Hızır Bayramı

Gelmiş, geçmiş ve devam eden bütün toplulukları bir araya getiren kültürel değerleri vardır. Dünya insanı hangi devirde olursa olsun hayatına mâna katma derdiyle dertlenmiş. Ve de hep birlikte, toplu atınca sine işte o zaman manaya varıldığı anlaşılmış...

Hızır Bayramı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İster dini, ister kültürel değerler olsun hepsi de bir araya gelmeden, birliktelik olmadan tatsız oluyor, eksik kalıyor ve tamamlanamamış hislerle dolu oluyor.
İşte Hızır bayramı da insanımızın mana arayışının bir tezahürü olarak,  yüzyıllardan beri varlığı Türk-İslam coğrafyasında yaşatılıyor, günün anlam ve önemine binaen karşımızda bugün de  duruyor.

Hıdırellez'de eski Türk tarihinden bu yana kültürümüzün önemli değerlerinden biri. 

Nevruz kutlamaları gibi Hıddırellez de yeni bir döneme, yeni bir yıla girildiğinin muştusu olarak görülmüş ve kutlanmış her dönemde.

Kışın zor, zahmetli, çetin günlerinin ardından; acı ve sıkıntılar bitsin, zorluklar kolay olsun, tabiata düşen rahmet insanların hayatını da yeşertsin diye...

Özünde Türklerin yılbaşı kutlaması olan Hıdırellez, adını “Hz. Hızır” ve “Hz. İlyas”tan alır. Hıdırellez günü Hızır’ın geleceğine ve beraberinde "güneş, sağlık, mutluluk, iyilik, bereket" getireceğine inanılır. Bu nedenle dünyanın her yerindeki Türkler bugünü törenlerle, çeşitli ritüellerle kutlarlar. 

Hıdırellez’in geleceğine inanılan gece,  dilekler, niyetler tutulur, ritüeller yerine getirilir. Hatta ateş yakılır ve üzerinden atlanır. 

 Arapçada Hızır’a kaynak teşkil eden kelime “El-Hadır”, yeşil, yeşil dal veya yeşilliği çok olan yer anlamına geliyor. Hadislerde ona bu ismin verilme nedeni ise kuru otların yeşermesidir.  Yani;  Hz. Hızır, nerede namaz kılsa oranın hemen yeşerdiğine ilişkin rivayetler yayılmış coğrafyamızda.

Hızır, hayat ağacı ve hayat suyu ile bu kadar yakından ve ilgili olunca, son bir yıldır ülkedeki sıkıntılar artıkça insanımızı hayata bağlayacak, aşkın duygulara olan ihtiyacımız da bir hayli fazla.

E bir de; "Hayaline baş konulan büyük sevdadır, hayatı yaşanır kılar.." deyince Yedi Güzel Adam’dan üstat  Nuri Pakdil, kutlanmaz mı şimdi Hıddırellez... Kutlu olsun ve akşamında bir gül ağacının toprağına bırakıp sabah alınan ve dileklerin resmedildiği her murat kabul olsun. Amin.