Ne Değişti?

Siyasilerimizin ve yetkililerin açıklamaları çerçevesinde şartnamede yapılan değişiklik için 4 Nisan'da yapılması gereken maden yataklarının işletilmesinin ihalesi ertelenmişti. 21 Nisan'da yapılacağı açıklanan ihalenin şartnamesinde herhangi bir maddenin değiştirilmemesi ve özellikle izabe tesisi yapma şartının olmaması ihalenin belirli bir firmaya verileceği yönündeki endişeleri artırdı.

Ne Değişti?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ELAZIĞ GİRİŞİM GRUBU TALİP OLDU
İlimizde bulunan zengin maden yataklarının yine ilimiz iş insanları ve yerli sermayeden oluşturulan Elazığ Girişim Grubu tarafından işletilerek ilimize katkı sunmak isteyen oluşum, ETSO öncülüğünde süreci başından beri takip etmiş ve şartnamedeki bazı kısıtlayıcı maddelerin düzeltilmesi amacıyla Ankara nezdinde çalışmalarını yürütmüştü.

Ne Değişti?

İKİ KEZ ERTELENDİ
ETSO öncülüğünde başlatılan çalışmalara ilimizin tüm siyasi parti il başkanları, STK temsilcileri, medya kuruluşları ve milletvekillerimiz de destek vermiş, başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez olmak üzere birçok yetkili ile görüşülerek şartnamedeki eksikliklerin giderilmesi amacıyla ihale iki kez ertelenmişti.

Ne Değişti?

AYNI ŞARTNAME İLE İHALE
Milletvekillerimiz, siyasi parti il Başkanları, Ankara’da bulunan Elazığlı bürokrat ve Bakan yardımcılarımızın gayreti ile bir firmayı işaret ettiği iddiaları nedeniyle  haksız bir rekabeti öne çıkaran maddelerin şartnameden çıkartılması ya da düzeltilmesi ile ilgili talepler, başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere MTA ve MAPEG yetkililerine iletilmiş ve bu endişelerin dikkate alınarak gerekli düzenlemelerin yapılacağı dile getirilmişti.

Elazığ’ın tüm kesimlerinin odaklandığı ve değişim beklediği ihale, aynı şartname ile 21 Nisan’da yapılacak.  Elazığ Girişim Grubu ile siyasilerimizin en çok itiraz ettiği bölgede izabe tesisi kurma şartı, yeni şartnamede de yer almadı. 

Ne Değişti?

İZABE TESİSİNİN OLMAMASI NE ANLAMA GELİYOR
Elazığ Girişim Grubunun en çok üzerinde durduğu bölgede bir izabe tesisinin yapılması şartının şartnameye bırakılması şehrimiz için çok önem arz ediyor.
Bu tesisin kurulmasıyla öncelikle en az üç bin kişiye istihdam oluşturulacak. İşsizlik oranının oldukça yüksek olduğu ilimizde bu sayıda bir istihdam oluşturulması şehrin ekonomisine ciddi bir katkı sunacak.

BİR FİRMAYA AYRICALIK MI TANINIYOR?
Şartnamede izabe tesisi yapma zorunluluğu olmamasının bir başka olumuz tarafı ise, değişik şehirlerde bu tesisleri olan firmaların yeni bir tesis kurma masrafına girmemesi ve dolayısıyla bu tesise harcayacakları bedeli ihalenin alınması yönünde kullanacak olmaları.

Ne Değişti?

BAŞINDAN BERİ GERÇEĞE DİKKAT ÇEKİLİYORDU
İhalenin yapılacağının açıklanmasının ve Elazığ Girişim Grubu olarak bu ihaleyi ilimiz insanlarının çalıştırmasının şehre büyük ekonomik ve sosyal kazanımlar sunacağına dikkat çeken hemşerilerimiz, şartnamede var olan bazı maddelerin, madencilik sektöründe var olan ve ülkenin birçok yöresinde çalışmaları bulunan ünlü bir firmanın koşullarına göre hazırlandığına ve ihalenin bu firmaya verilmek istendiğine dair endişelerini dile getiriyorlardı. Hemşerilerimizin bu endişesi haklı çıktı ve şartnamede bir firmayı tarif ettiği iddia edilen maddeler aynen korunarak haksız bir rekabetin de önü açılmış oldu.

ARSLAN AÇIKLAMA YAPACAK
Yaşanan bu gelişme sonrası ETSO Başkanı Asilhan Arslan’ın başta siyasilerimiz olmak üzere bir çok kesimle görüşmeler yapacağı ve en kısa zamanda  konu ile ilgili bir açıklama yaparak yol haritalarını açıklayacağı öğrenildi.