Öğrenciler ek yerleştirmede  iyi düşünerek, araştırarak sağlıklı karar vermeli !

Tamer ÖREN - 2017 LYS  Ek yerleştirme başvuruları devam ederken, Final Eğitim Kurumları  rehberlik koordinatörü Kurtuluş ÇAKICI bir sonraki yıl diploma notlarının yarısının kesilmesi nedeniyle   adayların okumayacakları bölümleri tercih etmemelerini istedi.

Öğrenciler ek yerleştirmede  iyi düşünerek, araştırarak sağlıklı karar vermeli !
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2017 LYS’de tercih yapmayan ya da ilk tercih de yerleşemeyen adaylar 5 Eylül’e kadar   https://ais.osym.gov.tr  internet adresinden ikinci tercihlerini yapabilecekler.  Final Eğitim Kurumları  rehberlik koordinatörü Kurtuluş ÇAKICI gazetemize  LYS ek yerleştirme hakkında bilgiler vererek tercih yapacak öğrencilere de önemli nasihatlerde bulundu. Üniversitelerin kontenjanlarına göre yerleştirme oranları açısından 2016 ile 2017 yılları arasında çok büyük oranda düşüş yaşandığı görüldüğünün altını çizen ÇAKICI “ 2016 lisans  %94, 2017 lisans: %89 yani %5 oranında düşüş olmuştur. 2016 önlisans %91 iken 2017 önlisans:%63 yani %28 oranında düşüş gerçekleşmiştir. Genel toplam kontenjanlara göre doluluk oranı açısından ise 2016 %93 iken 2017 %76 olmuş, geçen yıla oranla %17 düşün yaşandığı görülmektedir” dedi.

Ek yerleştirme ile 373 bin 414 kontenjana yeniden öğrenciler alınacağını ifade eden ÇAKICI “ Bu kontenjanın dağılımı; 298 bin 95’i devlet üniversitelerine, 62 bin 910’u  vakıf üniversitelerine, 11 bin 620’si Kıbrıs üniversitelerine, 789’u yabancı üniversitelerdir.  05 eylül 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Birinci tercihlerde tercih yapmayan ya da tercih yapıp herhangi bir üniversite bölümüne yerleşmeyen öğrenciler ek yerleştirmelerde tercih yapabilecektir” diye konuştu.  Adayların ek yerleştirmede izlemesi gereken yollar hakkında bilgiler veren ÇAKICI “ YGS-LYS  sınavlarında yeterli puan almış olan adaylar ek yerleştirmelerde önlisansı ya da lisans bölümleri tercih edebileceklerdir. Adaylar kendi puanlarından yüksek puanlı yerleri tercih edemezler.2 yıllık yada 4 yıllık tercih yaparken puanlarının , o bölümlerin taban puanlarına eşit yada üstünde bir puanlarının olması gerekmektedir” diye kaydetti.  Üniversite kontenjanlarının bu yıl geçmiş yıllara oranla daha fazla boş kalmasının en büyük nedeninin sistemde yapılan değişiklerden kaynaklandığını belirten Kurtuluş ÇAKICI “ Bu değişiklikleri sıralarsak: meslek liseli öğrencilerinin sınavsız geçiş haklarının kaldırılması, eğitim fakültesi,  tıp, mühendislik, mimarlık, hukuk vb birçok bölüme baraj puan uygulamalarının getirilmesi, YGS-LYS ‘nin yapma oranının düşük olması, YGS-LYS  sınavlarındaki barajı geçen öğrenci sayılarının düşmesi, YGS puan türü ile alan bir çok bölümün LYS puan türü ile alması öğrencilerin LYS sınavlarına hazırlık sürelerinin fazla kalmamasıdır. Yine ayrıca vakıf ve Kıbrıs üniversite sayılarının ve kontenjanlarının artması adayların ücretli üniversite tercihlerine fazla talep etmediği görülmüştür” diye aktardı.

ÇAKICI son olarak  tüm adaylardan   okumak istemediği yerleri kesinlikle tercih etmemelerini isteyerek “Aksi takdirde bir sonraki yıl diploma notunun yarısı kesilecektir. Adaylar bir sonraki yıl  kazanma şansını düşürmüş olacaktır. Bu nedenle adaylar ek yerleştirmede  çok iyi düşünerek ve araştırarak kendileri için en sağlıklı kararı vermelidir” diye ifade etti.