KADINLARIN NAR EKŞİSİ MESAİSİ BAŞLADI

Erkan BAY/Elazığ'da kadınlarının hem sofralara lezzet katmak hem de aile bütçesine katkı sağlamak için her yıl kış hazırlıkları kapsamında yaptıkları nar ekşisinin zorlu yapım süreci başladı.

KADINLARIN NAR EKŞİSİ MESAİSİ BAŞLADI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’ın Baskil ilçesine bağlı Kuşsarayı köyünde dalından toplanan narlara sopalarla vurarak elde ettikleri tanelerin suyunu çıkaran kadınlar, saatlerce kaynatarak hazırladıkları nar ekşisinin mesaisi başladı.

Özellikle son yıllarda yemek ve salatalara lezzet katmak için tercih edenlerin sayısının artmasıyla sofraların vazgeçilmez aroması haline gelen nar ekşisi, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor ve büyük ilgi görüyor.

Nar tanelerini çuvallara koyan kadınlar, çıkardıkları nar suyunu koyulaşana kadar kazanlarda odun ateşinde kaynattıktan sonra soğutarak şişeliyor. Bir kısmını evde kullanmak için ayıran ev hanımları, ihtiyaç fazlasını ise paraya dönüştürüyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan kadınlar, "Çatlamış narları eve getirip tanelerini ayıklıyoruz. Hazırladığımız sopalarla içindeki taneleri tek tek çıkartıyoruz. Daha sonra kazanlara koyarak odun ateşinde saatlerce koyulaşıncaya kadar kaynatıyoruz." dedi.