Papatya Falına Dönen Köprü

Elazığ'ı ilgilendirdiği kadar Doğu-Güneydoğu ve Akdeniz Bölgesi'ni Karadeniz'e en kısa yoldan bağlayacak olan Pertek Köprüsü'nün etüt ve fizibilite çalışmaların da sona gelindi. Yapılıp yapılmayacağı tartışmaları ile papatya falına dönen köprü, bu teknik çalışmanın ardından siyaset kurumunun da baskısıyla 2022 yılı yatırım programına alınmayı bekliyor.

Papatya Falına Dönen Köprü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’ı ilgilendirdiği kadar Doğu-Güneydoğu ve Akdeniz Bölgesini Karadeniz’e en kısa yoldan bağlayacak olan Pertek Köprüsü’nün ne zaman yapılacağı konusu yıllardır gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

Elazığ Hakimiyet Gazetesi’nin geçtiğimiz yıllarda gündeme taşıdığı Pertek Köprüsü’nün yapılmasının büyük bir ihtiyaç olduğu haberleri, uzun bir dönem gündemi meşgul ederken, halen bir adımın atılmaması ve yetkili ağızlardan açıklama yapılmaması kafaları karıştırmaya devam ediyor. 

Bölgeler arasındaki bağlantıyı en kısa mesafede sağlayacak olan Pertek Köprüsü’nün yapılması ile birlikte ülkemizin ticari hayatında da önemli bir gelişme sağlanacak olan bu önemli proje ile ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmamasına olan tepki devam ediyor. 

PAPATYA FALINA DÖNDÜ
Pertek Köprüsü’nün önemini bilen ve bu konuda adım atılması gerektiğine inanan birçok siyasi ve yöneticinin söz vermesine rağmen bugüne kadar adım atılamaması Pertek Köprüsü’nün yapılıp yapılmayacağı tartışmalarını da beraberinde getirdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın söz verdiği Pertek Köprüsü’nün yapılması için Karayolları Genel Müdürlüğü de fizibilite hazırlıklarına başlamış ve ilk adım atılmasına rağmen yapılıp yapılmayacağı papatya falına dönen Pertek Köprüsü ile ilgili hala tatmin edici bir açıklama yapılmadı.

YOL YAPILDI, KÖPRÜ BEKLİYOR 
Yapılacak Pertek Köprüsü’nün bölgeler arasındaki bağlantıyı daha kısa süreye indirmek amacıyla Pertek-Tunceli arasındaki yolun, geçtiğimiz yıllarda duble yol ve daha konforlu olarak yapılarak hizmete açılmasının ardından gözler bu defa Pertek Köprüsü’ne çevrilmişti. 

Elazığ-Pertek feribot iskelesi arasındaki yolun da ıslah edilerek daha güzel hale getirilmesinin ardından, Pertek Köprüsü’nün yakın bir zaman içerisinde yapılmaya başlanacağı ifade edilmişti. 

50 DAKİKALIK YOL 25 DAKİKAYA DÜŞMÜŞTÜ 
Tunceli ile Elazığ arasındaki 52 kilometrelik yol ağının virajları ortadan kaldırıldıktan sonra 44 kilometreye düştü ve bu transit yol, sürüş konforu ve yol güvenliği açısından sürücülerin de beğenisini kazandı.  Önceden yaklaşık 50 dakikada alınan yol, yapılan duble yol çalışmaları ve kısaltmalarla 25 dakikaya düştü.

YOLLAR, KENDİLERİNİ BULUŞTURACAK KÖPRÜYE HASRET
Pertek Köprüsü’nün Ağın Köprüsü hatta hiç de ihtiyaç bulunmadığı halde Kömürhan Köprüsü ve tünellerinin dev bütçelerle yeniden yapılmasından çok daha önemli ve stratejik olduğuna dikkat çeken vatandaşlar,  Pertek Köprüsü’nün bir an önce yapılmasının tüm bölgeye can damarı olarak hayat suyu vereceğini ifade etmişti. 

45 YILDIR FERİBOTLA ULAŞIM SAĞLANIYOR
Keban Barajında 1976 yılında su tutulmaya başlamasının ardından 45 yıldır bu güzergâhta ulaşım feribotlarla belirli saatlere yapılmasından dolayı özellikle yaz aylarında yoğunluk yaşandığı göz önüne alındığında, köprünün yapılması halinde 24 saat kesintisiz ulaşım sağlanmış olacak. 

HAKİMİYET GAZETESİ GÜNDEME GETİRMİŞTİ
Hakimiyet Gazetesi, 29 Nisan 2019 tarihinde ‘’PERTEK KÖPRÜSÜ NE ZAMAN YAPILACAK?’’ başlığıyla gündeme getirmiş ve Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan’dan konu ile ilgili bilgiler almıştı.

PERTEK-ELAZIĞ ARASI DAHA YAKIN OLACAK
Ruhan Alan geçmişte gazetemize yaptığı açıklamada, ’’Eğer köprü yapılırsa ilçemize turizm anlamında katkısı olacak. Yani geniş anlamda katkıları olacak. Hazar Gölü’nün etrafına çok büyük yatırımlar yapılıyor. İnsanlar göl manzaralı yerlere yatırımlar yapıyorlar. Ulaşım sorunu olmadığı için bunlar yapılıyor. Elazığ’a en yakın ilçe Sivrice, Pertek köprüsü yapılırsa Pertek Sivrice’den daha yakın olacak Elazığ’a.’’ diye ifade etmişti.

UMUTLAR 2022’YE KALDI 
Elazığ’ı ilgilendirdiği kadar Doğu-Güneydoğu ve Akdeniz Bölgesini Karadeniz’e en kısa yoldan bağlayacak olan Pertek Köprüsü’nün 2022 yılında yapılması için Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından  ön çalışmaların başladığı ve fizibilite çalışmalarının sürdüğü ifade edildi. 

Pertek Köprüsü’nün yapılması için Karayolları Genel Müdürlüğü de fizibilite hazırlıklarına başlayarak ilerleyen dönemler de bitmesinin ardından, yatırım programına alınması ve projelendirilerek bölgeye müjde verilmesi bekleniyor. 

ÖNCE PROJE İHALESİ
Keban Barajı üzerine yapılması talep edilen Pertek Köprüsü, 2019 yılı yatırım programında “Köprü Etüt Proje ve Bilgi Sistemleri-Pertek Köprüsü Proje ve Danışmanlık Hizmetleri” projesi kapsamında yer alıyordu. 

Yüksek teknoloji gerektiren Pertek Köprüsü’nün etüt ve fizibilite çalışmaları devam edip kılavuz planı da hazırlanmasına rağmen hala proje ihalesine çıkılmamış olması sürecin 2021 yılında da herhangi bir adımın atılmayacağını ifade ediyor.

Köprü etüt-fizibilite ve proje çalışmalarının tamamlanmasını müteakip yatırım programına alınacak, ardından proje ihalesi, bunun da akabinde yapım ihalesine çıkılmış olacak.

BÖLGE MİLLETVEKİLLERİ BASKI UYGULAMALI
Elazığ, Malatya, Tunceli, Erzincan ve Karadeniz illerini yakından ilgilendiren ve bölgenin ekonomik ve turizm alanında kalkınmasını sağlayacak olan Pertek köprüsünün sadece ilimiz siyasilerinin değil, bölgedeki tüm illerin milletvekilleri ve bakanları tarafından yapılacak ortak girişim ve görüşmelerle 2022 programına alınması amacıyla şimdiden çalışma başlatmaları gerektiğini ifade eden vatandaşlar, bu yatırımın reel bir ihtiyaç ve ekonomik geri dönüşümü yüksek olduğu için Ulaştırma Bakanlığına kabul ettirilmesinin çok zor olmadığını belirtiyorlar.