Hıdırellez Kültür ve Bahar Bayramı Coşkuyla Kutlandı

Türklerin Ortaasya'dan bu yana coşkuyla kutladığı  Hz

Hıdırellez Kültür ve Bahar Bayramı Coşkuyla Kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türklerin Ortaasya’dan bu yana coşkuyla kutladığı  Hz. Hızır ve İlyas (A.S) yeryüzünde buluştuğu gün olarak kabul edilen Hıdırellez günü Elazığ Kültür Park’ta  Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Gençlik Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği bir programla coşkuyla kutlandı.  Kutlamalara Elazığ Vali Yardımcısı Mehmet Fevzi DÖNMEZ, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf DUMANDAĞ, CHP Elazığ İl Başkanı Zeki KAPLAN, Elazığ İl Kültü ve Turizm Müdürü Ahmet DEMİRDAĞ, Elazığ Valiliği Basın Müdürü Özcan YALÇIN ve vatandaşlar katıldı. Halk oyunları ekibi ve Mehteran takımının  gösterileriyle başlayan Hıdırellez kutlamaları, kaşıkla yumurta taşıma, çuval yarışı ve halat çekme yarışmalarıyla devam etti. 

Halk arasında kışın sona erip  bahar mevsiminin  başladığı gün olarak bilinen  Hıdırellezin  her yıl 6 Mayıs’ta  “Hıdırellez Kültür-Bahar Bayramı” adı altında bir şenlik havasında kutlandığını belirten Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet DEMİRDAĞ “Kültürümüz içinde derin izleri olan Hıdırellez’in  kent kültürü içerisinde yaşaması son derece önemlidir. Bu doğrultuda halkımızın geniş katılımıyla  özellikle çocuk ve gençlere yönelik piknik ve kır şöleni gibi etkinlikler ile özüne uygun birlik ve beraberlik içerisinde geleneklerimiz yaşatılmalıdır” dedi.

Hıdırellez sözcüğünün Hıdır ve İlyas isimlerinin birleşmesiyle ortaya çıktığını söyleyen DEMİRDAĞ“ Hıdırellez halk inancına dayanan bir gelenektir. Hıdırellez inancına göre Ab-ı Hayat suyunu içerek ölümsüzlüğe  kavuşmuş  Hızır ve İlyas isimli iki kardeş darda kalan iyi insanların yardımına koşmak üzere birbirlerinden ayrılmışlardır. Hızır karada, İlyas ise deniz bulunan iyi insanların yardımına koşarlar ve senede bir gün bir gül ağacının altında buluşurlar. İşte o buluşma 6 Mayıs günüdür” diye konuştu.

Vatandaşlara, Hıdırellezle özdeşleşen  yumurta-ekmek ve ayran çorbası ikramının da yapıldığı Elazığ ses sanatçısı Tekin BULUT’un konseri ve yarışmada ödül alan gençlere ödül takdimi yapıldıktan sonra kutlamalar sona erdi.