Fırsatçılar Bitmiyor

Türkiye bir haftadır orman yangınlarıyla mücadele ederken, fırsatçılar yine sahneye çıkmış. Yangın felaketi öncesi 260 TL'ye satılan 'Elektrik Aktivasyonlu Yangın Söndürme Topları'nın fiyatı bir haftada 200 TL birden artmış.. Fırsatçılar tüpleri 460 TL'den satmaya başlamış.

Fırsatçılar Bitmiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yangın, deprem ve sel gibi doğal afetler sonrası pek çok insan, mağdur olanlara yardım etmek için seferber olurken, bazı kesimler bu durumu bile bir vurgun fırsatı olarak görüyor. Fırsatçılar, Türkiye'nin güney kesimlerindeki yangınlar sonrası yine sahneye çıktılar.

Yaşanan bu tür fırsatçılığın ilk örneği Elazığ’da meydana gelmişti.24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen ve Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6.8 büyüklüğündeki depremin vurmasıyla birçok ev yıkılmış, hasarlı yüzlerce evin kullanılamaz hale gelmiş ve ilde konut sıkıntısı yaşanmaya başlamıştı. Geçici olarak çadır, okul, cami, spor salonları ve misafirhanelerde kalanlar da kiralık ev aramaya başladı. Ancak, ev bulmanın neredeyse imkansız olduğu kentte fırsatçılık yapan birçok ev sahibi, yoğun talebin ardından kira fiyatlarını 2 katına çıkarmıştı. Daha önce semtine ve metrekaresine göre 700 ile 1500 lira arasında değişen fiyatlar 2 bin liraya kadar yükseltmişti. 

Yaşanan bu tür olaylar da gösteriyor ki ne yazık ki yaşanan afetleri bile fırsata çevirenler var.Yaşadığımız bu zor günleri atlatmak için milyonlarca insan seferber  olurken içimiz deki çok az sayı da bulunan fırsatçıların yaptıkları ister istemez hepimizi üzüyor.

Bu tür konular da görev devletimize düşüyor.Haksız bir şekilde zam yaparak insanların mağduriyetlerini fırsata çevirenlere en ağır cezayı vermesi gerekiyor. Elbetteki insanlar ticaret yapacak ve para kazanacak. Ama her afet sonrası insanların ihtiyaç duyduğu konut ya da malzemelere yüksek şekilde zam yapılmasının hiçbir açıklaması olamaz.

Yetkili kurumların en kısa zamanda  denetimlerine başlaması ve art niyetli insanlara gereken cezaları vermesi gerekiyor.