Elazığ, Yanlış Proje Mezarlığı

İçme suyu ve tarımsal sulama konularındaki yanlış projeleriyle gündemden düşmeyen DSİ 9. Bölge Müdürlüğü, son yanlışını Hamzabey içme suyu barajında yaptı ve üç tarafı sularla çevrili bir şehri, yağmur sularıyla dolması beklenen bir baraja mahkûm etti. Sonuç ise kuraklık ve susuzluk oldu.

Elazığ, Yanlış Proje Mezarlığı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizin yaşadığı içme suyu sorunu Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un da gündemindeydi.

CHP Elazığ Milletvekili Erol açıklamasında, “İlimizin en önemli içme ve kullanma suyu kaynağı olarak projelendirilen, 2045 yılına kadar Elazığ’ın su sorununu kökten çözecek denilen Hamza Bey Barajı’ndaki su seviyesinin bitme noktasına gerilediği gözlemlenmektedir. Yarımada konumundaki bir ilin yıllardır içme ve kullanma suyu çözülemiyor. Hamza Bey Barajı’na başlanırken ve sonrasında dönemin bakanı, DSİ Genel Müdürü ve il milletvekilleri tarafından, ’Su eylem planı hazırladık, bu barajla Elazığ’ın 40 yıllık su sorununu çözdük’ diye açıklamalar yapılmıştı. Ve hatta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 30 Mart 2019 seçimleri öncesi 9 Mart günü ilimizde yaptığı mitingde Hamza Bey Barajı hakkında şu sözleri söylemişti; ‘Hamzabey Barajı ile Elazığ Merkez yanında Kovancılar, Akçakiraz, Yazıkonak, Yurtbaşı, Mollakendi Belediyeleriyle Şahinkaya ve Sarıçubuk köylerinin içme suyu meselesini kökünden çözeceğiz.’ Fakat bugün Elazığ yine su sorunu ile karşı karşıya” ifadelerini kullandı.

“ŞEHİR YÖNETİLEMİYOR”
“Adeta bir yarımada olan Elazığımız’ın yıllardır en önemli sorunlarından biri olan içme ve kullanma suyu problemi güya Hamza Bey Barajı ile çözülecekti. Ancak bugün görüyoruz ki aynı idari ve siyasi makamlar Hamza Bey Barajında suyun bittiğini, yer altı kaynaklarından su temin edileceğini ve bu süre zarfında da Elazığ’da su kesintileri yaşanacağını söylüyorlar” ifadelerini kullanan Erol, açıklamasını şöyle sürdürdü: “80 km mesafeden Elazığ’ın içme ve kullanma suyu sorununa çözüm olacak diye yapılan baraja rağmen Elazığ’da halen su kesintileri devam ediyor. Su gibi doğru ve uzun vadeli planlama ve bu planlamaya yönelik yatırım gerektiren bir konuda bile Elazığ’ı yönetenler doğru karar vermemişler. İklim krizi, kuraklık gibi faktörleri bilimsel verilerle ele alıp koskoca kentin içme ve kullanma suyu sıkıntısı yaşayabileceğini öngörmemişler ve 2021’in Türkiye’sinde su kesintilerinden bahsediyorlar. Bu kentin kaynakları doğru yönetilmiyor dediğimizde her yeni gün başka bir örnekle karşılaşıyoruz. Bu kötü ve plansız yönetimin faturasını maalesef hemşehrilerimiz ödüyor”dedi.

DSİ’NİN ÇOK BİLMİŞLİĞİ
Şehirlerin içme suyu ihtiyaçlarının uzun vadeli çözülmesi amacıyla Veysel Eroğlu’nun DSİ Genel Müdürü olduğu dönemlerde bir karar alındı.

Kendisi daha önceleri de İBB İSKİ Genel Müdürü olması, ardından tüm ülkenin içme ve sulama projelerini yürüten DSİ Genel Müdürlüğüne getirilmesi sonrasında “Bu işin en iyi uzmanı benim, bu işi belediyelere bırakmayalım” mantığı ile bir karar alındı ve o tarihten itibaren DSİ, belediyeler adına su kaynağı, barajı ve bununla ilgili projeleri yapmayı “Bu işin kompetanı” mantığıyla üstlendi.

Ancak bu üstlenme, uzmanlık ve akıl verme ile sınırlı kalmadı, bedellerini ve her türlü yaptırımları belediyeler tarafından ödenmek üzere ihale yapma, ihaleyi takip etme ve sonunda belediyelere devretme olarak yansıdı. Bu yöntemle davul belediyelerde olmasına rağmen tokmak hep DSİ’de oldu.

Oldu da ne oldu?  Elazığ’ın 50 yıllık su ihtiyacının karşılanacağı iddiasıyla yapımına başlanan Hamza bey barajı, aşırı kuraklık sebebiyle boş kaldı. Dünya küresel iklim değişiklikleri ve kuraklık gibi bir sorunu yaşarken ve artık yağışların eskisi gibi olmayacağı dile getirilirken, sadece bir havzanın sularını toplayarak  Elazığ merkezi dışında, Kovancılar, Palu, Yazıkonak, Akçakiraz ve Yurtbaşı gibi yerleşim alanlarının da su ihtiyacını karşılamak amaçlı inşa edilen Hamza bey barajının boş kalması çok da sürpriz olmadı.

ELAZIĞ YANLIŞ PROJELERİN KURBANI OLDU
Elazığ, gerek içme gerekse tarımsal sulama projelerinin mimarı olan DSİ 9. Bölge Müdürlüğü, şehrin geleceğini ve ekonomisini ilgilendiren böylesine önemli projelerde hata yaptı ve bedelini Elazığ ödüyor. Şimdilerde bu sorun çok hissedilmese ve birkaç saatlik su kesintisi olarak yansısa da önümüzdeki aylarda ve yıllarda bu sorun katlanarak devam edecek.

SİYASİLERİN İLGİSİZLİĞİ 
İlimiz sorunlarına yönelik kamu kurumları tarafından yapılan projeleri herhangi bir uzmanına inceletmeden, ya da olabilirliği konusunda ilimizde faaliyet yapan STK’ların görüş ve önerilerini almadan kayıtsız şartsız bu projelere teslim olan ve Bakanlıklar nezdinde takipleri esnasında projenin yanlışlığını öğrenen ilimiz siyasetçilerinin de bu konularda ihmali olduğunu ifade eden vatandaşlar, bu sorunların yaşanmasında siyaset kurumunun ilgisizliğine dikkate çekiyorlar.

ORTAK AKIL KULLANILMIYOR
İlimiz sorunları ile ilgili proje ve çözüm önerileri sunan kurumların, kendi penceresinden ve dar çerçeveden olaya baktıkları için ortaya koydukları projelerin de yanlış ve kusurlu olduğunu ifade eden vatandaşlar, kurumların gerçekleştirmeyi düşündüğü projeleri tartışmaya açmaları,  kamuoyundan  ve işin uzmanlarından gelen görüş, öneri ve tenkitleri dikkate almaları  gerektiğini belirtiyorlar.