IŞIKLANDIRMA  İSTİYORUZ

Elazığ'ın tarihi pazarlarından biri olan ''Bit Pazarı'' Esnafı, Elazığ Hakimiyet Gazetesine yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

IŞIKLANDIRMA  İSTİYORUZ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan BAY/Elazığ’ın  tarihi pazarlarından biri olan ‘’Bit Pazarı’’ esnafları,bakımsızlık ve ilgisizlik yüzünden eski değerlerini kaybettiklerini ifade etti.

Elazığ’ın Çarşı Mahallesinde bulunan ve tarihi bir Pazar olan ‘’Bit Pazarı’’ bakımsızlık ve ilgisizlik yüzünden zor günler geçiriyor.

Geçmiş yıllarda vatandaşların en fazla ziyaret ettiği yerlerden biri olan ‘’Bit Pazarı’’ son zamanlarda tinercilerin ve uyuşturucu kullanan kişilerin uğrak mekanı haline geldi.

Işıklandırma olmadığı için geceleri oldukça karanlık olan ve vatandaşların çarşıdan geçerken tedirgin olduğu ‘’Bit Pazarı’’ şimdilerde kendi kaderine terk edildi.

 

100’E YAKIN ESNAF VARDI

Bit Pazarında geçmiş yıllarda 100’e yakın esnafın olduğunu ifade eden Pazar Esnafı, ’’Geçmiş yıllarda pazarımızda canlılık vardı.100’e yakın esnaf bu Pazar da iş yapıyordu.  Özellikle maddi durumu iyi olmayan insanlar gelir ve alışveriş yapardı.Zaman geçti ve artık pazarımız ilgi görmemeye başladı.Bunun nedeni Elazığ’ın merkezinde  bakımsız ve ilgisiz bir çarşı durumuna gelmesidir.’’ dedi.

2.EL KIYAFETLER SATIYORUM

Bit Pazarında 23 yıldır esnaflık yaptığını ifade eden Yılmaz Çağala,’’Ben 23 se­ne­dir çar­şı­da es­na­fım. Bit pa­za­rı rahat 50-60 se­ne­dir var. Bit pa­za­rın­da ge­nel­lik­le 2. el kı­ya­fet­ler sa­tı­lı­yor. Ber­ber var, her şey vardı bu­ra­da. Es­ki­den bu­ra­sı Zin­cir­li Han diye ge­çi­yor­du. Bu­ra­sı Ela­zığ’ın gö­be­ğiy­di. Bu­ra­da bir ge­liş­me ol­ma­dı. Her iki ya­nı­mız ya­pıl­dı fakat bu orta yer ya­pıl­ma­dı, bu­ra­da hiç­bir ge­liş­me ol­ma­dı. ‘’ dedi.

 

GECELERİ ESRAR İÇİYORLAR

Çağala, ’’Çoğu esnaf iş ya­pa­ma­dı. 40 tane dük­kân sa­de­ce şe­h­rin için­de vardı. Bu­ra­da sı­kın­tı var. Akşam bu­ra­sı Tek­sas olu­yor. Sabah gel­di­ği­miz­de her yerde içki şi­şe­le­ri. Adam bu­ra­da ba­kı­yor­sun ateş yak­mış esrar,eroin içi­yor­. Biz her ­gün bun­lar­la kar­şı­la­şı­yo­ruz. Bu­ra­ya en azın­dan bir ay­dın­lat­ma lam­ba­sı takın dedik ama onu da yap­ma­dı­lar. Bu­ra­nın sa­hi­bi yok kim­se­si yok. Ay­dın­lat­ma lam­ba­sı olsa belki fazla bu­ra­ya gel­mez­ler.’’ diye konuştu.

DÜKKANLARA ZARAR VERİYORLARDI

Yılmaz Çağala, ’’Ön­ce­den dükkânlara bile zarar ve­ri­yor­lar­dı.Bu­ra­da sü­rek­li kavga çı­kı­yor­du. Haf­ta­da bir ge­li­yor­duk bir dük­kâ­nı aç­mış­lar. Emniyete durumu ilettik.Kontrol altına aldılar.Ama aydınlatma olmadığı için emniyette bazı zamanlar zorlanıyor.Özellikle pazarımız da bir kameranın olması şart.İnsanlar geceleri pazarda geçmeye korkuyor.’’ dedi.

 

AKŞAM 7’DEN SONRA KİMSE UĞRAMAZ

Çağala, ’’Bu­ra­da akşam saat yedi buçuk olun­ca her­kes dük­kân­la­rı­nı ka­pa­tı­yor. Saat ye­di­de bu­ra­da kimse kal­mı­yor.Bu­ra­sı ön­ce­den çok ha­re­ket­liy­di.Son­ra­dan böyle ses­siz­leş­ti, gece bu­ra­sı saat 11’e kadar tık­lım tık­lım­dı. Ela­zığ’ın en işlek yeri, çar­şı­sı bu­ra­sıy­dı. Her­ yer ya­pıl­dı fakat bizim Pazar ala­nı­mız ya­pıl­ma­dı.’’ dedi.

 

MÜCAHİT YANILMAZ’DAN DESTEK BEKLİYORUZ

Bit Pazarının eski günlerine kavuşması gerektiğini ifade eden Esnaflar, ’’Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ve Elazığ Emniyet Müdürlüğü çalışma yapması gerekiyor. Çarşımızın yeniden yapılması ve aydınlatılması gerekiyor.Güvenlik kamerasınında takılması şart. Mücahit Yanılmaz’dan destek bekliyoruz.’’ diye ifade etti.