Duvar Durdurur mu?

Son zamanlarda özellikle Afganistanlı göçmenlerin ülkemize yasadışı yollar ile giriş yaptığı yönünde haberler ve sosyal medya paylaşımları üzerine ilgili kurumlar,  Türkiye-İran sınır güvenliğinin sağlanması, yasadışı geçişler ile kaçakçılık faaliyetlerinin ve teröristlerin sızmasının engellenmesi amacıyla 295 kilometrelik sınır hattının tamamına duvarla örmeye başladı.

Duvar Durdurur mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Van'ın Çaldıran ilçesinin İran sınırında başlatılan ve Ağrı'nın Doğubayazıt ile Hakkari'nin Yüksekova hattına kadar uzanan modüler duvar ve akıllı kule çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. 

Düzensiz göçmen baskılarının artması üzerine sınır hattı güvenliğinin artırılması amacıyla bölgeye takviye olarak gönderilen askeri birlikler, 7 gün 24 saat nöbet tutuyor. 

Son günlerde özellikle gece karanlığını fırsat bilerek sınırı geçmek isteyen düzensiz göçmenlerin geçişinin önlenmesi amacıyla alınan tedbirler kapsamında, teknolojinin tüm olanaklarından yararlanılıyor. 

Yüklenici firmalarca kurulan beton santrallerinde üretilen 3 metre yüksekliğinde, 2 metre 80 santimetre genişliğinde ve 7 ton ağırlığındaki beton bloklar, iş makineleriyle önceden zemini hazırlanan sınır hattına döşeniyor. 

Yüksekova-İran sınır hattındaki 43 kilometrelik hatta yapılan modüler duvar çalışmaları tamamlandı. Bölgede yaşa dışı geçişlerin engellenmesi için güvenlik duvarına paralel olarak hendek kazma çalışmaları da yapıldı. Güvenlik güçleri sınır hattında 7/24 nöbet görev yaparken, kaçak geçişlerin olduğu bölgelere sürekli devriye atılıyor. 
Güvenlik duvarı güzergâhında paralel yapılacak hendek ve yolda sınır birlikleri de 7 gün 24 saat devriye gezerek gözetim altında tutacak.

Yapılan bu çalışmalar da gösteriyor ki devletimize yasa dışı yollar ile ülkemize giriş yapmak isteyen göçmenler için önemli çalışmalar yapıyor. Ülkemizde belli bir kesim tarafından ortaya atılan ülkemize göçmenler rahatlıkla giriyor söylemleri de yapılan çalışmalar ile yalanlandı. 

Hiçbir ülke sınırlarını denetimsiz bırakmaz. Sınırlar ülkelerin en önemli çizgisi ve namusudur. Türkiye de doğal olarak sınırlarını güven de tutmak için çalışma yapıyor. 
Hiç kimse ülkemize elini kolunu sallayarak giremez. Belli bir kesimin art niyetli söylemlerine bakmayın.

Bu çalışmalar elbette güzel ve doğru hareketler. Bu önlemler elbette olmalı. Duvar, göçmenleri ne kadar durdurabilir bilmiyoruz ama bu çalışmalarla  birlikle duruma göre değişen değil her zeminde uygulayacağımız bir göçmen politikamıza ciddi anlamda ihtiyaç var.