'ERDOĞAN'A SALDIRMAYIN'

'ERDOĞAN'A SALDIRMAYIN'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi, Türkiye'ye karşı tutumunda geri adım atmış.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli New Khaleej haber sitesine göre, Sisi yönetimi, ülke medyasına "Türkiye'ye yönelik eleştiriyi azaltma" talimatı vermiş.

Sisi yönetiminden bir kaynağa dayandırılan haberde, Türkiye'ye karşı tutumdaki değişikliğin nedeni "Kahire ve Ankara'nın Libya konusunda anlaşmaya yaklaşması" olarak ifade edildi.

Söz konusu kaynak, Mısır medyasına Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik eleştiri ve saldırılarını azaltmasının tavsiye edildiğini aktardı.

Sisi yönetiminin tavsiyesi, Türkiye ile Mısır istihbaratları arasında görüşmelerin yapıldığı belirtilen bir dönemde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Mısır, bölgesel konularda pozitif bir gündemle hareket etme iradesi ortaya koyarsa Türkiye bunu karşılıksız bırakmaz. Libya, Filistin, Doğu Akdeniz konusunda ve başka meselelerde birlikte hareket etme zemini oluşursa Türkiye buna ancak olumlu bakar." demişti.

Mısır'ın Türkiye ile yapacağı MEB anlaşmasının Kahire'nin de lehine olacağını dile getiren uzmanlar, anlaşmanın ayrıca Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'deki bütün tezlerini bitireceğine dikkat çekiyorlar.

Sisi’nin geri adım atması ve Türkiye ile Erdoğan’a yönelik eleştirileri kesme talimatını, sırf Mısır’ın ali çıkarlarını düşünme olarak yorumlamak eksik ve yanlış olur. Sisi’yi bu karara iten en önemli sebep, Türkiye’nin dış politikasındaki tutarlı davranışları ve her birinden de zaferle çıkmasının kaçınılmaz olduğunun kesin anlaşılması olarak yorumlamak gerekir.

Sisi de Erdoğan’ın kararlılığını ve mücadelesini gördü ve nasıl birçok cephede yedi düvele karşı verdiği savaşları bir bir kazandığını  müşahede etti. Mısır’ın çıkarlarını gerekçe göstererek Türkiye’ye yanaştı.

Yanlıştan dönmek de bir erdemdir. Umarız Sisi’nin bu dönüşü,  hem mazlum Mısır halkına hem de bölgeye huzur getirir.