Kuraklık Sorunu…

Erkan Bay/ Elazığ İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş,' İçme suyunun geçen yılki kaynak durumu fena değildi ama bu yıl bizim için en zor iş kuraklık. Elazığ'da su kaynakları azalmaya başladı. İlk defa tarımsal sulamaya ayrılan ödenek içme suyu ödeneğimizi geçti.'dedi.

Kuraklık Sorunu…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş, Hakimiyet Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu.

Ali Şiş yaptığı açıklamada,“Ben 2020 yılının başında göreve başladım.Göreve geldikten sonra planlamamızı yaptık.13 tane kurumun ihalesini yapıyoruz. Ayrıca bunların kontrolürlüklerini yapıyoruz. Bunlar jandarma,emniyet ve Milli Eğitim gibi ciddi kurumlar.Bizim Özel İdare artık köylerin yol ve altyapısı ile ilgilenen bir kurum değil bir çok sosyal konularında içinde olan bir kurum.”diye ifade etti. 

ÖZEL İDARE ÇOK BÜYÜK BİR GÖREV ÜSTLENDİ
Meydana gelen deprem de  Özel İdare’nin ciddi görevler yaptığını ifade eden Ali Şiş,“Özellikle 2020 yılın da ana başlık deprem. Özel İdare de depremde çok büyük bir görev üstlendi. Yorucu bir süreç yaşandı. Sıkıntılı süreçlerden geçildi. İnsanların yaşadığı sorunları çözmek adına çalışmalar yaptık ve süreci tamamladık. Bunlar neydi işte deprem anında lojistikten ve yardımdan tutun,bizim sosyal tesislerin dışardan gelenlere açılmasından tutun konteyner kentlerin altyapısının hazırlanmasından tutun önemli görevler yapıldı. Daha sonra yıkım ile ilgili bütün süreçlerin çalışması vardı.”dedi.

DEPREMLE İLGİLİ ÇALIŞILMASI GEREKEN ANA KONU PSİKOLOJİDİR
Deprem nedeniyle insanların evlerinin yıkılmasının üzücü olduğunu ifade eden Ali Şiş,“Her zaman şunu söylüyorum,depremle ilgili çalışılması gereken ana konu psikolojidir.Çünkü insanların yıllardır yaşadığı evleri yıkıyorsunuz. Mahalleleri gidiyor. Ya da köyler de insanların doğup büyüdüğü alanları farklı yere taşıyorsunuz yada yıkıyorsunuz.Hepimiz yaşadık bu sorunları.Hepimiz aslında birer depremzedeyiz. Özel idare ekiplerimiz ciddi bir yük aldı. Bütün kurumların isteğini yerine getirdi.Halen daha hasar tespitin de çalışan personelimiz var. Yaklaşık 20-30 teknik personel.Yaşanan pandemi süreci ise deprem sürecini sıkıntıya soktu. Ama çok şükür elimizden geleni yaptık. Eksiğimiz var mı? tabiki var. İnsanız eksikliklerimiz olacak.”diye ifade etti. 

BU YIL BİZİM İÇİN EN ZOR İŞ KURAKLIK
Ali Şiş,“Özel idare olarak kendi işlerimizde de ciddi mesafeler kat ettik. 2020 yılında diyelim ki 146 milyon lira bütçemiz vardı bütçemizi sarsmadan yatırımlarımızı da gerçekleştirdik. Asfaltımızı çok olmamasına rağmen yaptık. Asfalt programı stratejik planımız gereği 2022 yılında sonra olacak. Bizim 2020 yılında asfaltlarımızı gerçekleştirdik.Bakım-onarım ve yama çalışmalarımızı yaptık. Yaklaşık 8 kat fazlasıyla yaptık, programa alınanın. İçme suyunun  geçen yıl kaynak durumu fena değildi ama bu yıl bizim için en zor iş kuraklık.”şeklinde konuştu. 

İLK DEFA TARIMSAL SULAMAYA AYRILAN ÖDENEK İÇME SUYU ÖDENEĞİMİZİ GEÇTİ
Elazığ’da su kaynaklarının azalmaya başladığını belirten  Ali Şiş,“Şuan da bile normalde Temmuz ve Ağustos da istenen çalışmalar Mayıs ayında istenmeye başlandı. Nedir istenen çalışmalar işte sulama ve içme suyu ile  alakalı erken çalışmaya döndü. Su kaynakları azalmaya başlandı. Boru talepleri oluyor. Sondaj çalışmaları isteniyor. Bundan sonraki süreçte  yüzde 80 köylerimizin yolları asfalt.Ama su kaynaklarının yönlendirilmesi ile ilgili tarıma yönelik çalışmalardır. İlk defa Tarımsal sulamaya ayrılan ödenek içme suyu ödeneğimizi geçti. Yani sulamaya meclis öncelik vermeye başladı. Çünkü tarımsal sulama ile ilgili vatandaşların ekmeğini kazanmak için çalışmalar yapması lazım.”dedi.

HASARLI YAPILARIN YIKILMAMA GİBİ BİR ŞANSI YOK 
Deprem nedeniyle köylerde yıkımızı yapılacak çok yapının olduğunu ifade eden Ali Şiş,“Önümüzdeki haftadan itibaren asfalt sezonunu açacağız. İhalelerimiz devam ediyor.Depremden dolayı hasarlı binaların yıkımı sürüyor ama bizim fazla bir işimiz kalmadı. Aslında yıkımlar iki türlü.Birincisi betonarme dediğimiz yıkımlar, ikincisi ise köy yıkımları da başladı. Pandemi nedeniyle tespitler,itirazlar nedeniyle bir uzun sürdü. Köylerde yıkılacak çok yapı var.Bunun nedeniyle şu insanların bir kısmı o yapıları depo olarak kullanıyorlar.Bir kısmını  da boşaltmış ama yıkılmasını istemiyor. Ama bir gerçek var ki bu yapıların yıkılmama gibi bir şansı yok.Bunların hepsi ilerde insan hayatına bir sorun çıkarmaması için yıkımı öngörülüyor.”dedi.

MUHTEMELEN BU YIL İÇERİSİNDE  YIKIMLAR SÜRECEK 
Ali Şiş,“Şuanda köyler  de 18 ayrı nokta da bütün ilçeler de hemen hemen yıkım yapılıyor. Biz insanlarımızı hem kanunen hem de vicdanen ağır hasarlı evler de oturtamayız. Yapılan çalışmalar neticesinde muhtemelen bu yıl içerisin de  yıkımlar sürecektir.2022 yılında büyük sorunlu  binalar haricinde çok fazla binanın yada yapının kalacağını tahmin etmiyorum.Açılan bir İpek Yolu Gençlik Merkezimiz var. Elazığ’a ciddi bir değer katacak. Bizlerinde ciddi projeleri var. Bu yıl içerisinde faaliyete geçecek. Gençlerimizi ve halkımızı da dahil edeceğimiz bir sistem olacak.”dedi.

HARPUT DİYANET KÜLLİYESİ BU YIL BİTEBİLİR 
İpek Yolu Gençlik Merkezi’nin aktif olması gerektiğini ifade eden Ali Şiş,“Kendi vatandaşlarımızı dahil edip gezebilecekleri bir yapı olacak. Onunda haricinde bizimde Harput Diyanet Külliyesi var devam eden. Ödeneğimiz de bir problem olmazsa bu yıl da bitebilir. Yüzde 60-70 civarında fiziki olarak bitmiş durumda.”dedi.