Paran Olsa Ne Yazar!

Dünya, korona ile birlikte ciddi anlamda ekonomik bir kriz yaşıyor. Korona'nın, sağlıktan ve insan hayatından sonra en büyük yıkımı ekonomiye vereceğini zaten uzmanlar hep ifade ediyorlardı. Üretim ve tedarik zincirlerinin zarar görmesi ile oluşan üretim azlığı ve ürün kıtlığı ister istemez aşırı pahalılığı getirdi.

Paran Olsa Ne Yazar!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Korona ile birlikte asıl bir sorun ise iklim değişiklikleri ve kuraklık… Bu olumsuzluklara bir de tarımsal alandaki başta mazot, gübre, zirai ilaç ve ekipmanlara gelen aşırı zamlar etkilenince, önümüzdeki yıl hiçbir çiftçi ekip biçmeyi düşünmüyor zira artık gücü yok…

Her ne kadar toplum daha çok şeker, çay, un ve diğer mutfak ürünlerine yapılan zammı konuşuyorsa da çiftçinin belini kıran ve elini bağlayan en büyük zam gübreye gelmiş durumda.

Bu durumun devamı halinde, şimdilerde piyasada olan ve fiyatının yüksekliği sebebiyle zorlukla aldığımız tarımsal ürünlerin, önümüzdeki yıllarda paramız olmasına rağmen alamayacağımız ve ulaşamayacağımız gerçeğiyle yüzleşmek zorundayız.

Birçok sektörün yaşadığı sorunların yanında tarım sektörünün apayrı bir yeri ve önemi var. Pandemi şartları, girdi maliyetlerinin yüksekliği ve kuraklıkla gelen üretim eksiklikleri, dünyayı küresel bir kıtlığın eşiğine getirebilir. Teknoloji yatırımları ile dünyanın en zengini olan Bill Gates’in son yıllarda dünyanın birçok ülkesinde tarım yapılacak araziler alması da gösteriyor ki yarınlarda en önemli sorunumuz tarımsal üretim ve gıda olacak.

Hükümetin ve özellikle bu akıbetin olacağı yönünde öngörüleri ve senaryoları olması gereken Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin harekete geçerek, üreticilerimize yönelik ciddi anlamda teşviklerin verilmesi yönünde çalışma yapmaları gerekiyor. Özellikle tarımsal amaçlı kullanılan mazot, gübre ve zirai ilaç konusunda devletin çok ciddi desteklerinin sahaya yansıması gerekir.

Devlet eğer bugün bu destekleri çiftçisinden esirger ve bunu gerçekleştirmezse önümüzdeki dönemde daha fazla para harcayıp buğday, un ve belki şimdiye kadar ihraç ettiğimiz sebze ve meyveyi  ithal etmek zorunda kalacak. 

Tabi dış ülkelerde de bulunabilirse….