Köprü de Yok Feribot da…

Pertek Belediyesi, Bakanlığa köprü ya da yeni feribot talebinde bulundu. Bakanlıktan gelen cevap şaşkınlık yarattı. Verilen cevapta Pertek Köprüsü'nün proje aşamasında olduğu belirtilirken, ek feribot talebi ise olumsuz karşılandı.

Köprü de Yok Feribot da…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ'ı ilgilendirdiği kadar Doğu-Güneydoğu ve Akdeniz Bölgesi'ni Karadeniz'e en kısa yoldan bağlayacak olan Pertek Köprüsü'nün acilen yapılması yönünde Hakimiyet Gazetesi olarak defalarca haber  yaptık.  

Elazığ Hakimiyet Gazetesi’nin geçtiğimiz yıllarda gündeme taşıdığı Pertek Köprüsü’nün yapılmasının büyük bir ihtiyaç olduğu haberleri, uzun bir dönem gündemi meşgul ederken, bu konuda bu güne kadar somut bir adımın atılmaması ve yetkili ağızlardan açıklama yapılmaması, sorunun çözülmesi konusundaki hayallerin başka bir bahara kaldığı yorumlarına sebep oldu.

 Bölgeler arasındaki bağlantıyı en kısa mesafede sağlayacak olan Pertek Köprüsü’nün yapılması ile birlikte ülkemizin ticari hayatında da önemli bir gelişme sağlanacak olan bu önemli proje ile ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmamasına olan tepki devam ediyor. 

NET BİR AÇIKLAMA YOK 

Pertek Köprüsü’nün önemini bilen ve bu konuda adım atılması gerektiğine inanan ve bugüne kadar Cumhurbaşkanı ve değişik dönemlerde başbakanlık yapan  siyasi ve yöneticinin söz vermesine rağmen bugüne kadar herhangi bir adım atılamaması, Pertek Köprüsü’nün yapılıp yapılmayacağı tartışmalarını da beraberinde getirdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın söz verdiği Pertek Köprüsü’nün yapılması için Karayolları Genel Müdürlüğü de fizibilite hazırlıklarına başlamış ve ilk adım atılmasına rağmen yapılıp yapılmayacağı papatya falına dönen Pertek Köprüsü ile ilgili hala tatmin edici bir açıklama yapılmadı.

YOLLAR, KENDİLERİNİ BULUŞTURACAK KÖPRÜYE HASRET

Pertek Köprüsü’nün Ağın Köprüsü hatta hiç de ihtiyaç bulunmadığı halde Kömürhan Köprüsü ve tünellerinin dev bütçelerle yeniden yapılmasından çok daha önemli ve stratejik olduğuna dikkat çeken vatandaşlar,  Pertek Köprüsü’nün bir an önce yapılmasının tüm bölgeye can damarı olarak hayat suyu vereceğini ifade etmişti. 

45 YILDIR FERİBOTLA ULAŞIM SAĞLANIYOR

Keban Barajında 1976 yılında su tutulmaya başlamasının ardından 45 yıldır bu güzergâhta ulaşım feribotlarla belirli saatlere yapılmasından dolayı özellikle yaz aylarında yoğunluk yaşandığı göz önüne alındığında, köprünün yapılması halinde 24 saat kesintisiz ulaşım sağlanmış olacak. 

PERTEK BELEDİYE BAŞKANI DUYURDU 

Pertek köprüsünün yapılıp yapılmayacağı tartışmaları devam ederken geçtiğimiz günlerde Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan,‘’ Pertek Köprüsü ‘’ ve ‘’ Ek Feribot Desteği ’’ talebine bakanlıktan gelen cevabın olumsuz olduğunu duyurdu.

OLUMLU BİR CEVAP VERİLMEDİ 

Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan yaptığı açıklamada ‘’ Değerli Dostlar, bildiğiniz üzere Pertek çevre yolundan günde ortalama 3000 araç geçmekte ve uzun kuyruklar halinde araçlarımız feribot kuyruğunda beklemektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’dan talep etmiş olduğumuz “Pertek Köprüsü ” ve “Ek feribot desteği” ne istinaden tarafımıza yazılan cevapları sizlerle paylaşıyoruz.   Ne yazık ki pozitif bir cevap alamadık. Bilginize!’’ ifadelerini kullandı.

BAKANLIK: PARAMIZ OLURSA YAPARIZ 

Pertek Belediyesinin köprü talebine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığın Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından verilen cevabı  yazıda şu görüşlere yer verildi: ‘’ Pertek- Elazığ arasına köprü yapılmasına ilişkin talebinize ilişkin ilgide kayıtlı yazınız incelenmiştir. Karayolları Genel Müdürlüğü 2021 yılı yatırım programına 1998E04- 63600 proje no ile köprü etüt-proje ve bilgi sistemleri global projesi detayında ‘’ Pertek Köprüsü Proje ve Danışmanlık Hizmetleri ‘’ yer almaktadır. Proje çalışmalarına başlama tarihinden itibaren 2 yıl olarak planlanan proje ve danışmanlık hizmeti çalışmalarının tamamlanmasına müteakip yapımı bütçe imkanlarına bağlı olarak değerlendirilecektir.’’ 

DAHA ÇOK BEKLEYECEĞİZ

Bu cevaptan anlaşılan şu ki 2021 programına proje ve danışmanlık hizmeti kalemi gösterilmiş ancak böyle bir ihale yapılmamış. Önce bu kalemde yeterli bütçe olacak ki proje ve danışmanlık ihalesi yapılsın. Yapılan ihaleden sonra yüklenici proje firması iki yıl çalışma yaparak bir proje hazırlayacak.

Hazırlanan bu projenin ardından bütçe imkanları elverirse yapım ihalesine çıkılacak. Ülkenin son ekonomik durumuna göre böyle bir kaynak aktarılamayacağına göre köprünün yapılması yakın bir gelecekte görülmüyor. 

BAKANLIK FERİBOT YERİNE AKIL VERMİŞ

Pertek Belediyesi’nin feribot talebine ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğünden şu cevap verilmiş:‘’ Halihazırda belediyeniz yetki alanı içerisinde üç adet feribotun hizmet vermekte olduğu ve Bakanlığımız yatırım planlamasında bölgenize yeni bir feribot inşa ettirilmesi hususunun yer almadığı göz önünde bulundurularak, araç kuyruklarının asgari düzeye indirgenmesini teminen feribotların sefer saatlerinin belediyenizce yeniden düzenlenmesi veya talebe konu yeni feribotun belediye başkanlığınızca tedariki yoluna gidilmesi uygun değerlendirilmektedir.’’ 

Bakanlığın bu cevabı ile belediyenin feribot talebini karşılamadığı gibi, feribot sefer saatlerinde düzenleme yapılarak bu sorunun giderebileceğine dair akıl vermesi bürokrasinin geldiği son nokta açısından anlamlı bulundu ve üzüntü ile karşılandı.

Özellikle yaz aylarında feribotların saat gözetmeksizin ve hiç durmaksızın sefer yaptığı halde kilometrelerce araç kuyruğu oluşmasını yok sayan ve bununla kalmayıp çözüm üretmek yerine akıl veren bu tip düşünce ve  bürokratlarla yönetilen Ulaştırma Bakanlığının ülkeye ne vereceği merak ediliyor.

EK FERİBOT NEDEN YOK? 

Pertek Belediyesi’nin bir diğer konu da başvuru da bulunduğu ek feribot talebine olumsuz cevap verilmesi ise vatandaşlar arasında tepki ile karşılandı. Pertek Feribotu beklerken vatandaşların çektiği çilenin sosyal medyalar da yayımlanması köprünün acilen yapılması gerektiğini gözler önüne sererken, en azından ek feribotlar ile bu sorunun kısmen çözülmesi bekleniyordu. 

KÖPRÜ YOK BARİ FERİBOT OLSUN 

Özellikle normalleşme adımları kapsamın da kısıtlamaların kaldırılması ile birlikte hafta sonunu dolu dolu geçirmek isteyen vatandaşlar, Tunceli’ye gitmek istedi.  Ancak Tunceli yolculuğundaki feribot çilesi artarak devam etti. Araçlar kilometrelerce kuyruk oluşturdu. Yaşanan bu durum binlerce vatandaş tarafından sosyal medya da paylaşıldı ve tepki topladı. 

Köprünün en azından yapılana kadar ek feribot verilerek yoğunluğun önünü geçilmesi beklenirken, ek feribot talebine olumsuz cevap verilmesi şaşkınlık yaşattı. 

FERİBOT ÇİLESİNE DEVAM

Pandemi nedeniyle kısıtlamaların kaldırılması ile birlikte  vatandaşların Tunceli’yi görmek istemeleri Pertek feribot iskelesinde kilometrelerce kuyruk oluşmasına neden oluyor. Vatandaşlar Tunceli’ye geçebilmek için güneşin altında saatlerce sırada bekliyor.  Yoğunluk nedeniyle feribot seferleri artırıldı ancak artırılan seferler uzun kuyruklara engel olamadı. Feribotların çok az olması ihtiyaca da cevap vermiyordu. 
Güneş altında bekleyen vatandaşlar, Pertek Köprüsünün acilen yapılması gerektiğini ifade ederken, feribot sayılarının da yükseltilmesini dile getiriyordu.