Elazığ'ın Neyi Meşhur?

Elazığ olarak hala hangi ürün, hangi turistik ve tarihi mekân ya da yöresel bir yemek ve damak tadı ile öne çıkamadık, daha acısı ve kötüsü hangi değer ile marka olacağımıza karar bile veremedik.

Elazığ'ın Neyi Meşhur?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her şehir aslında birçok değeri ve ürünü ile öne çıksa da onlara marka değeri kazandıran tek ürünle şöhret bulmuş ve bu değer üzerinden marka şehirler yaratmışlardır.

Maraş’ta bin bir türlü baharat, kuru tarhana, salça, peynir vardır ama Maraş’ı marka yapan dondurmasıdır. Gaziantep, birçok ürünle öne çıkmasına rağmen onu zirveye taşıyan baklavası ve fıstığıdır.

Yine fıstığın asıl mekânı olmasına ve büyük bir çoğunluğu kendi coğrafyasında üretilmesine karşın Şanlıurfa, patlıcan kebabı ile öne çıkmış ve nam salmıştır. 

Büyük çoğunluğu Baskil ilçemiz sınırlarında yetiştirildiği halde Malatya ise kayısı ile markalaşma serüvenini tamamlamıştır.

Erzincan tulum peyniri ile Gümüşhane kömesi ile Erzurum tespihi ile Rize çayı, Trabzon, ekmeği, Artvin tereyağı, ile öne çıkmıştır.

Peki, Elazığ deyince öne çıkan ve marka olma yolunda çaba sarf edilen ürünümüz nedir diye sorsak onlarca farklı cevap gelir.

Orcik diyenlerimiz olacağı gibi Elazığ beyaz biberimiz diyenler de olur. İçli köfte diyenler kadar, sırın, gömme diyenler de çıkabilir.

Ancak şurası bir gerçek ki İstanbul ya da büyük şehirlerde sokakta yaptığımız ve “Elazığ deyince ilk aklınıza gelen nedir?” sorusuna büyük ekseriyetle cevap verilememiş, verilen cevapların büyük çoğunluğu da Mehmet Ağar olmuştur.

İlimizden yetişen ve tüm ülke insanında iz bırakan devlet ve siyaset adamı Mehmet Ağar’ın bilinirliği elbette bazı kesimler için gurur verici olabilir.

Elazığ, hem kendi tanıtımına hem de şehir ekonomisine katkı sağlayacak ve Elazığ denince ilk akla gelebilecek bir ürünü tespit etmeli ve bunun için vakit geçirmeden markalaşma sürecini profesyonelce ve günlük, anlık etkililiklerle değil, sürdürülebilir ve uzun soluklu yürütmelidir.

Bu konuda en büyük görev de ETSO’ya düşmektedir. Zira bu konuda uzman ekip ve kadro bu kurumda vardır ve bu hususta önemli hazırlıkları olduğunu da biliyoruz. 

Her şeyi yapan ve üreten bir şehir olmak, bir üründe öne çıkmak ve marka olmaya engel değil. Her şeyimiz olsun ama bir de Elazığ ile adı yan yana olacak bir marka değerimiz de olsun artık.