Piyasa Durgun

Özel Haber: Elazığ Hakimiyet Gazetesi 2. El piyasasındaki son durumu esnafa sordu. Esnaflar 2. El piyasasının durgun olduğunu, yapılan ÖTV indiriminin bekleneni karşılamadığını ve yüksek fiyatlar nedeniyle vatandaşların 2. El araç bile alamadığını belirttiler.

Piyasa Durgun

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 saate yakın süren Kabine toplantısında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Ekonomiyle ilgili gelen eleştirilere cevap veren Erdoğan; "Utanmadan sıkılmadan, 'Aşı yok' diyor. 'Evine götürecek ekmek yok' diyor. Böyle bir yalan olur mu? Bunlar korkulması gereken yüceler yücesinden korkmuyorlar ki. Bunlarda edep ahlak yok ki. Şu anda bakıyorsunuz her evde araba var, kapıcısında araba var. Şu anda 2. el araba yetişmiyor zaten. Bunları nasıl görmemezlikten geliyorsunuz. Ama bunu televizyon ekranlarından vatandaşa anlatıp kandırabilirsiniz ama bizi kandıramazsınız. Çünkü biz her şeyin istatistiğini tutuyoruz. Büyük vizyonlara ve hedeflere odaklanırken burnumuzun dibindeki meselelere sırtımızı dönmüyoruz. Terörle mücadele, işsizlikle mücadele bizim için aynı mesafededir. Bunları hepsi de aynı makinanın farklı parçaları gibi birbiriyle yakından ilişkilidir. Bu dönemdeki talihsizliğimiz, küresel kriz ile ülkemize saldırıların aynı dönemde olmasıdır. Türkiye bu fiyat artışlarını halkına nispeten yansıtan ülkelerin başında geliyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde durum çok daha vahimdir. Türkiye olarak artan üretim ve lojistik gücümüzle yaşanan sıkıntıları kendimiz için fırsata dönüştürme yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Yaşanan fiyat artışları ve diğer sıkıntıları vatandaşlımızı bunaltmaması için gereken tedbirleri alıyoruz” dedi.

“PİYASA DURGUN”
2. El araç piyasasındaki son durumu öğrenmek için bilgi aldığımız Elazığlı esnaflar ise piyasanın durgun olduğunu belirttiler. Yıldızlar Otomotiv’den Halis Yıldız, son durumu şu ifadelerle anlattı: “2. El araçlarda piyasa oldukça durgun. Buna rağmen araç fiyatları da zirvede. Yılbaşında 212 bin TL’ye aldığım sıfır aracın şu anki fiyatı 297 bin 200 TL olmuş. ÖTV indirimi ile fiyatları aşağı çekmeyi planladılar o da her araca uygulanmadı. Piyasada satılmayan araçlara uygulayarak bir düşüş sağlamaya çalıştılar ama bu da tutmadı. Çünkü bu araçlar orta gelirli vatandaşlara hitap eden araçladı. Orta sınıf diye tabir ettiğimiz insanlarımızın da bu aralar işleri kırık olduğundan araç alamadılar. Almak isteyen olsa da bu defa fabrikada araç yok cevabı ile karşılaştılar. Şuan otomotiv sektörü içler acısı bir halde ve bütün üreticiler kan ağlıyor. Üstelik bu sorun çip krizinden ötürü sadece ülkemizde de değil, dünya ölçeğinde sorun olmuş haldedir.”

“YASA UYGULANSIN”
2. El piyasasındaki fiyat artışının bir başka nedeninin de herkesin araç alım satımı yapmasından kaynaklandığını söyleyen Halis Yıldız, yasanın uygulanması gerektiğini belirterek şunları söyledi:  “Sıfır ve 2. El araçlar konusunda sıkıntı çekmemizin bir başka nedeni de önüne gelen herkesin araç alım satımı ile uğraşmasıdır. Bir yasa çıkardılar ve galericiler için bir belge alma zorunluluğu getirerek belgesi olmayan araç alım satımı yapamayacak dediler. Bin 100 TL para verip o belgeyi de aldık ama şu an hiçbir işe yaradığı yok.  Hükümetin bu konuda acilen çıkardığı bu yasayı uygulamasını istiyoruz.”