Gözleri Bahar Alerjisinden Korumanın 8 Yolu

Alerjik konjonktivit olarak da adlandırılan göz alerjilerinin bahar aylarında oldukça yaygın olduğunu belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Erkan Bulut, 'Ülkemizde her 10 kişinin birinde görülen göz alerjisi, bahar aylarında uygun nem ve sıcaklıkla doğada ağaç ve çayır polenlerin artmasıyla yaygınlaşıyor' dedi.

Gözleri Bahar Alerjisinden Korumanın 8 Yolu

Dr. Öğr. Üyesi Bulut, gözleri bahar alerjisinden korumak için 10.00 ile 17.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça güneşe çıkılmaması, dışarı çıkarken güneş gözlüğü, şapka, şemsiye kullanılması, evde polen filtresi olan klima cihazlarının kullanılması gibi 8 öneride bulundu.

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Erkan Bulut, yaz mevsiminin habercisi bahar aylarının doğanın sunduğu güzelliklerin yanında özellikle alerjik bünyesi olan kişiler için birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini söyledi. Alerjik konjonktivitin toplumda yaygın olduğunu ve nüfusun ortalama yüzde 10-20'sini etkilediğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Bulut, uyarılarda bulundu.

Göz alerjilerinin oldukça yaygın olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Bulut, “Göz alerjisi, kendini uyaran bu dış etkenlere (alerjen) karşı tepki vermesi ile ortaya çıkar. Gözlerimiz, bu alerjenler ile savaşabilmek için histamin adı verilen bir madde üretir. Sonuç olarak, göz kapakları ve göz kapaklarımızın içini ve gözün beyaz kısmını saran ve konjonktiva olarak isimlendirilen zarın bu maruz kalınan alerjen nedeniyle kırmızı, şiş ve kaşıntılı bir hale dönüşür. Alerjik konjonktivit mikrobik bir göz iltihaplanması değildir ve kişiden kişiye bulaşmaz. Alerjik konjonktiviti, çevresel alerjenlere karşı gözümüzde meydana gelen değişimleri içeren bir grup hastalıktır” ifadelerini kullandı.

Dünyada alerji oranları giderek arttığını ve şu anda dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sinin herhangi bir çeşit alerjiden etkilendiğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Bulut, ayrıca alerji hikâyesi olan hastaların yüzde 40-60 kadarının gözlerinde de alerji şikâyetlerinin mevcut olduğunu ifade etti.

GÖZDE KIZARIKLIK VE SULANMA GÖRÜLEBİLİR

Göz alerjisinin gösterdiği belirtilere değinen Dr. Öğr. Üyesi Bulut, “Gözümüzün alerjen ile ilk karşılaştığında ortaya çıkan histamine salgısı nedeniyle ani başlayan şikâyetler dediğimiz gözlerde başta kaşıntı olmak üzere sulanma, kızarıklık ve konjonktiva zarında şişme meydana gelir. Eğer bu aşamada tedavi edilmezse bu alerjenle gözümüzde uzun dönem etkileri dediğimiz ışığa karşı hassasiyet, gözde ağrı, görme bozukluğu ve akıntı ile kendini gösteren kronik iltihaplanma meydana gelir” dedi.

Göz alerjisinden korunmada en temel prensibin göz alerjisine neden olan etkenden uzak durmak olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Bulut, koruyucu önlemleri şu şekilde sıraladı:

“Polenlerin yoğun olduğu ve güneş ışınlarının en dik olarak geldiği 10.00 ile 17.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça güneşe çıkmayın. Dışarı çıkarken güneş gözlüğü, şapka, şemsiye kullanın. Evdeki polen filtresi olan klima cihazlarını kullanın. Polen mevsiminde ev ve araba camlarını kapalı tutun. Kimyasal, boya ve parfümlerden uzak durun. Tüylü evcil hayvanlarla aynı ortamda bulunmamaya özen gösterin. Sigara dumanından ve havasız ortamlardan kaçının. Evde tozları barındıracak halı, kilim gibi eşyaların kullanmayın.”

Göz alerjisinde göze yönelik korunma önlemlerine de dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Bulut, “Gözleri kaşımamak, soğuk kompres (kaşıntıyı ve inflamasyonu azaltarak faydalı olabilir), yapay gözyaşı damlasının göze soğuk olarak damlatılması, kontakt lens kullanımına ara vermeyi korunma yöntemlerine dâhil edebiliriz” diye konuştu.

GÖZ ALERJİSİNİN 5 TÜRÜ VAR

Toplumda görülen alerjik konjonktivitlerin yüzde 95’ini mevsimsel alerjik konjonktivit ve pereniyal alerjik konjonktivitin oluşturduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Bulut, göz alerjisi türlerini şöyle sıraladı:

“Mevsimsel alerjik konjonktivit: Mevsim geçişleri olan sonbahar ve ilkbaharda ortaya çıkarlar. Genelde ev dışındaki alerjen diye adlandırdığımız ağaç polenleri ve çayır otu polenleri neden olmaktadır.

Pereniyal alerjik konjonktivit: Pereniyal, kelime anlamı olarak yıl boyunca süren demektir. Pereniyal alerjik konjonktivitte şikâyetler tüm yıl boyunca devam eder, mevsimsel değişiklik göstermez. Ev içi ortamda bulunan toz akarları ve evcil hayvan tüyleri gibi organik alerjenler neden olmaktadır.

Vernal keraokonjonktivit: Genellikle tropikal veya ılıman/ sıcak iklimlerde görülen bir alerjik konjonktivit türüdür.

Atopik konjonktivit: Atopik dermatit ile birlikte ortaya çıkan alerjik konjonktivittir.

Dev papiller konjonktivit: Sıklıkla kontakt lens kullanıcılarında görülen alerjik konjoktivit tipidir.”