Cumhurbaşkanı Erdoğan, Müjdeleri Art Arda Açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından önemli açıklamalarda bulundu. Müjdeleri art arda duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihdamla ilgili yeni bir projenin hazırlığından da bahsetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Müjdeleri Art Arda Açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlığında bugün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sona erdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından önemli açıklamalarda bulundu.

İstihdam başta olmak üzere birçok alanda müjdeli haberler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, fiyatlardaki balonun söneceğini de belirtti.

Erdoğan'ın açıklamalarından önemli satır başları şu şekilde:

"Merkezinde yer aldığımız coğrafya başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında benzer tabloları görmek mümkündür. Her ne kadar ülkemizde küçük hesaplar peşinde koşan kesimler varsa da biz dünyadaki bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye'nin bu zorlu dönemi aşarak bir an önce hedeflerine ulaşması için ülkenin tüm gücünü harekete geçirmenin gayreti içindeyiz. 
 
Salgın sürecinde bunu başardık. Şimdi de Ukrayna-Rusya savaşıyla yeni boyutlar kazanan küresel krizi fırsata dönüştürecek adımları da atıyoruz. Elbette küresel düzeyde yaşanan sıkıntıların bize de yansımaları oldu. Önce ekonomimizi çökertmek için döviz kuru ve faiz tartışması üzerinden başlatınan süreç ve sonrasında da salgın sürecinin sonuçları halen devam ediyor. Ukrayna-Rusya krizinin etkilerini de derinden hissediyoruz. Ülkemizin küresel piyasalardan elde edilen enerji fiyatlarının döviz cinsinden artışları, gıda fiyatlarındaki artışlar da bizi yakından ilgilendiriyor. Mevsim şartlarının sebze ve meyve fiyatlarının artmasındaki rolü de göz ardı edilemez. Kendi insanımızı temel gıda maddelerinden mahrum bırakmayacak üretim kapasitesine ve gerçekleşmesine sahibiz. Küresel sisteme entegre açık bir ekonomide sizin sadece kendi kendinize yeterli olmanız yetmiyor. Çünkü tüketim ya da üretim amacıyla dışarıdan ürün alıyorsunuz. Denge bozulduğunda fiyatlar her yerde faiş bir biçimde yükseliyor. ABD'de açıklanan son 40 yılın en yüksek enflasyon rakamları sonucun ulaştığı boyutları göstermektedir. Yağdan şekere kadar pek çok konuda böyle bir durum ortaya çıkmıştı. Bizim önceliğimiz en pahalı malın olmayan mal olduğundan yola çıkarak vatandaşın temel ihtiyaç malzemelerine kesintisiz ve en uygun şartlarda ulaşmasını sağlamaktır. Öte yandan aç gözlü bir  kesim de vardır. Kimi zaman yalan haberlerle panik oluşturarak, kimi zaman ellerindeki malları stoklayıp piyasaya vermeyerek kimi zaman aralarında anlaşıp fiyat artırarak haksız kazanç peşinde koşanları denetime aldık. Serbest piyasa sisteminde bu tamahkarlarla mücadele ediyoruz. Sorun çoğu zaman hukuki değil de ahlaki olduğu için arzu ettiğimiz sonuçları almakta zorluk çekiyoruz. 


Fiyatlardaki balon sönecek... Düzelme yaşanana kadar vatandaşlarımıza her türlü desteği sağlamaya sürdüreceğiz. Gereksiz paniklerin önüne geçecek düzenlemelere hız vereceğiz. Sabırla, dirayetle daha çok çalışarak daha sıkı mücadele ederek bu dönemi de inşallah geride bırakacak ve ülkemizin 2023 hedeflerine mutlaka ulaşmasını sağlayacağız.

Artık 2023'ün eşiğindeyiz. Dolayısıyla bir sonraki vizyon eşiğimiz olan 2053'e yönelik hazırlıklarımızı hızlandırıyoruz.  2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planını sizlerle paylaşmak istiyorum. Ülkemizin ortasında bulunduğu ticaret üçgeni ulaştırma alanında büyük fırsatlar barındırıyor. Dünya Ticaret Haciminin 2030 yılında 25 milyar tona, 2050 yılında 95 milyar tona ulaşması bekleniyor. BM halen yüzde 50'si kentte yaşayan bu nüfus için bu oranın 2050'de yüzde 70'e çıkacağını tahmin ediyor. Küresel ticaretteki bu gelişmelere bakan herkes ülkemizin ulaştırma alanında attığı adımların ne kadar isabetli olduğunu kabul edecektir.  Türkiye geniş bir coğrafyanın lojistik süper gücü haline gelme yolunda ilerlemektedir. 


Planımızı, veriye dayalı topluma kulak veren bir anlayışla hazırladık. Güncel sosyo demografik arazi kullanımı, ulaştırma sistemleri, altyapı ve turizm verilerine göre bir ihtiyaç analizi yaptık. Demiryolu hat uzunluğumuzu 10 bin 950 kilometreden 13 bin 22 kilometreye çıkardık. Hedefimiz 28 bin 590 kilometreye taşımaktadır. Bunun için planda demiryollarına özel bir yer verdik. Yolcu taşımacılığındaki payını yüzde 1'den yüzde 6,2'ye çıkarmakta kararlıyız. Bu da halen 19,5 milyon olan demiryolu yolcu sayımızın 2053'te 270 milyona ulaşması demektir. 

Kanal İstanbul projesi gemi trafiği ve ülkemizin jeopolitik önemi bakımından kritiktir.

Beşer yıllık planlamalar ile 2053 yılına kadar 198 milyar dolar yeni yatırım yapacağız. 

Amacımız ülkemizin dünyanın gelişmekte olan değil, gelişmiş ülkeleri arasında yerini almasıdır. 

Yaşanan her kriz, ülkemizin farkını tekrar tekrar bizlere göstermektedir. 
 
İstihdam ile ilgili yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. İşe giren her bireye 1 ya da 2 yıl iş garantisi sağlayacağız.

2B arazilerinin satışı ile ilgili başvuru ve ödeme süresini 31 Aralık'a kadar uzatıyoruz. Enerjide kurulu güç bakımından Avrupa'da 6'ıncı, dünyada 14'üncü sıradayız.

Terör örgütlerinin başını ezdiysek, fiyatlardaki yükselişin belini de aynı şekilde biz kıracağız. Kuru nasıl kontrol altına aldıysak inşallah enflasyonun da üstesinden biz geleceğiz. Ülkemizin her meselesini nasıl yoluna koyduysak bugünkü sıkıntıları da çözeceğiz.