olarak bizim bu yüzyılda mili teknoloji hamlelerini gerçekleştirmemiz gerektiği yönünde ciddi bir fikir birliği var. Bu coğrafyada yaşıyorsak jeopolitik konumu önemli olan bu ülkede yaşıyorsak her an bizi huzursuz edecek durumlarla karşılaşabiliriz. Dolayısıyla bu tür problemlerle karşılaştığımız zaman sadece güçlü olmak yetmez çok güçlü olmak gerekiyor. Bunu yapabilmek için önümüzdeki nesilleri çok iyi bilgi ve donanımla önümüzdeki süreçlere hazırlamamız gerekiyor.  Takdir edersiniz ki bunun en önemli basamağı da üniversitelerdir. Bu nedenle devletimizin üniversitelerden çok büyük beklentileri var.”dedi. 

Rektör Prof. Dr. Göktaş: 800 Yataklı Hastane için Gün Sayıyoruz

TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİ KAPATILACAK MI?

Türkiye’de şuan Marmara, Fırat ve Gazi Üniversitesi’nde teknik eğitim fakültelerinin olduğunu kaydeden Göktaş,  “Şuan bu üç fakültemiz pasif durumda ve kapanma eşiğine gelmişlerdir. YÖK başkanımızın şuan bu fakülteler için farklı bir düşüncesi var.  Bu fakültelerin meslek liselerine öğretmen yetiştirmesi yönünde tekrar değerlendirilmesini istiyorlar. Sonuç olarak kapatın derlerse kapatacağız. Şuan o fakültemizde 100 civarında öğrenci var. Hepsinin yaşları bir hayli büyük. Çeşitli aflarla kaydını yenilemiş öğrenciler,  bu öğrenciler bittikten sonra tekrardan değerlendirme yapacağız.” dedi. 

Rektör Prof. Dr. Göktaş: 800 Yataklı Hastane için Gün Sayıyoruz

BAZI BÖLÜMLERDE ÖĞRENCİ BULMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ

144 tane lisans programının üniversitede eğitim verildiğinin altını çizen Prof.Dr. Göktaş “ Türkiye genelinde olduğu gibi bizde bazı bölümlerde öğrenci bulmakta zorluk çekiyoruz. Bazı bölümlerde hocalarımız öğrencilerimiz olmasa bile çalışmalarına devam ediyor. Kimya, Çevre ve Biyo mühendisliği gibi bölümlerimizde çok kaliteli hocalarımız var ve seçkin çalışmalar yapıyorlar. Lisans düzeyinde birçok bölümde öğrenci sıkıntımız var.”dedi. 

İLETİŞİM FAKÜLTESİNDE MEDYA VE İLETİŞİM BÖLÜMÜ KURULDU 

İletişim Fakültesi bünyesinde medya ve iletişim bölümü kurulduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Göktaş “ İnşallah kısa süre içerisinde hocalarımızı görevlendireceğiz.  Mart ayında da kılavuzlara bölümümüz girecek 2024-2025 dönemi için öğrenci alımı gerçekleştireceğiz.” dedi. 

CUMHURBAŞKANIMIZ ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARISINI ÖVÜYOR 

Nasıl ODTÜ’den devlet olarak övünüyorsak öyle bir noktaya geldik ki Fırat Üniversitesi ile devletimizin artık övündüğünü ifade eden Prof. Dr. Göktaş,“ Biz büyükşehir olmayan Anadolu’da orta büyüklükte bir şehiriz. Artık Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ ve Ege Üniversiteleri ile tabiri caizse dişe diş mücadele edecek bir noktaya geldik. Allah’a şükür bu iyi bir şey. Bu özelliğimiz bütün toplantılarda devlet büyüklerimiz tarafından dillendiriliyor. Diğer üniversitelere örnek gösteriyorlar. Gidip oralarda izleyin onlar nasıl böyle araştırma potansiyelini arttırdı. Uluslararası projelerini artırdı. YÖK, TÜBİTAK başkanlarımız hatta sayın cumhurbaşkanımız isim vermese bile Anadolu’da bir üniversite şuan ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi ile yarışır durumda diye örnek olarak üniversitemizi gösteriyorlar. Dolayısıyla iyi bir noktaya geldik.” diye ifade etti. 

800 YATAKLI HASTANE’NİN İHALESİNİ YAPACAĞIZ 

Rektör Prof. Dr. Göktaş, “Hastanemiz yaklaşık 40 yıllık bir hastane o zamanki teknolojilerle ve inşaatlarla yapılmış. Rektör olduğumdan beri bütün çabamızı oraya harcıyoruz ama haklı olarak hiçbir zaman insanımızı mutlu edemiyoruz. Hastane miadını doldurmuş.  Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından bize 800 yataklı yeni bir hastane verildi. İnşallah bu hafta sayın cumhurbaşkanımızın imzasından geçecek. İlk onayladıklarından iki etap şeklinde yapılacağı söylenmişti.  Tek seferde yapılmasını istedik. Bunu da kabul ettiler. İnşallah 800 yataklı bir hastanenin proje ihalesini yaptık. Kendi sürecimize göre konuşuyorum. Nisan sonu en geç Mayıs başlarında ihaleye çıkacağız. Deprem izalatörleri olan zemin artı 5 kat olmak kaydıyla 800 yataklı bir hastane olacak.   Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde hasta başına düşen alan 350 m² bir alan. Üniversite hastaneleri için bu rakam 175 m² olarak belirtiliyor. Biz bu konuda milletvekillerimizden destek isteyerek bu alanın 200 m²’ye yükseltme çabasındayız. Hastane yapımı için şuan için en az 150 dönüm yer gerekiyor. Bunun içinde şehir içinde böyle bir alan yok. Şehrimizde büyüyor. İnşallah yapılan yerde de şehrimiz daha büyüyecek. 2027 yılında bitirilmesini öngörüyoruz.” dedi. 

ELAZIĞ’A 12 MİLYAR TL’LIK YATIRIM KAZANDIRDIK

Görev süresi içerisinde Elazığ’a 12 Milyar TL’lik yatırım kazandırdıklarını söyleyen Prof. Dr. Göktaş, “Üniversitemize son teknolojiye sahip makine ve cihazlar kazandırmanın yanı sıra inşaat çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Görev süreci içerisinde Üniversitemize 12 Milyar TL’lik yatırım kazandırdık. Hastane binamız başladığında bu rakam ne kadara çıkar şuan bilmiyoruz ama şu anlık 12 milyarlık yatırımı ilimize kazandırdık. Bu yatırımlar bittiğinde üniversitemiz daha da değerlenecek. Her alanda yatırımlarımız oldu. Üniversitemize Bilişim ve Ar-Ge Merkezi kuruyoruz. Bu merkezimiz Türkiye’de örnek başka bir yerde olmayan bir merkez olacak. İnşallah önümüzdeki yaz aylarında bitecek.“ dedi.

HOCALARIMIZI TEBRİK EDİYORUM

Rektör Prof.Dr. Göktaş son olarak, “Fırat Üniversitesi akademisyen ve öğrencilerinin  son 3 yılda Türkiye’nin en prestijli ödüllerini alma başarısı gösterdiler.  Birçok derecelendirme kuruluşunun derecelendirmesine göre üniversitemizin aldığı en kötü derece 18’nciliktir. En son URAP’ın yaptığı derecelendirmede 10. sıraya yükseldik. Araştırma üniversiteleri içerisinde bizim önümüzde olan birçok üniversite gerimizde kaldı. Uluslararası derecelendirme kuruluşları açısından bizim üniversitemiz artık kalıcı bir şekilde o sıralamada iyi bir noktada olduğunu hepimiz biliyoruz. Stanford Üniversitesi’nin yapmış olduğu dünyanın en etkili bilim insanları arasında % 2’lik dilime giren hocalardan biz Türkiye’de ikinci ya da üçüncü oluyoruz. Bir defa üçüncü sonra İTÜ’den sonra ikinci sıradayız. Bu da gerçekten ciddi bir başarıdır. Hocalarımızı bir kez daha tebrik ediyorum.” dedi.