Emekliden Korkun!..

Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve memur emeklilerine verilen zammın oldukça gerisinde kaldığı için büyük tepki toplayan kararın ardından, değişik kesimlerden ve özelikle de Ak Parti tabanından gelen itirazlar üzerine hükümetin yeni bir çalışma başlattığı ifade ediliyor.

Emekliden Korkun!..
TAKİP ET Google News ile Takip Et

SSK ve Bağ-Kur emeklisi maaşlarına yapılan yüzde 5'lik ek zam ve en düşük emekli maaşının 10 bin TL'ye çıkarılması tartışma konusu olurken, Ankara kulislerine düşen iddia büyük ses getirdi. 
31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler öncesinde emeklilerin tamamına 4 bin ila 8 bin lira arasında seyyanen zam yapılabileceği öne sürüldü.
Bu çalışmaya sebep olan ne? 
Elbette ki toplumdaki tepki… 
Açıklanan zam karşısında bu tepkinin yaşanacağı bekleniyor muydu? 
Evet bekleniyordu. 
Bunu bile bile neden geçtiğimiz hafta hayal kırıklığı yaşatan zam oranı açıklandı? 
Eğer cevap, “Biz bunu özellikle yaptık ki seçimlere yakın yeni bir zam da yapıp sandığa olumlu yansımasını sağlayalım” ise bu durum hiç hoş ve şık değil.
Emeklinin umutları ve hayalleri ile oynanmaz. Emeklinin  çaresizliği, mağdur ve mahcubiyeti, yaşamda kalma mücadelesi ve eve eli boş ve üzgün dönmesi üzerinden siyaset yapılmaz.
Hele hele çocuk sevindirir gibi bunu bayrama, pardon seçime saklamak duygularla alay etmektir. 
Ve şu bilinmelidir ki emeklinin tepkisi de pektir. Kendisine böyle muamele yapılmasını hazmedemez, içerler, içine atar hatta kahrolur.
Siyasetteki etkin güçlere ve karar vericilere sözümüz şudur ki bu tür önemli kararlar alırken sadece bürokratı dinleyip karar vermeyin. 
Vereceğiniz kararın sahada ve topluda nasıl yorumlanacağına dair de danıştığınız toplum ve iletişim bilimcileriniz olsun. 
Siz böylesine önemli bir konuda çok değişken çevrelerin görüşlerini almadan sırf bütçenin elverdiği oranda bir zammı dayatan bürokratların beyanlarına göre karar verirseniz,  bu durum,   açıkladığınız karardan bir hafta sonra sizi yeni bir karar almaya zorlar ve zam yapmaya iter.
Asıl siyasetçi odur ki bürokrata “bütçemizin durumu nasıl, ne kadar zam yapabiliriz” sorusunu değil, “ben bu kadar zam yaptım, bunun için halkımızı da mağdur etmeden yeni kaynak paketleri bulun” talimatını verendir.
Emeklilerle ilgili karar verirken bir değil 11 kere düşünün deriz. Yoksa sizin seçimlik zamlarınızın çok karşılığı olmaz.