Hoca Hasan Hamamı Restore Edilecek

Kübra Kabukçu/1634 yılında inşa edilen ve Harput'un girişinde bulunan Tarihi Hoca Hasan Hamamı restore edilecek

Hoca Hasan Hamamı Restore Edilecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Binlerce yıllık mazisiyle birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapan Harput’ta, tarihin izlerini yaşatan tescilli eserler restore edilerek turizme kazandırılmaları için çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda; Hoca Hasan Hamamı’nın da restorasyon çalışmaları gerçekleştirilecek. 

Tarihi Hoca Hasan Hamamı hak ettiği ilgiyi görmek için restore ediliyor. Tarihi Hamamın Elazığ Belediyesi tarafından 16 Mart tarihi saat 14.00’da  ihalesi yapılacak. İhale açık ihale usulü ile yapılacak.

Osmanlı mimarisine uygun olarak 1634 yılında inşa edilen Hoca Hasan Hamamı Restorasyon Projesi, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan onaylandı. Restorasyon çalışmalarının ardından Hoca Hasan Hamamı, Hamam Müzesi olarak turizme kazandırılacak.

TAM BİR OSMANLI HAMAMI
Hoca Hasan Hamamı Elazığ Harput’ta bulunan Osmanlı mimarisinin klasik hamamlarında biri. Harput’un girişinde bulunan hamam günümüzde tarihsel bir yapı özelliği ile gerekli ilgiyi görmemekte. Bu ilginç yapıya adını veren hocanın  kim olduğu ve hoca lakabının nerden geldiği ise bilinmiyor. Yaklaşık 16 metreye 16 metrelik alanı olan, çok yüksek ve görkemli olan kubbesinin ferah bir ortam sağladığı hamam olduğu bilinmekte. Hoca Hamamı 1634 yılında yapılarak hizmete sunuldu. İçerisinde soyunma, ılıklık ve yıkanma yerleri görülebilmekte. 2 adet giriş kapısı bulunan yapı Soyunma odası üzeri kubbe altında bulunur. Günümüzde yıkık durumda bulunan  ılıklık kısmından, yıkanma noktasına geçilir.
Hoca Hasan Hamamı’nın, doğuda yer alan ana kapısı, taş sanatının ender örneklerinden birisidir ve adeta saray kapısını andırmaktadır.  Hamam, bir çok Osmanlı yapısında kullanıldığı gibi kesme taştan inşa edilmiştir.