Pisti Kapatmadan Olmaz mı?

Geçtiğimiz hafta Elazığ'ın en çok konuşulan konularından daha doğrusu sorunlarından biri de havaalanımızın 1 Ekimden başlamak üzere 45 gün kapatılacağı konusu idi.

Pisti Kapatmadan Olmaz mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yapım çalışmaları süren “Elazığ Havalimanı Paralel Pist ve Müteferrik İşler” işi kapsamında yeni yapılan pist ile taksi yollarının tamamlanıp, mevcut piste bağlantılarının yapılabilmesi, pist şeritlerinin tesviye edilmesi ve gerekli havacılık tedbirlerinin alınabilmesi gerekçesi ile havaalanının 1 Ekim 2021 tarihinden itibaren 45 gün süre ile uçuş trafiğine kapatılacak olması haberi medyaya düşer düşmez bunun zamanlaması itibariyle yanlış olduğu ifade edildi ve ertelenmesi talepleri yükseldi.

Havalimanının 1 Ekim tarihinde kapatılacak olmasına özellikle Fırat Üniversitesi’ni kazanan öğrencilerden tepki gelmişti. 

45 binin üzerinde öğrencisi bulunan Fırat Üniversitesi’nin 30 bin öğrencisi ise il dışından gelecek ve havalimanın kapalı olması bu öğrencileri mağdur edecekti. 

Kapanma tarihinin 1 Ekim olarak belirlenmesinin ardından siyasilerimizin bu konuda hiçbir çalışması olmaz hatta konuya ilgi dahi duymazken Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, iki yılın ardından yüz yüze öğretimin başlayacağı üniversite öğrencilerinin mağdur olmaması için yetkililerle temaslarda bulundu. Öğrencilerinin mağdur olmaması için girişimlerde bulunan Rektör Göktaş’ın talepleri karşılık buldu ve Elazığ Havalimanının 15 Ekim tarihine ertelendi.

Bu ertelenme Fırat Üniversitesi öğrencilerini ve hemşerilerimizi mutlu etti.

Bu gayretinden ve konuyu kendine dert edinip çözüm konusundaki duyarlılığından dolayı Rektör Prof. Göktaş’a bizler de teşekkür ediyoruz.
45 gün sürecek kapanma gerekçesine bakıldığında yapılan çalışmanın ana ve halen kullanılan pistte değil paralel pist ve taksi yan yollarının yapımı ile ilgili olduğu görülüyor.

Şu ana kadar  uçakların iniş-kalkış yaptığı pistte yapılmayan bir çalışma için zaten uçak trafiği çok olmayan bir havaalanı neden tümüyle kapatılması anlaşılır gibi değil.
Yüklenici firmanın iş makinaları ve elemanlarının güvenliği ya da iniş kalkış yapan uçakların güvenliği adına bu tür bir karar alındığı görünüyor. 

Yapılan çalışma sadece gündüz yapılacağı ve gündüz saatlerinde de çok sefer olmadığı göz önüne alınırsa, uçakların iniş ve kalkış saatlerinde iş makinaları ve personel mola vererek, inişe zarar vermeyecek bir alana çekilebilir ve uçak seferleri de bundan etkilenmez.

Yüklenici firma yetkilileri ile havalimanı yetkilileri bu konuda farklı alternatifler de ortaya koyabilirler.

Uçak seferlerin 45 gün iptal edilmesi, Elazığ’ın bu süre açısından dükkânının kapalı olması anlamına gelir. Bu süreçte iş insanı ziyaretleri, yatırımcı, ticari amaçlı seyahat, ticari ürün alım satımı, kültürel ve sanatsal faaliyetler askıya alınmış olacak. 

45 gün az bir süre değil. Rektörümüzün 15 gün erteleme gayretine ilaveten pistin kapatılmadan bu sorunu aşabileceğimizi düşünüyoruz. Olay teknik açıdan ve olabilirlik düzleminde yeniden masaya yatırılmalı ve şehrin 45 gün iptal edilmemesi noktasında gayret gösterilmeli.