Getirin A(r)tık!
ATIKLARI BEKLİYORUZ… Yaşanan çevre problemleri, artan kuraklık, önümüzdeki yıllarda kendisini daha çok hissettirtecek içme ve sulama su problemi ve daha birçok çevresel problemlerin en önemli sebebi aşırı tüketim ve israf.
Zaman zaman sosyal medya hesaplarında yayınlanan bilgiler olur. Örneğin bir ekmek, bir kazak ve bir litre süt için 77 ton su gerektiği, bir pet şişenin tabiata verdiği zarar ve bunu gidermek için harcanan para… Bunun gibi çok çarpıcı örneği birçoğumuz görmüşüzdür.
Çevreyi korumanın en etkili yolu, az tüketmek ve israf etmemek. Evlerimize giren giyecek, ayakkabı, hiç kullanmadığımız elektronik eşyalar ve ihtiyacımızın çok üstünde gıda maddesi ve ekmek.
Özellikle kullanılmayan eşyalar birileri için umut olurken, geri dönüşüm malzemeleri hem ekonomiye hem de çevreye vereceği zarardan yeniden kazanmak gerekiyor.
Sıfır atık projesi, belki poşet parası tartışmalarının gölgesinde kaldı ama çok gerekli ve önemli bir adımdı. Bazı basın yayın organları ile çevrelerden ilk günlerde gelen poşet parası tepkisi bugünlerde hem doğru bir proje hem de kabullenilmesi ile takdir görüyor.
O günlerde bizler de “hükümetin başka işi mi yok poşete para alıyor” dedik ve eleştirdik belki. Olayı sadece vatandaştan çıkan para olarak gördük ama olay, paradan çok daha öte ve anlamlıymış.
Hükümet o kararda dik durdu ve geri adım atmadı. Sonuçta da haklı çıktı. Zaman zaman yayınlanan resmi verilerde bakıldığında tabiatın nasıl bir tehlikeden korunduğunu ortaya koyuyor.
Elazığ Belediyesi de sıfır atık projesine destek olarak mahallerdeki atık getirme merkezlerinin sayısını artırıyor.
Doğal kaynakları daha verimli kullanmak, atık miktarını azaltmak ve atıkları geri dönüşüme tabi tutarak ekonomiye katma değer sağlayarak çevreye yatırım yapma adına Çaydaçıra, Ataşehir ve Doğukent Mahallelerine, geri kazanılabilir atıkların diğer atıklarla karışmadan toplanması ve geri kazanım sürecine düzenli bir şekilde dâhil edilmesi amacıyla "Mobil Atık Getirme Merkezi" yerleştirildi. Bu sayede vatandaşlarımız, çöpe giden ambalaj atıklarını kaynağında ayrıştırmış, geri dönüşüm sürecine kolaylık sağlamış ve dolaylı olarak milli ekonomiye katkı sunmuş olacaklar.
Kullanacağımız kadar eşya alıp ve israfa kaçmayan gıda alarak bu merkezlere uğramamak belki en güzeli ve doğrusu. Ama geri dönüşüm ve kullanılmayan eşya ve malzemeler için bu merkezlere uğrama zamanı.
Evlerimiz geçmişte okuduğumuz ve artık okuma ihtimalimizin olmadığı kitap, gazete, cam ve plastik şişe, giysi, ayakkabı ve diğer atıklarımız için size daha yakın. Siz korumazsanız, biz korumazsak nasıl kurtulur çevre ve geleceğimiz..