Elazığ'a Kırmızı Kart

Son yapılan Covid-19 değerlendirme kriterlerine göre illerin gruplandırıldığı risk haritasında aralarında Elazığ'ın da bulunduğu 58 il çok yüksek riski ifade eden kırmızı renge büründü. Kurallara yeterince uyulmaması ve siyasi partilerin kongrelerinin getirdiği bu sonuç ile Elazığ, kırmızı kart gördü.

Elazığ'a Kırmızı Kart
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her hafta pazartesi günü gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından, Türkiye'nin koronavirüs risk haritasını yayınlayarak önemli açıklamalarda bulundu.

Aralarında Elazığ’ın da bulunduğu yüksek riskli 'kırmızı' kategorideki şehir sayısı 58'e çıkarken, İstanbul, Ankara ve İzmir bu kategoride yer aldı. Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde düşük riskli 'mavi' kategorideki Şırnak dışındaki tüm kentlerde renk değişti.

YASAKLARA YENİDEN MERHABA

Kırmızı kategoride yer alan kentlerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması cumartesi ve pazar olarak uygulanacak.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Twitter'dan paylaştığı ve "covid19.saglik.gov.tr" adresinden de yayınlanan 20-26 Mart tarihlerini kapsayan Türkiye Covid-19 risk haritasında, ülke genelinde düşük riskli (mavi) kategoride yer alan tek il Şırnak oldu.

10 İL ORTA RİSKLİ

Orta riskli (sarı) 10 il; Hakkari, Van, Bitlis, Muş, Batman, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Uşak olarak belirlendi.

12 İL YÜKSEK RİSK ALTINDA

Yüksek riskli (turuncu) 12 il arasında Ağrı, Kars, Bingöl, Tunceli, Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Kırşehir, Afyonkarahisar, Burdur, Denizli ile Manisa yer aldı.

58 İL KIPKIRMIZI

Aralarında Elazığ’ın da bulunduğu çok yüksek riskli (kırmızı) kategorideki 58 il ise şöyle:

"Iğdır, Ardahan, Artvin, Rize, Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Trabzon, Giresun, Ordu, Tokat, Sivas, Amasya, Samsun, Sinop, Kastamonu, Çorum, Çankırı, Bartın, Karabük, Zonguldak, Düzce, Bolu, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Yalova, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Kütahya, Bilecik, Eskişehir, Ankara, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir, Kayseri, Malatya, Elazığ, Niğde, Aksaray, Konya, Karaman, Mersin, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Adıyaman, Erzincan, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Isparta."

FATURA YİNE HALKA ÇIKARTILDI

58 ilin çok yüksek risk altında olması ve kırmızıya  dönmesinin açıklanmasının ardından bu durumun sorumluları aranmaya başlandı.

Her ne kadar yetkililer bu sonucun, vatandaşın kurallara yeteri derecede uymamasından kaynakladığını ifade etse de halk aynı şeyi düşünmüyor. 

Vatandaşların kurallara azami derecede uyduklarını ve bunun sonucu olarak da geçmiş haftalarda vaka sayılarının önemli oranda düştüğüne dikkat çeken uzmanlar, vaka artış nedenini yetkililerin ülke genelinde yeterince denetim yapmaması ile caydırıcı kararlar almayan siyasilerde aranması gerektiğini ifade ediyorlar.

KONGRELER ETKİLİ OLDU

Ak Parti kongrelerinin devam ettiği sonbahar aylarında vaka sayılarının artması sebebiyle ertelenmesinin vaka sayısının azalmasına sebep olan doğru ve önemli bir adım olduğunu ifade eden uzmanlar, Ocak ayı ile birlikte yeniden başlatılan kongre süreçlerinin salgının seyrinde önemli bir artış getirdiğini iddia etti.
Geçtiğimiz hafta Ankara’da gerçekleştirilen Ak Parti Büyük Kongresinde alınan tedbirlere rağmen sosyal mesafe kurallarına uyulmadığı, 81 ilden gelen insanların yan yana durduğu ve aynı salonda havayı soluduklarına dikkat çeken uzmanlar, bunun sonucu olarak vaka artışlarında daha fazla yükselme olabileceği ve artışların yaşanabileceğini iddia ediyorlar.

ÇAY OCAKLARI YASAK KONGRELER SERBEST

Sosyal mesafe ve yüzde 50 kapasite ile hizmet verebilme imkânlarının bulunmasına rağmen aylardan beri çay ocağı, lokanta ve kafe gibi müesseslerin sırf salgının önüne geçilmesi gerekçesi ile kapalı tutulmasına karşın, resmi toplantılar, siyasi parti kongreleri ile açılış gibi insanların yoğun olarak bir araya geldikleri programların serbest olmasının faturasının yeni yasaklar ve hafta sonu kapanması olarak geri döndüğüne dikkat çeken vatandaşlar, bu konuda bazı insanlar da ciddi anlamda bir güven probleminin ortaya çıktığını ve yasakların genel olarak  uygulanması  gerektiğini ifade ediyorlar. 

RAMAZAN’DA EVDEYİZ

12 gün sonra başlayacak olan Ramazan ayında akşam saat 21.00’dan sonra sokağa çıkma yasağı olması dolayısıyla teravih namazlarının camilerde kılınmayacağını, iftar ve sahur programlarının da yapılmayacak olması bu yılda ramazan ayının evde geçirecek olmamız sonucunu getirdi.

OTOKONTROL ŞART

İlimizde kurallara önemli oranda uyulduğunu ancak çok az da olsa bir kesimin gerekçesiz ve mazeretsiz olarak sokağa çıkarak hayata karıştığına dikkat çeken uzmanlar, bu konuda herkesin kendi yakınlarından başlayarak çevresindekileri uyarması gerektiğini ifade ediyorlar.

Cadde, sokak ile AVM ve Pazar yerlerindeki denetimlerin sıklaştırılması ve belli oranda insanların girişine izin verilmesi gerektiğine vurgu yapan uzmanlar, kamuda esnek çalışmaya da dönülmesinin gündeme alınması gerektiğini belirtiyorlar.

ÜCRETSİZ MASKE DAĞITILMALI

Salgının ilk aylarında maske bulmanın sorun ve sıkıntı olduğunu ancak üretimlerin artması sebebiyle maskelerin kolaylıkla ve ucuza bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, kamu kurumlarının belirli merkezlerde, toplu ulaşım araçlarında ve Pazar yerlerinde vatandaşa ücretsiz maske dağıtma uygulaması ile risklerin en aza indirilebileceğini ifade ediyorlar.