Otobüs Firmaları Zor Günler Geçiriyor

Erkan BAY/Coronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında şehirlerarası yolculuklara yönelik alınan kararlar neticesinde otobüs firmaları zor günler geçiriyor.

Otobüs Firmaları Zor Günler Geçiriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Terminallerde ayrıca sosyal mesafenin korunmasına yönelik bekleme salonundaki koltuklar kaldırılırken, bilet firmalarının önüne şeritler çekildi. Terminalde bulunan yüzlerce otobüs, yarı kapasite ile yolcu taşıyarak ayakta kalmak için mücadele veriyor.

SEKTÖR OLARAK YIKIMDAYIZ
Yaşanan bu durum ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan Murat Turizm Yönetim Kurulu Başkanı, ETSO Yönetim Kurulu Üyesi ve TOBB Sektör Meclis Üyesi Yüksel Yüce,“Geçen Yılın 3’ncü ayından bu zamana kadar otobüs sektörü olarak yıkımdayız.Hiç bir şekilde yolcu bulma şansımız yok. Gidip gelmeler de zarar ediyoruz.Bizim sektörümüzün düzelmesi için 5 madde hazırladım.”dedi.

BİZİM SEKTÖRÜMÜZÜN CANLANMASI İÇİN  OKUL VE ÜNİVERSİTELERİN AÇILMASI LAZIM
Otobüs sektörünün düzelmesi için 5 maddenin mutlaka uygulanması gerektiğini ifade eden Yüce,“Bizim sektörümüzün canlanması için  okul ve üniversitelerin açılması lazım . 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşların hiçbir şekilde kısıtlamadan etkilenmemesi lazım. Yani hafta sonu kısıtlamasının kalkması gerekiyor.Bu vatandaşların seyahat özgürlüğünün olması lazım. Ayrıca ülkemizde bulunan göçmenlere özellikle Suriye ve Afganistanlılara seyahat izni verilmemiş.Kimlik verildiği halde seyahatlerini valiliklerden izin belgesi alarak yapıyorlar.Bunun da kaldırılması lazım.”dedi.

BÜTÜN OTOBÜS FİRMALARI ZARAR EDİYOR
Yüce sözlerine şöyle devam etti:“Bu saydığım maddeler uygulanırsa bizim sektörümüz ayakta kalacak.Yoksa önümüzde zamanlar da bir çok otobüs firması batabilir. Şuan otobüslerin doluluk oranı yüzde 50.Yüzde yüze çıkması lazım.Yani koltuk sayımızın yüzde yüze çıkması lazım. Şöyle bir örnek vereyim otobüs 40 yolcu kapasiteliyse,20  yolcu taşıyabiliyoruz. Bu şekil de de bütün otobüs firmaları zarar ediyor.”dedi.

BİLET FİYATLARIMIZ GEÇEN YIL İLE AYNI
Elazığ’da pandemi nedeniyle kapanan otobüs firması olmadığını ifade eden Yüce,“Bir çok firma borçlarını erteliyor. Bankaya borçlar varsa, talep doğrultusunda erteleniyor. Ama bedava ertelenmiyor. Sonuçta ödenecek.Bilet fiyatlarımız geçen yıl ile aynı. Çünkü uçak fiyatları düşük olunca bizim de uçaklar ile rekabet etmemiz gerekiyor. Bu nedenle bilet fiyatlarımız aynı.”dedi.

ELAZIĞ’DA 1 MART İTİBARİ İLE KISITLAMALARIN ESNEMESİ GEREKİYOR  
Alınan son kararlar da biraz esnemelerin olacağını tahmin ettiklerini ifade eden Yüce,“1 Mart itibari ile iller bazında kısıtlamalar da esnemelerin olabileceğini tahmin ediyoruz. Elazığ’da da böyle bir esnemenin olması gerekiyor.”dedi.