Projeniz Yanlış TOKİ!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2022 yılı bütçe sunumunu gerçekleştirdi.

Projeniz Yanlış TOKİ!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bakan Kurum bütçe sunumunda 24 Ocak’ta meydana gelen Elazığ depremine de yer vererek şunları söyledi: “2020 yılında milletimizi yasa boğan Elazığ depreminin ardından Elazığ ve Malatya’da tarihin en büyük deprem dönüşümünü başlattık. TOKİ ile depremde zarar gören vatandaşlarımız için Elazığ’da 23 bin 677 konut, ve 2 bin 515 köy evi, Malatya’da 6 bin 787 konut ve 555 köy evi yapıyoruz. Bir yıl geçmeden konutları teslim etmeye başladık” 

Söylenenlerin hepsi doğru ve yapılanlar için teşekkür ederiz. Sorun bu konutları yapmakla bitmiyor. Sorun halkı mutlu etmek ve konutlarında huzurlu yaşamalarıyla çözülebilir. 

TOKİ gibi  her şeyin en iyisini ben bilirim  modunda hareket eden ve vatandaşların taleplerini karşılayamayan  kurumun  eliyle yapılan konut sayılarıyla övünmek yerine,  keşke bakanımız  biraz da halkı dinlese.

Bakın size bizzat yaşadığım, gözlerimle gördüğüm ve her gün yüzlercesini dinlediğim bir TOKİ klasiğini anlatayım. 

Köy evleri yapılıyor. Çoğu yerde eğim ve temelin yüksekliği sebebiyle 3 metreye yakın bir yükseklik oluşuyor.  Dört bir etrafı ve üzerine yapılacak evin her bir duvarının altına gelecek kısımların da altına  perde duvar çekilmiş.

Şimdi bu durumda bırakın bir mühendisin, sıradan bir vatandaşın önereceği şey, bu perde duvarların üzerine bir beton tabliye atılarak bir depo ya da garaj yapılarak kullanılmasıdır değil mi?

Ama bizim TOKİ’nin mühendisleri ve Ankara’daki müdürleri ne yapıyor? O kadar zahmetle açılan ve dünyanın demir ve betonu ile yapılan 3 metre yüksekliğindeki alan, yeniden toprakla dolduruluyor ve üzerine şap betonu atılarak köy evi üzerine konduruluyor. Bu kadar bilgisizlik ve yanlışlar, gerçekleri ortaya çıkarıyor ve daha bir çok örneği var.

Tabi tüm cesaretinizi toplayıp da TOKİ mühendisine ya da herhangi bir yetkiliye, neden bu kadar masraf ve emekten sonra kolay olanı yapıp da bodrum yapmadınız” sorusuna verilen tek ve kısa yanıt: “Proje böyle, proje dışına çıkamayız.” Yahu arkadaş, bu projeyi yapan mühendis arkadaş, bodrumu kullanacak bir projeyi niye çizemedi? dediğiniz anda nasıl bir cevap alacağınızı tahmin etmekte zorlanmazsınız sanırım.

Söylememiz o ki Murat Kurum Bakanımızın rakamlar vererek ve büyük gururla anlattığı gerçekleri bizde bize sorsunlar. Dışı sizi içi bizi yakar dedikleri de bu olsa gerek.