Köy köy do­la­şıp sözlü halk ge­le­ne­ği­ni kayıt al­tı­na alı­yor

Ela­zığ'da müzik öğ­ret­me­ni olan ve koro şef­li­ği yapan Aygün Çam, 8 yıl­dır köy köy gezip unu­tul­ma­ya yüz tut­muş de­yiş­le­ri ve tür­kü­le­ri kayıt al­tı­na ala­rak ge­le­ce­ğe ta­şı­ma­ya ça­lı­şı­yor.

Köy köy do­la­şıp sözlü halk ge­le­ne­ği­ni kayıt al­tı­na alı­yor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Be­le­di­ye Kon­ser­va­tu­va­rı Türk Halk Mü­zi­ği Ko­ro­su'nda koro şef­li­ği yapan 30 ya­şın­da­ki Aygün Çam, an­ne­an­ne­sin­den din­le­di­ği ez­gi­den et­ki­le­ne­rek sekiz yıl­dır elin­de ka­me­ra­sıy­la kendi im­kan­la­rıy­la aşık­lık ge­le­ne­ği­nin ya­şa­tıl­dı­ğı köy­le­ri do­la­şa­rak böl­ge­ye özgü eser­le­ri kayıt al­tı­na alı­yor. Şu ana kadar 40 köy gezen ve yüz­ler­ce vi­de­odan olu­şan bir arşiv oluş­tu­ran Çam, kayıt al­tı­na al­dı­ğı söz­le­ri der­le­yip no­ta­la­ra dö­kü­yor. 60 tür­kü­yü der­le­yen Çam, bazı eser­le­ri de Türk Halk Mü­zi­ği re­per­tu­va­rı­na ka­zan­dır­dı.

Köy­le­ri do­laş­tı­ğı­nı ve sözlü ürün­le­ri der­le­ye­rek no­ta­ya ak­ta­rıp halk mü­zi­ği­ne ka­zan­dır­dı­ğı­nı dile ge­ti­ren Türk Halk Mü­zi­ği Sa­nat­çı­sı Aygün Çam, "Der­le­me­ye 8 yıl önce baş­la­dım. Fırat Üni­ver­si­te­si Dev­let Kon­ser­va­tu­va­rı’nda al­dı­ğım ders­ler eş­li­ğin­de köyde an­ne­an­ne­mi din­ler­dim. Özel­lik­le sa­bah­la­rı kendi ken­di­ne ez­gi­ler mı­rıl­da­nır­dı ve bu ez­gi­le­ri de an­ne­sin­den duy­du­ğu­nu her daim ifade eder­di. Bende de böyle bir merak uyan­dı, 8 yıl önce ho­ca­la­rı­mın des­tek­le­riy­le ilk der­le­me­mi an­ne­an­nem ile ger­çek­leş­tir­miş oldum. ’Bah­ça­lar Pi­çek­len­di’ adlı eseri an­ne­an­nem­den der­le­ye­rek, no­ta­ya ak­ta­rıp TRT re­per­tu­va­rı­na ilet­miş­tim. Ela­zığ’da ve Yu­ka­rı Fırat diye ni­te­len­dir­di­ği­miz böl­ge­de çok büyük bir türkü ha­zi­ne­si ol­du­ğu­nu keş­fet­tik. Aka­bin­de Keban il­çe­mi­ze bağlı Nimri kö­yün­de Nimri de­de­miz­den 8 tür­kü­yü TRT re­per­tu­va­rı­na tes­li­mi­ni sağ­la­mış­tık. Son­ra­ki sü­reç­te ise Bas­kil il­çe­miz­de, Arap­gir’in Onar kö­yün­de ve Ela­zığ’ın mer­kez köy­le­rin­de ozan­la­rı­mız ile şeh­ri­mi­zin kül­tür sanat in­san­la­rıy­la hem arşiv hem de der­le­me ça­lış­ma­la­rı­nı yü­rü­tü­yo­rum” dedi.

"HEDEFİM ELA­ZIĞ’DAKİ SÖZLÜ ESER­LERİ KAYIT AL­TI­NA ALMAK"

He­de­fi­nin Ela­zığ’ın bütün köy­le­ri­ni ge­ze­rek ozan­la­rı, sözlü halk ge­le­ne­ği­ni elin­den gel­di­ği ka­da­rıy­la kayıt al­tı­na almak ol­du­ğu­na de­ği­nen Çam, ”Bu sü­re­ci 8 aydır daha da hız­lan­dır­dım, çünkü Co­vid-19 se­be­biy­le ili­miz­de­ki, böl­ge­miz­de­ki bir­çok yaş­lı­mı­zı kay­bet­tik. Bu bizim için acı, keder, üzün­tü kay­na­ğı oldu. Bu an­lam­da ça­lış­ma­la­rı­ma hız ve­re­rek daha çok ki­şi­ye ulaş­ma­ya ça­lı­şı­yo­rum. Çünkü şeh­rin bir kül­tü­rü bu şe­kil­de özel­lik­le Covid’in hız­lan­ma­sıy­la bir­lik­te yok ol­ma­ya baş­la­dı. Kaç bin yıl­lık sözlü ge­le­ne­ği­mi­zin kayıt al­tı­na alın­ma­ma­sı ge­le­ce­ği­miz açı­sın­dan üzün­tü ve­ri­ci­dir. Ça­lış­ma­la­rı­ma hız kes­me­den devam edi­yo­rum” diye ko­nuş­tu.

"8 YILDA 40 KÖYDE 60'A YAKIN TÜR­KÜ­YÜ DER­LEDİM"

Yap­tı­ğı ça­lış­ma­lar­la il­gi­li bilgi veren Çam, ”8 yılda 40’a yakın kö­yü­mü­ze gi­de­rek 54 kay­nak kişi ile der­le­me ça­lış­ma­sı yap­tım. 8 türkü Keban il­çe­sin­de, 6 türkü Bas­kil il­çe­sin­de şu ana kadar da Ela­zığ’da 60 tür­kü­yü der­le­dik. Türk halk mü­zi­ği ez­gi­mi­zi der­le­me ça­lış­ma­la­rı­nı bi­ti­re­rek kayıt al­tı­na aldık. Bunun dı­şın­da ağıt, ninni, masal ve ef­sa­ne gibi bü­yük­le­rim­den der­le­di­ği­miz, din­le­di­ği­miz ge­le­nek ve gö­re­nek­ler­de­ki kül­tü­rel mi­ra­sı da ar­şiv­le­me­ye devam edi­yo­ruz. Bu yap­mış ol­du­ğum der­le­me­le­ri de 2019 yı­lın­da ya­yın­la­nan ve aka­de­mik bir ça­lış­ma olan ‘Nefes ve Se­mah­lar­la Ela­zığ’ adlı ki­ta­bım­da top­la­dım. Bun­dan son­ra­ki sü­reç­te­ki ça­lış­ma­la­rı­mız sözlü hak kül­tü­rü­mü­zü ko­ru­ma an­la­mın­da devam ede­cek­tir "ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.