Lösemiye Uzman Yok!
Siz hiç lösemi oldunuz mu?
Ne ağır bir soru değil mi? Hele de cevabı evetse... Yetişkinlerde de görülen ancak ağırlıklı olarak çocukluk döneminin ilk yıllarında görülen bu hastalık tedavisi mümkünken ve de iyileşme oranı da bir hayli yüksekken ne yazık ki şehrimizde bu alanda yetişen uzman ve doktorların olmayışı sebebiyle, hastalığa duçar kalanların zorluğunu daha da zorlaştırıyor. Hayatın acı gerçeklerinden biri olan lösemi hastalığı özellikle de şehrimizde ileri düzeyde olan kamu hastanelerinde tedavi edilememekte.
Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35'ini yani 1. sırasını oluşturan Lösemi ülkemizde her yıl on altı yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası ile artarak devam ediyor. Her yaşta görülebilen bu hastalığın çocukluk çağında teşhis edilmesi, tedavi edilmesini daha da kolay kılıyorken, maalesef ki şehrimizde bu konuda büyük sıkıntılar yaşanıyor. Hastalığın fıtratı gereği 1 yaşın altında ve 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap azalmakta. Ancak gerek şehrimizde yaşayan veyahut da çevre illerden şehrimize tedavi olmak için kamu hastanelerine başvuran hastalar başka hastanelere yönlendiriliyor. Çünkü doktor yok!
Lösemi hastalığı başlı başına zor, zahmetli bir süreci kapsarken bir de bu derde düşen insanların perişanlığı doktor bulamamak şimdilerde...
Özellikle de lösemi gibi hastalıkların tedavisinde moral desteği ile %85'lere varan oranda iyileşmenin sağlanması kendi şehrinde doktor bulamayanların umutlarını nasıl da kırıyor ve iyileşmeyi nasıl da geri plana atıyor bir düşünün bakalım!
Yalnızca bu alanda değil daha birçok alanda uzman sıkıntısı yaşayan bir durumumuz var. Gerek söz konusu olan branşlardaki uzman yetersizliği gerek uzmanların isteyerek ya da çeşitli zorundalıklardan şehrimizde bulunmak istemeyişleri yaşanılan sonuçta bir hayli etkili.
Sorun ve zorunluluklar yeni çareler bulmayı bunca zorlaştırıp imkânsız kalmamalı bize göre. Söz konusu sağlık... Şehrimize yakışan donanımlara sahip hastanelerimiz mevcut iken her alanda uzmanın temini noktasında başta Sağlık İl Müdürlüğü ve Fırat Üniversitesi Rektörlüğü olmak üzere her bir yetkili elinden gelenin fazlasını yapmalı.
İl Sağlık Müdürümüz Prof. Cahit Polat’ın bu konuya eğilmesi ve hem kendi şehrimize hem de bizlere diğer illerden başvuran hastalara cevap olabilecek uzman kadrolarına sahip olan bir şehir haline getirilmesi konusunda ciddi çalışma yapmasını ve şehre müjdeli haber vermesini bekliyoruz.