Mutsuzuz Mutsuz! 

Hayat şartları, yaşam mücadelesi, gelecek kaygısı, iş ve ev ortamının verdiği sorun ve sıkıntılar, kalabalıklar içinde dahi yalnız kalmanın verdiği mutsuzluklar… 

Mutsuzuz Mutsuz! 

Ülkemizde insanların ne kadar mutlu ya da mutsuz olduğunu merak eden yetkililerimiz TÜİK aracılığı ile her yıl anketler yapıyorlar.

TÜİK; eğer enflasyon rakamlarını belirlemek için yaptığı ve sepete pinpon topu gibi gereksiz malzemeleri de koyarak belirlediği enflasyon oranındaki ciddiyetsizliği ile yapmış olsa bile ülke olarak mutsuzluğumuz devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, mutlu olduğunu beyan eden 18 ve üzeri yaştaki bireylerin oranı, 2020 yılında yüzde 48,2 iken 2021 yılında yüzde 49,3 oldu. Mutsuz olduğunu beyan eden bireylerin oranı ise 2020 yılında yüzde 14,5 iken 2021 yılında yüzde 16,6 oldu.

TÜİK verilerine göre evli bireylerin, evli olmayan bireylere göre daha mutlu olduğu da görüldü. Mutlu olduğunu belirten evli bireylerin oranı, 2021 yılında yüzde 54 iken evli olmayanlarda bu oran, yüzde 40,1 olarak gerçekleşti. Evli olanların mutluluk düzeyi cinsiyete göre incelendiğinde; evli erkeklerin yüzde 48,9'unun, evli kadınların ise yüzde 58,8'inin mutlu olduğu gözlendi.

Eğitim durumuna göre mutluluk düzeyi incelendiğinde; 2021 yılında en yüksek mutluluk oranı, yüzde 54,4 ile bir okul bitirmeyenlerde görüldü. Bunu sırasıyla; yüzde 51,4 ile ilkokul mezunu, yüzde 47,8 ile lise ve dengi okul mezunu, yüzde 47,6 ile yükseköğretim mezunu ve yüzde 45,7 ile ilköğretim veya ortaokul mezunu bireyler takip etti.

Bireylerin mutluluk kaynağı olan değerler incelendiğinde; kendilerini en çok sağlıklı olmanın mutlu ettiğini ifade edenlerin oranı, 2021 yılında yüzde 69 olurken bunu sırasıyla; yüzde 14,3 ile sevgi, yüzde 8,9 ile başarı, yüzde 5,1 ile para ve yüzde 2,3 ile iş takip etti.

Kendi geleceklerinden umutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı, 2021 yılında yüzde 60,7 oldu. Kendi geleceklerinden umutlu olan erkeklerin oranı yüzde 59,1 iken kadınlarda bu oran yüzde 62,4 oldu.
TÜİK’in anketi gibi çevremizde de bu gerçekleri görüyoruz. Çevreye gitmeye gerek yok, her birimiz birçok sebeple mutsuzluğu dibine kadar yaşıyor ve her yıl daha da çöküyoruz.

Mutsuzluk gibi mutluluk da geçici elbet. Hep mutluluk ya da hep mutsuzluk yok hayatımızda.

Ulaşamayacağımız makam, mevki ve konumun peşine düşerek mutsuz olmak yerine elimizde olan güzelliklerin kıymetini bilerek mutlu olmak da bir mutluluktur.  Peki, hangi elimizdeki değeri düşünüp mutlu olalım.? Bu soruya hasta olup birkaç ay yatağa bağlı kaldıktan sonra iyileşen bir dostumuzun cümlesi ile cevap verelim o zaman. “İki ayak üzerinde durmak kadar büyük bir mutluluk ve zenginlik olamaz”  Zenginliğimizin tadını ve keyfini çıkaralım o zaman…