'İNŞALLAH BİTİRECEĞİZ'

TOKİ KONUTLARINDA GELİNEN AŞAMAYI YERİNDE İNCELEMEK AMACIYLA İLİMİZE GELEN VE SADECE YAPIMI TAMAMLANMA AŞAMASINDAKİ ŞANTİYELERİ GEZEN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM, DÜN HAKİMİYET GAZETESİ OLARAK MANŞETTEN VERDİĞİMİZ BİLGİLERİ DOĞRULAYIP KONUTLARDAN 2.500 ADEDİNİN HAZIR OLDUĞUNU İFADE EDEREK 'İNŞALLAH YILSONUNA KADAR 8 BİN KONUTUMUZU BİTİRECEĞİZ' DEDİ

 'İNŞALLAH BİTİRECEĞİZ'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak depremi sonrası TOKİ tarafından yürütülen konut projelerini yerinde incelemek amacıyla ilimize gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, önemli açıklamalarda bulundu.

24 Ocak’ta meydana gelen 41 kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarını yerinde incelemek için Elazığ’a gelen Bakan Kurum’u, Elazığ Valisi Erkaya Yırık, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Metin Bulut, Sermin Balık, Zülfü Demirbağ, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, ilçe ve belde belediye başkanları ile kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri karşıladı.

BAŞKAN KAYA’YA ŞUT..

Bakan Kurum, ilk olarak TOKİ tarafından Akçakiraz beldesinde tamamlanan 111 konut ile Yazıkonak beldesinde tamamlanan 381 konutu yerinde inceledi.

İlgililerden bilgi alan Bakan Kurum daha sonra Yazıkonak TOKİ'lerdeki halı sahada top oynayan çocukların arasına karışarak gönüllü olarak kaleye geçen Akçakiraz Belde Belediye Başkanı Sabahattin Kaya'ya şut çekti. Başkan Kaya, Bakan Kurum’un şutunu büyük bir ustalıkla kurtardı ve gol olmasının önüne geçti.

Bakan Kurum ardından Karşıyaka Mahallesi’nde tamamlanan 439 konutun olduğu bölgeye geçti. Bakan Kurum, daha sonra kent genelinde yapımı tamamlanan toplam 2 bin 13 konutu yerinde inceledi ve kaba inşaatının büyük bir bölümü tamamlanan 3 bin 500 konutun yapıldığı Çatalçeşme’ye geçti.

 

ORTA HASARLILARA DESTEK

Elazığ'daki incelemeleri devam ederken açıklamalarda da bulunan Bakan Kurum, "orta hasarlı binalarda “ada bazında” anlaşan vatandaşlarımıza destek olacak adımlar atacaklarını ifade etti.

DÜN ELAZIĞ, BUGÜN İZMİR

Bakan Murat Kurum, Karşıyaka Mahallesi'ndeki ziyareti sonrasında açıklamalarda bulundu.

2020 yılı başında Sivrice merkezli bir deprem meydana geldiğini, bu depremin hem Elazığ hem Malatya’da hissedilerek birçok yıkım gerçekleştiğini ifade eden Balan Kurum şunları söyledi:

“Deprem sonrası çalışmalarımızı başlattık. Ve Elazığ için seferber olduk. Dün Elazığ için seferber olmuştuk. Bugünde İzmir’in yaralarını sarmak için hep birlikte var gücümüzle seferber olduk.”

 “19 BİN 500 KONUTTAN 2 BİN 500’ÜNÜ TAMAMLADIK”

Deprem sonrası vatandaşlarımıza, bir yıl geçmeden konutlarımızı etaplar halinde teslim edeceğiz sözünü verdiklerini ifade eden bakan Kurum açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Sağlam, güvenli, her türlü sosyal alt yapısı olan evleri vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Elazığ ve Malatya’daki yaşam kalitesini atacağımızın sözünü verdik. Hamdolsun bugün sözümüzü tutmanın gururu içerisindeyiz. O gün enkaz altında yakınlarının çıkmasını bekleyen ablalarımızın, abilerimizin, annelerimizin, babalarımızın bugün sağlam evlerde otururken duydukları mutluluklarına şahit oluyoruz. Elazığ’da 19 bin 500 konuttan 2 bin 500’ünü tamamladık.

 

“YILSONUNA KADAR 8 BİN KONUT TESLİM EDİLECEK”

Elazığ’da gerçekleştirdikleri konut projeleri teslim etme aşamasına getirdiklerini ifade eden Bakan Kurum: “İnşallah yılsonuna kadar 8 bin konutumuzu bitireceğiz ve etaplar halinde, okulları, camileri ile oyun alanları ile konutlarımızı teslim edeceğiz. Bugün Tüm Türkiye’miz İzmir’in yanında oldu. Burada ne yaptıysak orada da yapıyoruz. Bir yıl içerisinde orada da konutlarımızı teslim edeceğiz. Cumhurbaşkanımız vatandaşlarımızın kolay ödeyebilmesi adına konutlarda %50 indirim yaptı. Bu müjdeyi vatandaşlarımızla paylaştılar. Bu çerçevede 2 yıl ödemesiz 18 yıl 0 faizle ödemelerini yapacaklar.” dedi.

 

ALTERNATİF KONUT PROJELERİ

Hasar tespitlerini yaparken, bir taraftan da yeni projelerin yapım sürecine girdiklerini, ifade eden Bakan Kurum: “Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için birçok çalışmayı bir arada yürüttük. Karşıyaka da riskli binaların olduğu alanlar. Burada da vatandaşlarımızın mevcut hakları çerçevesinde iki artı bir binası olana iki artı bir, üç artı bir olana da üç artı bir konutlar yapıyoruz.”

İŞYERLERİ AYNI EBATTA OLACAK

Rüstempaşa, Mustafapaşa, Abdullahpaşa’daki dükkânları aynı metrekare olarak vereceklerini belirten Kurum; “Ama biraz az biraz uzun ama yerinde ama ötesinde komşularından, yakınlarından ayırmadan konutları yapıyoruz.” dedi.

 

“ADA BAZI KONUT PROJELERİNE DESTEK

Vatandaşlarımızın mevcut hakları neyse konutların o şekilde yapıldığını ifade eden Bakan Kurum, 2+1 ise 2+1, 3+1 ise 3+1 yapılacak. Fazla konut üretmek ve orta hasarlı binalarda ada bazında anlaşan vatandaşlarımıza da destek olacak adımlar atacaklarını belirtti.

Orta hasarlı binalarla ilgili AFAD’ın vatandaşlarımıza, iki yıl geri ödemesiz sıfır faizli kredi imkânı sunduğunu ifade eden Bakan Kurum, “Orta hasarlı binalar için kentsel dönüşüm projemiz var. Elazığ Belediyemiz projeyi yürütmekte. Biz istiyoruz ki, Elazığ’daki yapı stoku sağlam hale gelsin. Biz bu konuda her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Konut fiyatlarını Cumhurbaşkanımızın açıkladığını, ağır hasarlı binaların AFAD’tan hak sahibi olan arkadaşlarımız için de kentsel dönüşüm kapsamında maliyetin çıkması ile yine yakın ödeme şartları ve vadelerle vatandaşımızı konutlar da oturtacaklarını söyledi.