İKİNCİ PALU VAKASI

Palu'dan sonra Yazıkonak Belediyesi'nin de 9 aylık faaliyet raporu meclisten geçmedi. 9 meclis üyesinden 4'ü evet verirken 5 Ak Partili meclis üyesi red oyu kullandı.

İKİNCİ PALU VAKASI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan BAY/Palu’dan sonra Yazıkonak Belediyesinin de 9 aylık faaliyet raporu meclisten geçmedi. Saadet Partili Yazıkonak Belediyesinin 9 meclis üyesinden 4’ü evet verirken, 5 Ak Partili meclis üyesi red oyu kullandı.

PALU BELEDİYESİ MECLİS ÜYELERİ DE RED OYU KULLANDI

Geçtiğimiz günlerde Palu belediye meclis toplantısında belediyenin faaliyet raporu okunarak oylamaya sunuldu. 9 meclis üyesi bulunan belediyede Ak Partili  bir meclis üyesinin dışında Ak Partili  4 ve bağımsız 3 meclis üyesi red verirken 1 üye ise çekimser oy vermişti. Kabul edilmeyen raporun kaymakamlığa, oradan da valiliğe gönderileceği ifade edilmişti.Valiliğin görüş belirtmesi ile birlikte rapor Danıştay'a gönderilecek. Danıştay raporu inceledikten sonra kararını verecek.

YAZIKONAK BELEDİYESİNDE DE FAALİYET RAPORU RED EDİLDİ

Elazığ’ın önemli beldelerinden biri olan Yazıkonak’ın Saadet Partili Belediye Başkan Hatif Çadırcı’nın ise 9 aylık faaliyet raporu  5 Ak Partili meclis üyesi tarafından red edildi. 9 Meclis üyesi bulunan Yazıkonak Belediyesinde 4 meclis üyesi de faaliyet raporunu da evet oyu kullandı . 5 meclis üyesinin red oyu kullandığı faaliyet raporu onaylanmadı.

FAALİYET RAPORUNU RED ETME GEREKÇELERİ

Yazıkonak Belediyesi AK Partili 5 Meclis üyesinin faaliyet raporunu red etme gerekçeleri ise şu şekilde:

02.07.2020 tarihli meclis oturumunda Belediye Faaliyet Raporu Ençümenler tarafınca incelenmiş 2018 ve 2019 Yılı Faaliyet raporları arasındaki tutarsızlıklar nedeni ile Ak Parti gurubu olarak ret edilmiştir.

Gerekçeleri şunlardır.

1: 2017 yılı Faaliyet Raporunda Belediye borcu 6.800.000,00 TL iken 2018 yılında yeni yönetim tarafından Belediye borcu 10.352.970,00TL gösterilmiş bu borcun 899.489,99 TL’si rapora göre ödenmiş, fakat nerelere ödendiği izah edilememiştir.

2: 2018 Yılı Faaliyet raporunda Belediye borçları kısmındaki borç tutarları ile 2019 yılı Faaliyet Raporu Belediye borçları kısmında ciddi derecede tutarsızlık görünmekte Örnek: Vadesi geçmiş ertelenmiş borçlar 2018 yılı 167.294,47 TL iken 2019 yılında 4.711.678,32 TL olarak nasıl artmıştır.

3:Belediye Başkanının Üreten Belediyecilik Sloganına karşın 5.895.308,06 TL Mal ve Hizmet alım giderleri nerede kullanılmıştır.

4: Yönetim faize karşıyız söylemlerine karşın, iş başı yaptığı gün Bütçe Yetersizliğini öne sürerek önce 42 işçinin işine son vermiş ve bu işçi ücretleri ile iş yaparak işçilere ihbar kıdem tazminatı olarak Belediyeyi ne kadar borçlandırmıştır.

​Bu ve bunun gibi izah edilemeyen harcamalarla Belediye Başkanının rant musluklarını kestik; söylemlerine karşın, Yaptığı ittifaklarla Firmalar, işe alınan yevmiye usulü ile çalışan işçiler, şirket bünyesinde çalışan işçiler üzerinden Belediyemiz kaynaklarının  yandaşlarını finanse ettiğinden şüphelenmekteler.

​5393 Sayılı Belediye Kanunun 26. Maddesine istinaden Belediye Başkanı Hatif ÇADIRCI’ nın Faaliyet Raporunda yetersiz olduğu, 2019 yılı muhasebe kayıtlarının  Mahalli İdareler Kontrolü tarafından incelenmesi gerektiğinden iş bu faaliyet Ak Parti Meclis üyesi gurubu olarak Red edilmiştir.

AK PARTİ GRUBU TUTANAKLARI VALİLİĞE SUNDU

Yaşanan bu olayların ardından Yazıkonak Belediyesi Ak Parti 5 meclis üyesi tutanakları Elazığ Valiliğine sundu.9 meclis üyesinden 4’nün  evet’ine  karşılık 5 üyenin  red oyu kullanmasından dolayı son kararı Danıştay verecek .

MECLİS ÜYELERİNİN  BİR KISMI HİÇBİR KARARI OKUMADAN, BİR YERDEN EMİR ALIYORLAR

Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan Yazıkonak Belediye Başkanı Hatif Çadırcı,“Bizim faaliyet raporumuzun tamamına red verdiler. Kendi aldıkları kararlara da red oyu kullandılar. Ak Parti grubu memur parası olsun,yevmiye olsun, İşçi parası olsun, elektrik parası olsun ve bunun gibi konulara red verdiler. Meclis üyelerimin bir kısmı hiçbir kararı okumadan, bir yerden emir alıyorlar. Akıllarını başkalarının cebine koymuşlar. Bu doğrultu da hareket ediyorlar.”dedi.

FAALİYET RAPORUNDA BİR SIKINTI OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM

Çadırcı:“Belediyemizin 9 tane meclis üyesi var. 4 meclis üyesi Saadet Partisinden,5 meclis üyesi ise Ak Parti’dendir.Red verenler 5 Ak Partili meclis üyesidir.9 aylık faaliyet raporumuzu red ettiler. Faaliyet raporumuz da bir sıkıntı yok .Kanunen 7 kişiden 2 ya da 3 kişi onay verdikten sonra faaliyet raporunda bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Kanunen bir sıkıntı yok.Rapora bakarak hareket etmiyorlar. Bir yerden emir alarak hareket ediyorlar.Bir baskı var üzerilerinde ”diye ifade etti.

RAPORUN  ONAYLANMAMASININ  AKIL VE MANTIKLA ALAKASI YOK

Hatif Çadırcı,“Yazıkonak Belediyesinde ilk defa denk bir bütçe oluşuyor.Geçmiş borç ödeniyor ve faize batırmadan proje üretiliyor.Böyle bir denk bütçenin faaliyet raporunun onaylanmaması akıl ve mantıkla alakası yok.”dedi.