Raflarda Tozlanmasın

24 Ocak 2020 depremi sonrası çok sayıda teknik heyet ilimizde araştırmalar yaptı. Bu kurumlardan biri olan ve geçmişte kamuoyu ile paylaşılan FÜ'nün hazırladığı 'Elazığ'ın Deprem Raporu' kitaplaştırılarak Vali Erkaya Yırık'a sunuldu.

Raflarda Tozlanmasın
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan 6.8, 27 Aralık 2020 tarihinde yaşanan 5.3 depremi ve o günden bugüne peş peşe yaşanan depremler de gösteriyor ki ilimizi depremin tüm olumsuzluklarını bugüne kadar yaşadığı gibi bundan sonra da yaşayacak.

24 Ocakta yaşanan 6.8 şiddetindeki büyük depremin ardından başta deprem uzmanları olmak üzere konuyla ilgili olan kurum ve kuruluşlar ve siyasi partiler tarafından çok sayıda deprem araştırmaları yapıldı ve sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı.

FIRAT ÜNİVERSİTESİ EKİBİNİ'NİN  RAPORU
Büyük depremin ardından sahada en çok bulunan ve akademisyenleri ile teknik araştırma ve inceleme yapan en önemli kurumlardan biri de Fırat Üniversitesiydi.
24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde Fırat Üniversitesi akademisyenleri, günlerce saha çalışması yaparak depreme sebep olan etkenleri, yapılan kusur ve eksikleri olay yerinde  yıkıntıları inceleyerek rapor haline getirdiler.

EN YETKİLİ MAKAMA SUNULDU
Deprem süreci boyunca sahada inceleme yapan akademisyenler; gözlem, değerlendirme ve incelemelerini rapor haline getirerek yazılı bir kaynak oluşturdu. Fırat Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlanan “24 Ocak 2020 MW 6.8 Sivrice Depremi Elazığ Bölgesi Yapısal Hasarlar İnceleme ve Değerlendirme Raporu” Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’ın katkılarıyla basılı hale getirildi. 
Fırat Yapısal Hasarları Araştırma Grup Koordinatörü Doç. Dr. Kürşat Esat Alyamaç ile birlikte grup üyesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahar Demirel, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş ile birlikte Elazığ Valisi Erkaya Yırık’a Sivrice Depremi Elazığ Bölgesi Yapısal Hasarlar İnceleme ve Değerlendirme Raporu”nu takdim ettiler.

RAFLARDA TOZLANMASIN

24 Ocak depreminden sonra asıl ve artçı olmak üzere onlarca deprem yaşayan ve yer bilim uzmanı Prof. Dr. Naci Görür’ün bölgemiz için “endişeleniyorum” uyarısından sonra hazırlanan raporun, bir dosya ve kitap olarak raflara tozlanmaması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, bu konuda valiliğe önemli görevler düştüğünü ifade ediyorlar.

ÖNCE ANLAŞILMALI SONRA UYGULANMALI
FÜ uzmanları tarafından aylar süren saha araştırma ve gözlemleri sonucu titiz bir çalışma ve örnek resimlerle hazırlanan ve değerlendirmeler kısmında alınması gereken önlemler ve kamu kurumlarına düşen görevler bölümünün, ilgililer tarafından çok iyi okunup analiz edilmesi gerektiğini ifade eden vatandaşlar, bu konuda Valilikte oluşturulacak deprem izleme komitesi marifetiyle ilgili kurum temsilcileri ile aylık toplantılar yapılması gerektiğini belirtiyorlar.

DENETİM MEKANİZMASI ÖNEMLİ
Depremde yıkılan binaların her ne kadar o günün yapı yönetmeliği ve elle karışım yapılan harçlarla inşa edilse de 6.8 şiddetindeki depremde ayakta kalan ve herhangi bir hasar almayan çok sayıda bina da gösteriyor ki aslında en önemli kusur yapım ve malzemenin eksik kullanılması.

Bu tür olayların yeniden yaşanmaması için yapıların özel firmalar tarafından yapılan teknik denetimleri yanında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ve yerel yönetimler tarafından da denetlenmesi gerektiğini belirten vatandaşlar, bu konuda gösterilen hassasiyetin olası yeni depremlerde can ve mal kaybının önüne geçeceğini ifade ediyorlar.