Herkes için Edep

Ülkemiz insanının ekonomik sıkıntılarına çözüm arayışlarının görüşüldüğü, her birimizin nefesini tutup beklediği toplantı 'error' verdi.

Herkes için Edep
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Malumunuz TBMM'de dün bütçe konusu görüşülüyordu. Muhalefetin lideri Kılıçdaroğlu yine yaptı yapacağını. Zaten "sağ" olsunlar bu ülkenin derdiyle dertlenmenin ve çözüm- çare arayışlarının yırtık çoraptan fırlayan parmak misali hal, hareket, "hakaret" ya da sözlerle olacağını sanmalarından başka bir bildikleri de yok ne yazık ki!  Şimdi gelin de "ülke ekonomisi yanarken birileri saç tarıyor." demeyin...

Tabi fırsat bu fırsat deyip, edep ahkamı kesenler durur mu hiç?   Parmaklar hiç olmadığı kadar, dil dönebildiğince başladı terbiye, adap, ahlak, “edep ya hu”lara...  

Bunlar arasında bir dönem Aile Sosyal ve Çalışma Bakanı olarak görev yapan Betül Sayan Kaya'nın yaptığı;

"CHP Genel Başkanının milletin temsil edildiği kürsüde, kadın milletvekillerimizin karşısında yapmadığı şey kalmadı. Terbiyesizliğin bu kadarı görülmemiştir! Edep ya hu!" paylaşımı en az Kılıçdaroğlu’nun yaptığı nahoş hareket kadar bizleri hayrete düşürüp, derin derin düşüncelere gark etti.

Sayın eski bakan, CHP liderinin yaptığı davranışın yanlışlığını anlatırken bir de özellikle kadınların bulunduğu ortamda yapılmış olmasından ayrıca rahatsızlığını ilan edip, edebe davet etmiş muhalefet liderini. Yani o ortamda elli kadın vardıysa güzide bakanımızın  yaptığı paylaşımla milyon tane daha kadının gözüne sokuldu bu hareket!

Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu davranışı alkışlanacak bir davranış değildi elbette. Ülkeyi yönetmeye talip bir genel başkanı geçtik, ortalama bir insanın dahi değil TBMM çatısı altında ve kameraların karşısında dost meclisinde dahi yapmayacağı bir hareket ve seviyesizlik. Fakat, nezaket timsali olarak gördüğümüz Bakan Betül Sayan’ın videolu paylaşımının onun duruşuyla bağdaşmadığını söylemeden geçemeyeceğiz maalesef. Hem kaldı ki bu paylaşımdan, kadınların bulunmadığı ortamda erkeklerin bu gibi kötü davranışları yapabileceği anlamı ve hatta bunun neredeyse normal görülebileceği anlamı da çıkıyor, aman dikkat!!!

Ekonomi görüşmeleri nasıl oluyor da bir anda birinin el kol hareketlerinin gölgesinde kalıp, durum feminizme dayandırılıp kadın-erkek tabusuna varıyor. Anlayabilmek işten bile değil...

Yunus Emre'nin "İlim geride kaldı, illa edep, illa edep." sözleri ta asırlar öncesinden beridir yankılanıyor bu topraklarda. Hâlbuki bir kimsenin edepsizliği, bir kimsenin edebini, nezaketini, zarafetini ve güzelliğini örtmemeliydi.“Edebi, edepsizlerden öğrendim” diyen Lokman Hekim'in kemikleri sızlamıyor mudur şimdi? 

İnsan zekâsının kapısı olan edep, inanan kimsenin eskimez giysisi, en değerli süsü, mağlup olmaz silahıydı değil mi ama! 

Hem kadının, hem erkeğin her ortamda üzerinde taşıması gereken en değerli varlığı ve güzelliğidir edep!

Hülasa etmeye çalışırsak, Kılıçdaroğlu’nun meclis kürsüsünden yaptığı edebe mugayir o çirkin davranış ne kadar yanlışsa, geçmişte aileden sorumlu bakanlık görevinde de bulunmuş bir bayanın bu görüntüleri bir kez daha paylaşması da o kadar yanlıştır.  

Uluslararası İpek Yolu projesinin mimarı ve müsebbibi edasıyla sık sık ilimize ziyaretlerde bulunan ve ağır başlı ve vakur kişiliği ile bugüne kadar her zaman takdirimizi kazanan Fatma Betül Sayan hanımefendi bizi bu davranışı ile hayal kırıklığına uğrattı.

Tam yazıya noktayı koyacaktık ki birden aklımıza Ak Parti’nin önde gelen bir başka kadın yöneticisi olan Özlem Zengin’in sosyal medya hesaplarına bakmak geldi. Ve Özlem Hanımda yanılmadığımızı gördük. Zira kendisi paylaşmamıştı bu çirkinliği ve alet olmamıştı bu pespayeliğe…