Her Şartta Değerlisiniz!
Öğretmenlerin, kendi branşları ile ilgili bilgileri vermek yanında öğrencilere, kendi ya da başka insanların tecrübesinden faydalanarak hayatla ilgili zihinlerde iz bırakan dersler verdiklerini de biliyoruz.
Geçtiğimiz gün, bir öğretmenin, öğrencilerine kendi öz değerlerini anlatmak adına yaptığı hareket, sosyal medyada çok konuşuldu.
Elinde 20 dolarla sınıfa giren bir öğretmen, "Bu parayı kim ister?" diye soruyor. Tüm sınıfın parmak kaldırdığını gören öğretmen, deneyin ikinci aşamasına geçiyor.
Öğretmen, parayı buruşturduktan sonra yeniden sınıfa dönerek "Bu parayı şimdi kim ister?" diye soruyor. Sınıfın hepsinin bir kez daha parmak kaldırdığını gören öğretmen, bu sefer deneyin üçüncü aşamasına geçiyor.
Öğrencilerini paradan vazgeçirmeye kararlı olan öğretmen, bu sefer de 20 doları yere atıyor ve bir kez daha soruyor. "Şimdi de bu parayı istiyor musunuz?". Öğrencilerin yine parmak kaldırdığını gören öğretmen, onlara hayat boyu unutamayacakları bir ders veriyor:
"İşte sizler de böylesiniz. Hayatta başınıza birçok zorluk gelebilir, kötü durumlarda kalabilirsiniz. Ancak değeriniz hiçbir zaman kaybolmaz"
İnsanlık hallerinin türlü türlü şekilleri başlarına gelen kişilerin birçoğu, umutsuzluğa ve karamsarlığa kapılabiliyor. Kendi değerini ve kıymetini, sahip oldukları varlıklara bağlayarak bunlar elden gittiğinde kendisini değersiz hissedebiliyor.
Makam ve mevki, zenginlik, itibar, şöhret, sevgi, saygı ve diğer erdemleri doya doya yaşayan, fakat günün birinde şartların değişmesi ile bunlardan uzak kalan kişilerin kendini değersiz ve kıymetsiz görüp hayattan kopmaları, onların değersiz olduğunu göstermez. Tersine öğretmenin verdiği örnekte olduğu gibi ne kadar para buruşturulursa ne kadar çiğnenirse çiğnensin bu durum paranın değerinden bir şey kaybettirmediği gibi benzer olayları yaşayan ve başlarına olmadık olumsuzluklar gelen insanların da özünden bir şey götürmez, değersiz kılmaz. Ve hatta onları daha değerli ve güçlü kılar.