Çifte Mağduriyet

TOKİ tarafından yapılarak hak sahiplerine teslim edilen konutların bin bir türlü eksiği ile başı dertte olan ve bunu iletecek merci bulamayan vatandaşların bir önemli sorunu da alamadıkları halk dilinde iskan raporu olarak bilinen Yapı Kullanım İzin Belgelerinin hala çıkartılmamış olması.

Çifte Mağduriyet
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TOKİ’den davetiye ve pazarlık usulü ile  ihale alan yapı firmaları; yaptığı ve kura çekerek hak sahiplerine teslim ettiği, vatandaşların da taşındığı halde ilgili firmanın  çıkarmak zorunda kaldığı bu belgeyi hala çıkarmadı ve bu konuda herhangi bir uğraşısı olmadığı ifade ediliyor.

Peki, bu durum vatandaşa nasıl yansıyor?  Başta su, elektrik ve doğalgaz aboneliği için iki kat depozit ücreti ve kullanım anında da normal fiyatının iki kat tüketim bedeli ödeyecek.

Bu şu demek. 700 TL’ye  alınan depozitin 1.400 TL’ye  alınması, su, elektrik ve doğalgaz ücretlerinin de birim fiyatlarının iki katı ödeme demek. Yani vatandaş tüm bu ödemeleri için normalde 600 TL ödemesi gereken tutarı 1.200 TL olarak ödüyor.

Kısacası vatandaş denizi geçti suda boğuldu. TOKİ’nin konut ihalesini verdiği müteahhitlerin  böyle basit bir olayı neden çözmediğini halen anlamış değiliz. Yazıktır, günahtır. Depremzede vatandaşlarımızın bir çoğu evlerine taşındı ve halen elektrik aboneliği alamadı.

Aslın da sorulacak soru çok ama yetkililerden bu sorularımıza cevap bekliyoruz:

1-TOKİ ihaleyi verdiği firma yada müteahhitte konutları teslim ederken, iskan raporunu da çıkarma zorunluluğu getirdi mi? 
2-TOKİ neden iskan raporu gibi kolay bir konuyu ihaleye verdiği müteahhitlere şart koşmadı ? 
3-AKSA deprem yaşamış bir şehir de bulunan vatandaşlara neden zorluk çıkarıyor? 
4-Aylardır yaşanan bu  iskan raporu sorununa yetkililer neden sessiz kalıyor? 
5-Yaşanan depremden sonra her anlamda vatandaşlara kolaylık sağlayan Elazığ Belediyesi ile TOKİ ve AKSA yöneticileri neden bir toplantı yapıp bu sorunun çözümü için bir yol aramadılar? 

6-AKSA’nın depremzede vatandaşlara çıkardığı zorluklar ve iskan raporu konusunda gösterdiği anlamsız tavır hakkında milletvekillerine gerekli bilgi verildi mi? 

Dediğimiz gibi soru çok ama muhatap yok. Yine vatandaş kendi başına bırakıldı ve sorunlar ile boğuşmak zorunda kaldı. 
Birilerinin AKSA’ya gerekli uyarılarda bulunması lazım… 

Ve yine konutları yapan müteahhitlerin iskan raporlarını çıkarmalarını ve vatandaşları böyle bir konu da kimseyle muhatap etmemelerini istemeleri lazım…
Bekleyip göreceğiz…

Son olarak;
Bu konuda gerek siyasilerimiz gerekse valimizin devreye girerek ilgili firmaların vatandaşa teslim ettikleri konutların bir an önce iskân raporlarını alarak vatandaşlara teslim etmeleri konusunda adım atması gerekiyor.  Bu adımla birlikte mağduriyetler memnuniyete dönecek ve devlet dua alacak.