İSTEYİNCE OLUYOR

24 OCAK DEPREMİNDE YIKILAN DİLEK VE PETEK SİTELERİ YERİNDE YAPILAN TOKİ KONUTLARININ TESLİMİNDE UYGULANAN ANCAK VATANDAŞIN ESKİ EVİNİN KONUMU VE KATI DİKKATE ALINMADIĞI İÇİN İTİRAZ HATTA YARGIYA BAŞVURULAN KURA YÖNTEMİNDEKİ YANLIŞLIK, KARŞIYAKA MAHALLESİNDE GİDERİLDİ VE VATANDAŞIN ESKİ EVİNE UYGUN YENİ KONUT EV ALMASININ YOLU AÇILDI

İSTEYİNCE OLUYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizde yaşanan 24 Ocak depreminin hemen ardından yaraları sarmak ve yeni konutlar inşa etmek amacıyla kollar  sıvandı.

Depremde yıkılan Dilek ve Petek siteleri ile Mustafapaşa’da yıkılan binaların yerlerine konut projeleri başlatan TOKİ; bunlarla birlikte şehrin hakim noktalarında çok sayıda konut projesini hayata geçirdi.

8 BİN KONUT TAMAMLANMA AŞAMASINDA

Vatandaşın mağduriyetlerini sona erdirmek ve kısa sürede konutları tamamlamak amacıyla davetiye usulüyle yapılan ve birçoğuna 180 ve 200 gün süre tanınan evlerin 8 bin adedi, bu ayın sonuna kadar tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilecek.

Bu amaçla TOKİ şantiyelerinde 24 saat esaslı bir çalışma devam ediyor. Konutları dış ve kaba inşaatı bitti. Şu an geceli gündüzlü olarak ince işçilik çalışmaları devam ediyor.

Şirketler, şantiye abonesi elektrik ile tüm katların içini  aydınlatarak çalışmaları hızlandırmış durumda. Bu görüntü zaman zaman işe vakıf olmayanlar tarafından anlaşılmasa ve yanlış yorumlansa da tüm çalışmalar, konutların hak sahiplerine 31 Aralık tarihine kadar teslim etmesi için.

KURA, YENİ SORUNLAR GETİRDİ

TOKİ tarafından yapılan konutlar için ilk kura Dilek ve Petek Siteleri için çekilmiş ancak hak sahipleri bu yöntemin adil olmadığını ifade ederek tepki göstermiş ve yargıya başvurmuştu.

Hak sahiplerinin kendi yıkılan eski evlerinin konumu ve katında bir ev isteme taleplerine TOKİ kulak tıkamış, bu itiraza ve haksızlık iddialarına rağmen ısrarla kura çekmişti.

Kura neticesinde daha iyi konumda evi bulunan kötü yer, kötü konumda olan hak sahiplerine iyi yer çıkınca tepkilerin dozu artmış ve vatandaşlar sesini duyurmak için günlerce yetkililerin kapısını aşındırmış ve basına açıklamalarda bulunmuşlardı.

İTİRAZLAR, FORMÜL ARAYIŞINI GETİRDİ

Dilek ve Petek sitelerinde yaşanan kura sorunu ve vatandaşın haklı tepkileri, yöneticilerimiz ve siyasilerimizi yeni formül arayışlarına yöneltti  ve daha önce eski yöntemle yapılacağı duyurulan kura çekimi iptal edilerek herkesin memnun olacağı bir kuranın çekileceği açıklandı.

AYNI KONUMDA, AYNI KATTA

Karşıyaka Mahallesi’nde kentsel dönüşüm kapsamında yapımı tamamlanan 439 adet konutun karma kura çekimi yapılacaktı. Karşıyaka Mahallesi’nde hak sahibi olan vatandaşlar yeni dairelerini aynı katlarından almak istediklerini belirterek karışık kura istemediklerini ifade ettiler. Vatandaşların isteği üzerine TOKİ geçen hafta yapacağını duyurduğu kura çekilişini iptal etti.

SİYASİLER DEVREYE GİRDİ

Vatandaşlardan gelen itiraz ve haklı talep karşısında harekete geçen ilimiz milletvekilleri ile TOKİ yetkilileri konutların teslimiyle ilgili tekrar planlama yaparak formül geliştirdiler.

Bu yönteme göre vatandaşlara, daireleri daha önceden bulunduğu katlarda verilecek. Bunun için de 1 Aralık Salı günü TOKİ tarafından kura çekilişi yapılacak. Vatandaşlar kura ile daha önce bulundukları katlardan bir daireyi alacak. Kura çekimi aynı zamanda yerel televizyonlarımızdan da canlı olarak yayınlanacak.

 

VATANDAŞA KULAK VERİLMELİ

Dilek ve Petek sitelerinde belki de ilk kura olmasından kaynaklı yanlışlıkların Karşıyaka kura çekiminde giderilmesi ve vatandaşların mağduriyetinin önlenmesi amacıyla uygulamaya konulan ve hak sahiplerinin de memnuniyetini getiren uygulamalar, sonraki kuralarda da örnek teşkil edecek.

TOKİ’nin halkın taleplerini görmezden gelen tavrını bırakarak yine halktan gelen talepleri dikkate alması memnuniyetle karşılanırken, her türlü işlemde halkın görüşünün alınmasının doğru ve isabetli olduğunu ifade eden vatandaşlar, uygulamanın takdir gördüğünü belirtiyorlar.

 

SİYASİLER DE RAHATLADI

TOKİ’nin özellikle yerinde yapılan konutlarda hak ve adalet temelli kura çekimine geçmesinin, bu tür şikâyetlere sıklıkla muhatap olan ve çözüm bekleyen  milletvekillerini de rahatlattığına dikkat çeken vatandaşlar, bu gelişmede siyasilerin özellikle Ak Parti Milletvekili Metin Bulut’un ısrarı ve önerilerinin etkili olduğunu ifade ettiler.

HALKIMIZ ARİFTİR

Anadolu halkının sorunları çözüm noktasında bazen çok etiketli, çok ünvanlı ve diplomalı elemanlardan daha pratik ve kolay çözümler sunabildiğine dikkat çeken vatandaşlar, asıl sorunun; her şeyi en iyisini kendilerinin bildiği iddiasındaki kibirli bürokratlar olduğunu, bunların çözüm üretemediği gibi gelen mantıklı önerilere de mesafeli davranmak alışkanlıklarından kurtulamadıklarını ifade ediyorlar.

 

EMSAL TEŞKİL EDECEK

TOKİ’nin Karşıyaka’da uyguladığı herkese kendi katında ve konumunda ev verme uygulaması, başta Mustafapaşa, Rüstempaşa ve Abdullahpaşa gibi yerinde yapılan konutlar ve hak sahipleri için de örnek ve emsal olacağını ifade eden vatandaşlar, bu uygulama haksızlığın önüne geçilerek adil bir kura yapılacağını belirtiyorlar.