Mutfakta Biz Olmayınca!

Bir dönemin yarışmasına isim olmuştu 'Mutfakta biri var' ibaresi. Mutfakta birinin olması, mutfağa birinin girmesi, çıkacak yemekte emeği, tuzu ve kendi yeteneği ve yemeği ikram edeceği kesimin damak tadını çok iyi bilip buna katacağı el lezzeti ile ortaya enfes yemekler çıkarmak demektir.

Mutfakta Biz Olmayınca!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İki büyük depremi, 39 can kaybı, binlerce ağır hasarlı ev ve on binlerce ruhen yıkılmış insanların yaşadığı bir şehrin elbette her açıdan onarılmaya, her bakımdan ilgiye ve yakından sorunlarına değmeye ihtiyacı var.

Şehre, tarafsız ve objektif bir gözle baktığımızda en çok öne çıkan konu TOKİ konutları ve özellikleri. Yerinde dönüşüm yapılan alanlardaki konutların yamukluğu, çarpıklığı, darlığı ve kullanışsızlığı yanında arsa sorunu olmayan rezerv alanlarında yapılan konutların darlığı ve bu şehirle asla bağdaşmayan 2+1 sorunu… 

Bunlarla birlikle yapılan konutların ilçe görüntüsü veren dış görüntüsü ve aynı bölgede vatandaşlar tarafından inşa edilmiş diğer konutlarla arasındaki belirgin farklar.

Peki, tüm bu sorunların yaşanmasına sebep olan kurum hangisi? Elbette ki TOKİ. Bu kurum, ne yazık ki on yıllardan beri aynı tip projeyi her ilde uyguluyor. Uyguladığı proje bari bir şeye benzese. Balkonunda oturup bir çay içilmeyen, buna rağmen yangın merdivenine gereksiz alan ayrılan, malzemeleri memnun etmeyen , iç mimarisi ve dış cephesi zevksiz bir bina inşa etme geleneği ve sarmalını ortadan kaldırmayan  bir kurum olup çıktı TOKİ.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakanlar, bu kurumun yaptığı konut sayısı ile gurur duyuyor ve haklı olarak övünüyor ama yapılan üründen memnuniyet oranı az olunca bunların da çok kıymeti harbiyesi olmuyor.

Bunun en önemli sebebi ise bu tür projelerin mutfağında yerel aktörlerin olmaması, pişen yemeğin nasıl bir tat ve lezzetle sunulacağını merak etmemeleri ve ilgilenmemelerinden kaynaklanıyor. 

Eğer bu mesele dert edinilir ve TOKİ’ye bizim memlekette nasıl bir konut projesi düşünüyorsunuz?” diye sorulsaydı eminiz ki hiçbir bürokrat ve yetkili 2+1 konutları kabul etmezdi.

Aynı sorun,  tren garı altgeçit projesi için de geçerli. 77 yıl önce yapılan proje, yıkılarak aynı fonksiyonu ile yeni bir altgeçit yapılacak. TCDD ihaleye çıktı ve görsellerini dün Hakimiyet Gazetesi yayınladı. Yapılan tek yenilik her bir şeride 2 metre yaya kaldırımı bırakmak. Araçlar yine tek şerit işletecek ve tek yönlü iki şerit olacak.

77 yıl öncesinin Elazığ’ına yapılan bir proje, şehrin kuzeyini ve merkezini güneye bağlayan bir alt geçit için aynen tekrar ediliyorsa bunun anlamı bizim mutfakta olmadığımız ve hatta olmak yerine yemeğin kokusuyla yetinme mutluluğudur. 

Ancak yemek her zaman usta bir şefin elinden çıkmayabiliyor ve faturası mekanın, pardon şehrin sahibi olduğu iddiasındaki dostlara çıkabiliyor.