Öteki Gündem

24 Ocak depremi öncesi konuşulan sorunlar yeni yatırımlar, şehrin hedefleri, ocak ayında süresi dolacak teşvikte 6. bölge avantajları ve kalkınma planları gibi önemli problemlerin gündemde olmaması, vatandaşlar tarafından endişe ile takip ediliyor

Öteki Gündem
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak ve 27 Aralık 2020 tarihlerinde meydana gelen büyük depremler sonrasında Elazığ’da mevcut sorunların üzerine yeni sorunlar eklendi. Depremle ilgili konuşulan sorunların neredeyse ikinci yılına girmemize rağmen gündemimizden çıkmaması, Elazığ kamuoyunda deprem öncesi de var olan mevcut sorunların konuşulmasının da önüne geçiyor.

DEPREM, NE ZAMAN GÜNDEMDEN ÇIKACAK? 
24 Ocak sonrası adeta bir şantiye şehrine dönen ancak geldiğimiz noktada TOKİ tarafından yapılan  Abdullahpaşa mahallesi örneğinde olduğu gibi üstü şehir altı kasaba haline gelen Elazığ’da, depremin getirdiği sorunlar henüz tam olarak çözülemedi. Kamuoyunun yoğun itirazları, “çözüm bulun” serzenişleri ve ilimizde yaşanan bazı görev değişiklikleri sorunların çözümünü hızlandırsa da depremin ikinci yıldönümünden sonra bir süre daha kamuoyunun bu sorunları konuşacağı apaçık ortada.

ÇÖZÜMLER SEÇİME Mİ KALDI?
Deprem sonrası hak mağduriyeti yaşayan vatandaşlar artık sorunların çözümünden tamamen ümidini kesmiş durumda. Kendilerine dayatılan 2+1 ve metrekaresi düşük, daha yeni teslim almalarına rağmen her geçen gün yeni bir sorun yaşadıkları konutlarıyla ilgili görüşlerini aldığımız vatandaşlar ise konuyla ilgili çözüm bulunmadığını, ayrıca da  Vali Ömer Toraman dışında kamu kurumlarında sorun çözmek gibi bir heyecan  oluşmadığını ifade ediyorlar.

Adım adım seçime gidildiği halde, halkın sandıkta ortaya koyacağı tepkiyi bile göz ardı eden ilimizin bazı  bürokratlarının bu duyarsızlıklarının bedelini sandıkta milletvekillerinin ve Ak Parti’nin ödeyeceğine dikkat çeken vatandaşlar, harcanan dev bütçelere rağmen şehirde büyük bir memnuniyetsizlik oluşmasının sebeplerinin ise siyasiler tarafından çok da umursanmadığını ve bunun düzeltilmesi amacıyla da herhangi bir adım atmadıklarını belirtiyorlar.

YETKİLİLERİN İŞİNE Mİ YARIYOR?
Deprem sonrası ortaya çıkan yeni sorunlar nedeniyle Elazığ’ın geçmişten gelen sorunları askıda kaldı. Depremle ilgili tüm sorumluluğun ve sonuçların hedefi olarak TOKİ gösterilirken, ilimiz siyasileri ve yetkilileri de şehrin, ekonomi, sanayi, üretim, turizm gibi büyük sorunları konuşulmadığı için durumdan memnun oldukları, sadece bir alanda başarısız görülmeyi, birçok alandaki başarısızlığa tercih ettikleri ifade ediliyor.

DİĞER SORUNLARI KİM ÇÖZECEK?
Elazığ’ın bir sanayi üssü, turizm cenneti, festivaller şehri ve doğu- güneydoğu lojistik merkezi olması gerekirken bunları sağlayacak tek bir yatırım müjdesi bile verilmedi. Halihazırda tüm vatandaşların konuştuğu ve beklentisi olan Pertek Köprüsü, Sulama projeleri, sanayi yatırımları gibi konular ise bir başka  bahara kalmış durumda. 

 

PERTEK KÖPRÜSÜ GÜNDEME ALINMALI
Özellikle Elazığ’ı kuzeyden Karadeniz’e bağlayacak ve şehrimizin gelişimine büyük katkılar sağlayacak aynı zamanda artık alıştığımız uzun araç kuyruklarının önüne geçecek Pertek Köprüsü’nün yapımı için ne bekleniyor?  Hükümetin yaptığı diğer benzeri yatırımlara oranla daha az maliyeti bulunan köprünün, iktidara talep edilmesi durumunda sürecin hızlıca hallolacağını belirten vatandaşlar, konuyla ilgili 2022 yılında ciddi bir atılım bekliyorlar.

TURİZMDE YENİ SOLUK BEKLİYOR
Geçtiğimiz sezon skandallarla anıldığımız turizm konusunda da bugüne kadar herhangi bir adım atılmadı. Özellikle Kanyonlar, Harput ve Sivrice’de bir atılım ve yeni bir hikaye beklediklerini ifade eden Elazığlı vatandaşlar,  yeni sezonu da yeni hüsranlar ve kayıp bir yıl olarak karşılamak istemediklerini belirtiyorlar.

MİLLET BAHÇESİ NE ZAMAN AÇILACAK ? 
Şehrimizde,  bomba yüklü araç saldırısı sonucu yıkılan çaydaçıra kavşağındaki eski emniyet müdürlüğü binası arazisinin  yeni emniyet müdürlüğü  binasının  inşası karşılığında TOKİ  tarafından alınıp konut, AVM ve rezidans olarak yapılıp satılması planlanan, ancak hemşerimiz Mehmet Ağar’ın  devreye girip konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taşıması sonucu  Millet Bahçesi olarak inşa edilen  sosyal ünitelerinin hala hizmet vermemesi ile ilgili Elazığlı vatandaşlar tepki gösteriyor. 

Millet Bahçesi içerisinde yapılan kıraathane, kafeterya gibi sosyal alanların açılmasını isteyen vatandaşlar, büyük bir bütçeyle inşa edilen ancak TOKİ’nin bilindik tarzı ve “ben bilirimci” yöntemiyle bahçe yerine projesi betondan oluşan bir alan hüviyetine büründürülen alanın amacına uygun olarak kullanılmasını istiyorlar. 

ARTIK ZAMANI GELMEDİ Mİ?
Elazığ’ın turizm, sanayi, lojistik ve kültürel alanlarda  büyük potansiyel barındırdığını belirten Elazığlılar, şehrin kaderinin siyasetten uzak tutulmasını, bir sonraki dönemin ya da seçim zamanı verilecek müjdeleri değil bugünden çalışmalara başlanılmasını istiyor.

BİZİM 2023 HEDEFİMİZ NE?
Ülkenin 2023, 2053 ve 2071 gibi hedefleri olduğuna dikkat çeken Elazığlılar, şehrimizin buna benzer bir hedefi olmadığı gibi, böylesi bir hedef ve vizyon ortaya koyacak ve siyasetçisinden, bürokratına, STK başkanından meslek grup sözcülerine ve her kesim temsilcilerinden oluşacak şehir meclisinin dahi olmadığına dikkat çekiyorlar.

Bu misyonu üstlenmesi beklenen ve Elazığ’da proje üretme ve farkındalık oluşturmak için kurulan platformlar ve konseylerin hedef ve vizyonlarından uzaklaştığı ve herkesin yapacağı etkinliklerle görünür olma kolaycılığına kaçan bir oluşumdan öteye geçmedikleri ifade ediliyor.