Leyla Yıldırım: 'Kesilen Cezalar Esnafa Destek Amaçlı Kullanılsın'

Özel Haber: Kantin İş Sen Kadın Kolları Başkanı ve Elazığ İl Temsilcisi Leyla Yıldırım, zincir marketlere kesilen cezaların, küçük esnafın vergi ve sigortası yerine sayılması önerisinde bulundu.

Leyla Yıldırım: 'Kesilen Cezalar Esnafa Destek Amaçlı Kullanılsın'

Rekabet Kurumu salgın sürecinde fiyat davranışlarının incelenmesine yönelik haklarında soruşturma başlatılan 5 zincir market ve 1 tedarikçi firma temsilcisinin sözlü savunmalarını almıştı. Yapılan incelemeler ve zincir marketlere yönelik yürütülen fahiş fiyat soruşturmasında, BİM, CarrefourSA, Migros, ŞOK, A101 ve Savola Gıda ve San. Tic. A.Ş.'ye toplam 2 milyar 671 milyon lira idari para cezası verilmesine karar verilmişti. 

Verilen cezalar sonucunda elde edilecek toplam 2 milyar 671 milyon TL için Kantin İş Sen Kadın Kolları Başkanı ve Elazığ İl Temsilcisi Leyla Yıldırım’dan bir öneri geldi. Yıldırım, zincir marketlere kesilen cezaların, küçük esnafın vergi ve sigortası yerine sayılması önerisinde bulundu.

“KÜÇÜK ESNAFIN HAKSIZ REKABETİ”
Zincir marketlere kesilen cezalarla ilgili görüşlerini dile getiren Kantin İş Sen Kadın Kolları Başkanı ve Elazığ İl Temsilcisi Leyla Yıldırım şunları söyledi: “Kesilen cezalar ne kadar doğru? Bu borcun tahsilinde, bu miktarı küçük esnafın vergi ve sigortasına saysınlar! Bu miktardaki ceza bu ulusal AVM’lerin kaç günlük cirosudur? Devlet yıllarca ihtiyaç sahiplerine dağıtılsın diye yardım kuponlarını bu AVM’ler aracılığı ile yaptı ve destek oldu. Yıllarca küçük esnafın haksız rekabetle yarıştığı bu AVM’lerin halkın beden sağlığı, küçük esnafın akıl sağlığı ve sermayesini çökerttiğini, müşterilerinden itibar kaybına sebep olduğunu biliyor musunuz?”

EN BÜYÜK GIDA TERÖRÜ BU MARKETLERDE”
Zincir marketlerde gramajıyla oynanmış ürünlerin bulunduğunu ve bunun tüketicinin güveninin zedelenmesine neden olduğunu söyleyen Yıldırım, şu soruları sordu: “Tüketicilerin yıllarca bu AVM’lerden  içeriği ve gramajı ile oynanmış ürün aldığını, en büyük gıda terörünün bu marketlerde olduğunu biliyor musunuz? Ulusal marketler yasasının 30 yıldır TBMM’de olduğunu bir türlü geçmediğini, kartelleşmiş sistemin buna izin vermediğini, STK’ların bu marketlerin şehir dışına çıkma açılış ve kapanış saatlerinin ayarlanmasını, mantar gibi her sokakta çoğaldıklarını, her seçim dönemi siyasi malzeme yaptıklarını ama bir gün bile eylem yada mahkemeye gitmediklerini biliyor musunuz? Ulusal Marketlerin açılması engellenmeli! Ceza var ama küçük esnafa umut yine sıfır...”