Kurbanlar Yurt Dışına Gitti
Ülkemizde ve Elazığ'da yaşanan ekonomik sorunlar, kurban ibadetine de yansıdı. Vatandaşlar, bütçelerine daha uygun olması sebebiyle kurbanlarını vekâlet yoluyla yurtdışına gönderirken geçtiğimiz yıl 5 bin olan büyükbaş kurbanlık sayısı bu yıl 3.500'de kaldı.
Ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlar, yüksek enflasyon sebebiyle hayvan yetiştiriciliğinde artan maliyetler sonucu fiyatların geçmiş yıllara göre yaşanan yüzde yüzlük fiyat artışı, kurban ibadetine de yansıdı.
Geçtiğimiz yıllarda haftalar öncesi yaşanan kurbanlık alışverişlerinde ciddi bir durgunluk görüldü. Arefe günü belirli bir hareketlilik yaşansa da hayvanların çoğu üreticilerin elinde kaldı.
Büyükbaş kurban kesimlerinde ise ciddi anlamda düşüşler yaşandı.
AREFE YOĞUNLUĞU SATIŞLARA YANSIMADI
Kurban Bayramı'na bir gün kala Elazığ hayvan pazarlarındaki hareketlilik çoğalmıştı. Kurbanlık almak isteyen pek çok vatandaş, sabahın erken saatlerinde hayvan pazarına gelmiş ve besiciler ile vatandaşlar arasındaki pazarlıklar kıran kırana geçmişti. Pazarda satıcı ile alıcı arasında uzlaşma olmayınca devreye giren ara bulucular ise orta yolun bulunmasını sağlıyordu.
ÇİCEK: “BU YIL 3 BİN 500 KURBAN SATILDI”
Kurban Bayramı sonrası kurbanlık satışları hakkında Hakimiyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, “Geçtiğimiz yıl 5 bin büyükbaş hayvan kurbanlık kesilirken bu yıl bu rakam 3 bin 500’de kaldı. Ekonomideki problemler nedeniyle rakamlar düştü. Geçen yıla göre yüzde 100 artan kurbanlık fiyatlarının yanında girdi maliyetleri de 2-3 kat arttı” dedi.
VATANDAŞ VEKÂLET İLE KURBANA YÖNELDİ
Girdiye göre et fiyatlarının artışının düşük olmasına rağmen arzda sıkıntı olduğu için bu yıl kurbanlık alımında bir düşüş yaşandığını dile getiren Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, “İnsanların kurbanlık almaya parası yetmedi. Bunun yanında vakıfların kurbanlık fiyatlarını düşük tutması nedeniyle insanlar, vekâletle kurban kesmeye yöneldiler” dedi.
DUMANDAĞ:“VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ”
Bu yıl Elazığ’da kurbanlık satışlarının çok iyi olmadığını ifade eden Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, “Kurbanlık satışları geçen yıla göre istenilen seviyede değil. Milletimizin alım gücü düştü. Ekonomik krizden dolayı oldu diyebiliriz. Mesela büyükbaş bir hayvanın hissesi 5 bin liraya kadar çıkıyordu” dedi.
DUMANDAĞ; ”YURT DIŞI HİSSELERİ UCUZ OLUNCA SATIŞ OLMADI”
Yurt dışında hisseler ucuz olunca vatandaşın fazla ilgi gösterdiğini ifade eden Dumandağ, “Besicilerimiz istediği satış oranına ulaşamadı. Elde kalan kurbanlıkları Et ve Süt Kurumu alacağını söyledi. 94 liradan alacaklar et olarak. Açıklamaları oldu ama Elazığ’ı kapsıyor mu kapsamıyor mu bilemiyoruz. Henüz netleşmedi” dedi.
DUMANDAĞ; “ET FİYATLARININ YÜKSELECEĞİNİ SANMIYORUM”
Başkan Dumandağ,“Et fiyatlarının yükselmesi ekonomiye bağlı. Talep olursa fiyatlar yükselir. Talep olmazsa yükselmez. Ben fiyatların yükseleceğini sanmıyorum. Böyle devam eder diye tahmin ediyorum. Ama besicilerimizin kurban bayramında istedikleri satışları olmadığını biliyoruz” dedi.
VEKÂLET KURBANA İLGİNİN SEBEBİ NE?
Geçtiğimiz yıllarda büyükbaş ya da küçükbaş hayvanlardan kurban kesen vatandaşların büyük bir kısmı, bu yıl kurbanlıklarını vekalet yoluyla başta Türkiye Diyanet Vakfı, Mehmetçik Vakfı, İHH, Kızılay, Beşir Derneği, Cansuyu ve Fecir Derneği gibi hayır kurumlarına bağışladılar.
Bu kurumlar da vekâlet yoluyla kendilerine ulaşan kurban bağışlarını talebe göre yurt dışı ve yurt içinde kesimini yaparak ihtiyaç sahiplerine dağıtımını gerçekleştirdiler.
Bu yıl vekâlet yoluyla kurban bağışlanmasının en önemli sebebi fiyatların daha uygun olması. 1.700 ile 2.200 TL arasında değişen vekalet yoluyla kurbanlara ilimizden bu yıl yoğun ilgi oldu.
Hayvan fiyatlarının aşırı artması sebebiyle büyükbaş hayvanların hisse bedelinin yaklaşık 5 bin olduğu bu bayramda, kesim sayısı geçen yıla oranla ciddi bir düşüş yaşadı.
KURBANDAN MAHRUM BİR BAYRAM
Kurban fiyatlarının artışı sebebiyle vatandaşın vekaletle kurbana yönelmesi ve bunların da yurt dışında kesilmesi sebebiyle ilimizde kurban kesim oranı oldukça düşük oldu. Kurban kesimlerinin geçmiş yıllara oranla düşmesi sonucu kurbanlık et dağıtımında da bir düşüş yaşanınca birçok eve et girmemiş oldu.
ELDE KALAN KURBANLIKLAR NE OLACAK?
Kurban Bayramı nedeniyle üreticiler tarafından hayvan pazarlarına getirilen ancak satılamayan kurbanlıklar Et ve Süt Kurumu tarafından satın alınacak.
Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Üreticilerimizin 13-17 Temmuz 2022 tarihleri arasında en yakın ESK Kombinalarına veya sözleşmeli kesimhanelere başvurmaları halinde, kurbanlıkları Kurum karkas alım fiyatlarından satın alınacaktır. Et ve Süt Kurumu kesimhanelerine üreticimizden gelen bütün talepler karşılanacak olup ödemeler 10 gün içerisinde üreticilerimizin hesaplarına aktarılacaktır. Kurum karkas fiyatlarımız; I. kalite dana 94 TL/Kg, II. kalite dana fiyatı 80 TL/Kg’dir. Küçükbaş hayvanlarda ise kuzu alım fiyatı 88 TL/Kg, toklu fiyatı 82 TL/Kg, koyun alım fiyatı 70 TL/Kg’dir. Et ve Süt Kurumu ayrıca üreticinin nakliye ve bakım masraflarını dikkate alarak cari karkas kilogram alım fiyatlarına ilave olarak 1 TL/ Kg prim ödemesi yapacaktır. Örneğin, 300 kg karkas ağırlığı olan büyükbaş hayvan alımıma ilave olarak hayvan başına 300 TL; 25 kg koyun karkasına da hayvan başına 25 TL ilave ödeme yapılacaktır" denildi.