GÜCÜMÜZ KALMADI…

ELAZIĞ'DA YAKLAŞIK BİR YILDIR PANDEMİ NEDENİYLE İŞ YERLERİNİ KAPATAN KIRAATHANE VE ÇAY OCAĞI ESNAFI, HER TÜRLÜ ZORLUĞU YAŞARKEN, ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ŞİRKETLERİ ESNAFLARDAN FATURALARINI TAHSİL EDEMEDİĞİ İÇİN ELEKTRİK VE DOĞALGAZLARI KESİYOR. ELAZIĞ'DA ÇAYOCAĞI İŞLETEN AHMET TÜRKGÜZELİ, ELEKTRİK VE DOĞALGAZI ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN EVİNİN VE İŞ YERİNİN ELEKTRİK VE DOĞALGAZININ KESİLDİĞİNİ, BİR YAŞINDAKİ TORUNUNUN DOĞALGAZ OLMADIĞI İÇİN AKRABALARINA SIĞINDIĞINI İFADE ETTİ.

GÜCÜMÜZ KALMADI…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan BAY/Yaklaşık bir yıldır tüm Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını nedeniyle birçok ülke ekonomik sorunlar yaşarken, Türkiye’de de pandemi nedeniyle uzun zamandır iş yapamayan esnaflar zorluk yaşamaya devam ediyor.
Alınan pandemi kararları neticesinde uzun zamandır iş yerlerini  açamayan ve iş yapamayan esnaflarından başında ise kıraathane ve çay ocakları geliyor. Kıraathaneler yaklaşık bir yıldır iş yerlerini çalıştıramazken, çay ocakları ise alınan karar neticesinde hafta içi sadece dışarı çay vermek suretiyle hizmetlerine devam ediyor. Sosyal mesafe kuralı  nedeniyle çay ocakları iş yerlerine müşteri almazken, pandemi nedeniyle işlerinde ciddi bir düşüş yaşandı ve bir çok çay ocağı esnafı Elazığ’da kepenk kapattı. 

ELEKTRİK VE DOĞALGAZI KESİLİYOR
Elazığ’da dükkân kiralarını ve ev giderlerini karşılamakta zorlanan Çay ocağı sahipleri şimdiler de ise ödeyemedikleri elektrik ve doğalgaz faturaları nedeniyle zor günler geçiriyor. Elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemediği için elektriği ve doğalgazı kesilen bazı esnaflar, yaşanan bu durum nedeniyle tepki gösteriyor.

KAPALI DÜKKANIN ELEKTRİĞİ VE DOĞALGAZI KESİLDİ
Elazığ’ın merkeze bağlı Yeni Mahalle Hamdi Başaran Caddesinde çay ocağı esnaflığı yapan Ahmet Türkgüzeli, pandemi nedeniyle iş yerini uzun zamandır kapatmak zorunda kaldı. Alınan yeni kararlar neticesinde sadece hafta içleri sadece esnaflara çay vermek şartı ile iş yerini açan Türkgüzeli, maddi anlamda zorluklar yaşarken, iş yeri kirası, iş yerinin elektriği, doğalgazı ve evinin kirası ile ev giderlerini karşılayamaz hale geldi. Maddi anlamda zor durumda kalan Türkgüzeli, evinin ve iş yerinin kirası ve giderlerini karşılayamayınca elektriği ve doğalgazı kesildi.

DAYANACAK GÜCÜM KALMADI              
Yaklaşık bir yıldır iş yapamadığını ifade eden Ahmet Türkgüzeli,“Bir yıldır iş yapamıyorum. Alınan pandemi kararları nedeniyle iş yerimizi kapattık ve gün geçtikçe zor durumda kaldık. Dükkânım kira, evim kira. Emekli değilim. Bu işten başka gelirim yok. Ailem var. Çocuklarımla birlikte yaşıyorum. İlk zamanlar dayanabildim ama şimdi artık dayanacak gücüm kalmadı.”dedi.

İŞ YERİMİN VE EVİMİN ELEKTRİĞİ VE DOĞALGAZINI KESTİLER
Ahmet Türkgüzeli,“Hafta içi sadece esnafa çay verebiliyoruz. Çay ocağına müşteri alamıyoruz. Tamam da iki tane esnafa çay vermekle bu iş olmuyor. Masraflarımız gün geçtikçe çoğaldı. Son olarak İş yerimin elektriğini ve doğalgazını kestiler. Evimin de doğalgazı ve elektriğini kestiler. Çünkü faturaları ödeyemedim. Ne yapacağımı şaşırdım. Maddi gücüm yok. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan iş yeri kapalı olan esnaflara yardımcı olun, anlayışlı olun dedi. Elektriğini ve doğalgazını kesmeyin dediği halde esnaflara bunu yapıyorlar. Sadece bana değil. Bir çok esnaf arkadaşımızın elektriği ve doğalgazı kesildi. Birkaç ay faturayı ödeyemedik diye bize bunları yapıyorlar.”diye ifade etti.

EVİMDE DOĞALGAZ KESİLMESİ SEBEBİYLE BİR  YAŞINDAKİ TORUNUM AKRABASINDA KALIYOR  
Oğlunun  evimde elektriğim ve doğalgaz kesildi diye 1 yaşındaki torunumu alarak akrabalarına gittiğini ifade eden Türkgüzeli,“6 kişilik bir ailem var. Benim 1 yaşındaki torunum akrabasında kalıyor. Sebebi bu kış ayında evimde doğalgaz ve elektrik olmadığı için. Aileme karşı mahcup oldum. Zoruma gidiyor. Kaldıramıyorum. Dükkân kiramı 2 aydır ödeyemedim, dükkan sahibi kirasını istiyor. Haklı olarak istiyor, bir şey diyemiyorum. İş yerimin kirası Bin 750 lira. Kiramı vermezsen tahliye ettiririm diyor.”dedi.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ŞİRKETLERİ, DEVLETİN ALDIĞI KARARLARA UYMUYOR
Ahmet Türkgüzeli,“Bir yaşındaki torunuma süt alamayacak hale geldim. Devletin verdiği kararlara ne yazık ki elektrik ve doğalgaz şirketleri uymuyor. Pandemi döneminde zaten iş yerlerimiz kapalı, biraz anlayışlı olsalar ne olur? Faturaları ödeyemedim diye iş yerimin ve evimin elektriği ile doğalgazını kesmeleri gerekmiyordu. Borcumuzu inkâr etmiyoruz. Ailemin yüzüne bakamaz hale geldim.”dedi.

YETKİLİLER BU SORUNA ÇARE BULSUN, SONUMUZ İYİ DEĞİL
Türkgüzeli,“Özellikle Elazığ Valimize ve Milletvekillerine sesleniyorum. Bu esnafa kim sahip çıkacak. İş yerlerimizi kapattık. Evimize ekmek götüremiyoruz. Yine de dayanmaya çalışıyoruz. Sonuçta virüs var mecburen kapattık iş yerimizi. Biz dayanmaya çalışırken, elektrik ve doğalgaz faturalarını en azından birkaç ay erteleme yapılamaz mıydı? Nasıl ödeyeceğiz. Gücümüz kalmadı .”dedi.

SÖZÜNÜ TUTAN VE ESNAFA DESTEK OLAN SADECE ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI
Türkgüzeli,“Elektrik ve Doğalgaz şirketleri faturaları gönderip tahsil etmek isterken, bizlere sadece Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları destek oldu. Su parası almıyor. Onun dışında kimse bize yardımcı olmadı. Şunu açık söyleyeyim benim gibi yüzlerce esnaf arkadaş var zor durumda olan. İnsanlar ekmek götüremiyor eve. Bu soruna bir çözüm bulunması gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız esnaflara destek olun diyor ama ne yazık ki bu ortamda bile elektrik ve doğalgaz şirketleri fatura gönderiyor”. dedi.