Denetleme Yetmez

Vatandaşın iktidardan şikâyetçi olduğu konuların başında hayat pahalılığı ve çarşı-pazar ve market fiyatlarının uçuşa geçişiydi.

Denetleme Yetmez
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konu geçtiğimiz hafta Ak Parti MKYK’sında da taşınmış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuda çalışma yapılması talimatını vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fahiş fiyatların önüne geçilmesinde kararlı olunacağını ve bu yöndeki çalışmaların artırılacağını belirterek,  "İnşallah enflasyonu en kısa sürede kontrol altına alarak raflardaki, tezgâhlardaki, etiketlerdeki fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz." demişti.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un talimatıyla Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, üreticiden tüketiciye tedarik kanallarının takip edilmesi, kayıt dışı işlemlerin tespiti, tarımsal ürün piyasalarında gerçekleşen aşırı fiyat artış iddialarını soruşturmak üzere denetimler başlattı.

Denetim sonuçlarına fahiş fiyat tespitinde, ürün başına 10 bin 911 lira ila 109 bin 911 lira, etiket mevzuatına aykırı işlem tesisinde de 452 lira cezai işlem uygulanıyor.
Fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için denetleme kısmen sonuç getirebilir. Ancak yetkililerin fiyat artışlarına sebep olan konuları da araştırması ve bunlarla ilgili önlemler alması gerekir.

Maliyetler arttığı ve gübre, mazot, zirai ilaç, işçilik gibi girdilerde oluşan ciddi artışlar çiftçiyi ekip biçmekten vazgeçer kıldı. Geçtiğimiz gün bir elma üreticisinin masraf ve gelir tablosunu yayınlamasıyla da gördük ki üç masraf edip ancak bir kazanılabilen bir tarım sektörü var karşımızda

Bu kadar emek, çalışma ve zahmete karşın sermayenin üçte ikisini kaybeden bir çiftçi artık ekim yapar mı?

Sorun sadece denetim olmamalı. Üreticiler için destekler artırılmalı ve çiftçi korunmalı. Bu yapılmazsa birkaç yıl sonra fahiş fiyata bile fasulye, nohut, elma ve kapımıza kadar gelen  üzüm bulamayacağız.