Memurlar Ek Zam İstiyor

Özel Haber: Açıklanan enflasyon rakamları çerçevesinde memur ve emeklinin alacakları zamlı maaşlar da belli oldu. Zamlar ne Memur-Sen'i ne de Kamu-Sen'i memnun etti. Sendikalar acilen ek zam istiyor.

Memurlar Ek Zam İstiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tuba Turhan-Seren Taş/Açıklanan enflasyon rakamlarıyla birlikte memur ve memur emeklisinin alacağı zam oranı da belli oldu. Yüzde 22,48 olarak açıklanan rakam memurları tatmin etmedi. 

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Memur Sen İl Temsilcisi İbrahim Bahşi ve Kamu Sen İl Temsilcisi Atilla Çerkez, gıda, akaryakıt, elektrik, doğalgaz gibi kalemlere yapılan zamların, maaşları şimdiden erittiğini belirterek ek zam çağrısında bulundular.

ENFLASYON FARKI %22,48
TÜİK tarafından açıklanan yüzde 13,58 Aralık ayı enflasyon oranıyla birlikte; yıllık enflasyon yüzde 36,08'i buldu. 2021 Temmuz-Aralık enflasyonu yüzde 25,48 ve kamu görevlilerinin 2022 Ocak maaş ve ücretlerine yansıyacak enflasyon farkı yüzde 22,48 olarak belli oldu.

“YETERLİ BULMUYORUZ”
Yüzde 22,48’lik enflasyon farkını değerlendiren Memur-Sen İl Temsilcisi İbrahim Bahşi, sabit gelirli olan kamu çalışanlarının günümüz ekonomik şartlarında bu artışlarla geçinemeyeceğini belirterek şunları söyledi: “Memur emekli zamlarını yeterli bulmuyoruz. Kamu çalışanlarının, sabit gelirli olanların bu ekonomik şartlarda geçim yapmaları mümkün değil. Yılbaşında  yapılan elektrik, doğal gaz ve diğer akaryakıt zamları zaten verilecek olan tüm zamları da peşinen eritti.”

BAHŞİ: “EK ZAM TALEBİMİZ VAR”
Bahşi, daha önce Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in söz verdiği  bir ek zam talepleri olduğunu belirterek şunları söyledi: “Daha önce Çalışma Bakanı Sayın Vedat Bilgin’in verdiği söz gereği bir ek protokolle ek zam yapılmasını talep ediyoruz. Mutlaka kamu çalışanlarını rahatlatacak bir refah payı verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Şu anki verilecek enflasyon farkı asla çalışanları rahatlatmayacaktır. Zaten bu, bizim şuan ki zararımızı karşılamıyor, bu güne kadar kamu çalışanlarının yaptığı hizmetler, gıda malzemeleri, çarşı-pazardaki kaybımızı karşılamıyor. Dolayısıyla bir ek protokolle hem kamu çalışanlarına hem de kamudan ekmeli olanlara yüzdelik bir zam yapılmasını talep ediyoruz.”

“MAAŞ ZAMLARI REEL ENFLASYONU KARŞILAMIYOR” 
Memur-Sen İl Temsilcisi Bahşi, enflasyon farkı nedeniyle maaşlara yansıyacak farkın reel enflasyon rakamlarını karşılamadığını belirterek açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Yapılan zamların reel enflasyon rakamlarını karşıladığına kesinlikle inanmıyorum. TÜİK’in verilerine göre belirlenen enflasyon rakamları, bizim çarşı, pazardaki reel rakamları yansıtmıyor. Sadece temel gıda maddelerine gelen zamları ve herkesin kullanmak zorunda olduğu elektrik, doğalgaz, akaryakıta yapılan zamlar dikkate alındığında bunun asla piyasaları yansıtmadığını görüyoruz. Dolayısıyla 15 Ocak tarihinde maaşlarımıza yansıyacak şekilde ek bir protokol yapılmasını talep ediyoruz.”

“TEKRAR MASAYA OTURULSUN”
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile Memur-Sen’in yapacağı toplantıların bazı sebeplerle ertelendiğini belirten Memur Sen İl Temsilcisi Bahşi, bakanlığın Memur-Sen ile yeninden masaya oturması gerektiğini belirterek son olarak şunları söyledi: “Genel Başkanımız daha önce Aralık ayında Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile bir araya gelerek ek bir protokol yapalım çağrısı yapmıştı. O zaman asgari ücret komisyonu çalışma yapıyordu. Asgari ücret komisyonunun çalışması bittikten sonra bir çalışma yapmak için bir araya gelinecekti. Asgari ücret komisyonu çalışmasını bitirdi ancak bu defa Aralık ayı enflasyon farkının belli olmasını bekleyelim dediler. Şuan bu rakam da belli oldu. Artık bundan sonra hükümete çağrımız yetkili sendika Memur-Sen ile masaya oturarak tekrar bir ek protokol imzalanıp 15 Ocak’a yetişecek şekilde bir ek zam yapılmasını bekliyoruz. Bugün yapılacak olan kabine toplantısından sonra da bir ek protokol yapılacak diye umuyoruz.” 

KAMU-SEN ELAZIĞ TEMSİLCİSİ ÇERKEZ: “ZAMLAR KESİNLİKLE YETERLİ DEĞİL”
Yüzde 22,48’lik enflasyon farkının maaşlara yansımadan eridiğini belirten Kamu-Sen İl Temsilcisi Atilla Çerkez ise şunları söyledi: “Bu oranı kesinlikle yeterli bulmuyoruz. Yeni yılın ilk günlerinde gıda, akaryakıt, doğalgaz, elektrik gibi kalemlere gelen zamlar da gösteriyor ki maaşlara yansıyan zamlar 2022 yılının ilk yarısında tamamen eriyecek. Bir ek zam talebimiz var.  Biz Türkiye Kamu Sen olarak yapılan bu zamların sıfır olduğunu düşünüyoruz.Çünkü yapılan bu maaş artışları 2021 yılının ikinci ayında vermiş olduğumuz kayıpların sadece telafisidir dolayısıyla yapılan hiçbir zam yoktur.”