BÜROKRATLARIN HAYALİ HİZMETLERİ

ŞİŞİRME RAKAMLARLA DOLU SUNUMLAR, ŞAHSİ REKLAM VE ÖNE ÇIKMA AMACI GÜDEN İFADELER, ÜST YÖNETİCİLERİ ALDATMAYA YÖNELİK GRAFİKLER VE DAHA BİRÇOK GÖZ BOYAMA GAYRETLERİ VALİ ERKAYA YIRIK'A ÇARPTI VE MASKELER DÜŞTÜ

BÜROKRATLARIN HAYALİ HİZMETLERİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Valisi Erkaya Yırık, göreve gelir gelmez şehrin kaderinde söz sahibi olan kurum ve kuruluşlardan kendi kurumları ile ilgili yapılan çalışmalar ve var olan sorunlarla ilgili bir rapor hazırlamalarını talep etmiş ve il koordinasyon kurulunda kendilerini dinleyeceğini belirtmişti.

O gün gelip çattı ve Çarşamba günü İl Koordinasyon Kurulu 2020 Yılı 3'üncü dönem toplantısı, Vali Erkaya Yırık'ın başkanlığında İl Özel İdare Konferans Salonunda yapıldı. Toplantıya, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, İl Jandarma Komutanı Albay Gökhan İnan, ilçe kaymakamları, belediye başkanları ile kurum müdürleri ve ilgililer katıldı.

ÖDENEKLERİN 6 AYDA SADECE YÜZDE 28’İ KULLANILMIŞ

Elazığ için 299 projeye devletin 6 milyar 387 milyon lira bütçe belirlediğini dile getiren Vali Yırık, bugüne kadar da bu ayrılan proje bedellerinin de 1.6 milyarı tamamlandığını, 2020 yılı itibariyle de öngörülen ödenek miktarının 737.5 milyon olduğunu ve yüzde 28'inin gerçekleştiğini kaydetti.

Vali Yırık’ın bu tespiti ile çok vahim bir gerçek daha ortaya çıktı. Genellikle kış ayları projelendirme ve teknik hazırlık, bahar  ayları ise ihale süreci olup yaz aylarında projelerin hayata geçirilme dönemi olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Temmuz ayının 10. Gününe girildiği bir dönemde ödeneklerin sadece yüzde 28’inin kullanılmasının bürokratların bu şehre ihaneti olarak değerlendirdiler.

Vali Erkaya Yırık da bu vahameti gördü ve yapılan işlerin en güzel şekilde tamamlanmasını, harcanan her kuruşun kendi ceplerinden çıktığını, milletin sermayesi olduğunu bilerek hareket etmenin gerektiğini, hizmetleri geciktirmeksizin verilmiş olan ödeneklerin de sonuna kadar kullanılması talimatını vermesinin bürokratların ne kadar sorumsuz ve keyfi davrandıklarının da somut bir göstergesi oldu.

VALİ YIRIK YUTMADI

Kamu hizmetlerinin mevcut durumunu görmek ve eksikliklerinin takip edilerek ilgililerce giderilmesi amacıyla toplantı yaptıklarını ifade eden Vali Yırık, “24 Ocak depremi dolayısıyla yaşamış olduğumuz sıkıntılar devam ediyorken zor şartlar altında insanlarımızın refahı için yaşadığı yerlerde en güzel hizmetin kendilerine sunulması için tahsis edilmiş bu rakamların amacına uygun bir şekilde yapılmasıdır. Kamu kurumlarımızın yetkililerinin bu projeleri yakından takip ederek, zaman israfı yaşanmaksızın akla uygun devam eden süreçte hizmetlerdeki aksamayı zamanında fark ederek, doğru zamanda bunu yakalayıp tahvil etmesidir. Bu işlerin en güzeli ile yapılması, harcanan her kuruşun kendi cebimizde çıktığını, milletimizin sermayesi olduğunu bilerek hareket etmek, insanlarımıza bu hizmetleri geciktirmeksizin verilmiş olan ödeneklerin sonuna kadar da harcanmasıdır. Arzu ettiğimiz husus budur. Mutlaka sıkıntılar vardır. Bunlar gidermek için arkadaşlarımız her türlü çalışmayı yapacaktır” dedi.

“PEK GÖZÜKMÜYOR”

Vali Yırık’ın konuşmasından sonra söz alan kurum müdürleri çalışmalarını anlattılar.   Toplantıda Karayolları 8. Bölge Müdürü Kenan Keskin’in sunumu sırasında Maden’in Gezin’e taşınması ile ilgili konuda gündeme geldi. Konu ile ilgili veren Maden Kaymakamı Refik Özsoy, ilçede anket yapıldığı söylendi. DSİ 9. Bölge Müdürü Şükrü Baysal, Şorşor Deresi’nin ikinci kısmının teklifinin yapıldığını, bakanlık izninin ardından ihalesinin gerçekleştirileceğini söyledi. Şorşor deresi ile ilgili konuşan Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, hızlı hareket edilmesi gereken bir proje olduğunu kaydetti.

Orman Bölge Müdürü Salih Çetiner’in  “arazileri ilmek ilmek ağaçlandırdık” gibi iddialı ve gerçekleri pek de yansıtmayan beyanları üzerine söze giren Vali Yırık, “İşler çok görünmüyor” demesi müdürlükler tarafından hazırlanan ve genellikle de şişirme bilgi ve grafiklerle dolu sunumlara çok da itibar etmeyip sahadaki yansımaları dikkate aldığını ortaya koydu.

“EĞİTİMDE SORUN YAŞANACAK MI?”

Faaliyetlerini sunmak için kürsüye gelen İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk’e Vali Yırık, 24 Ocak depreminin 2020 – 2021 eğitim öğretim yılına etkisinin ne olacağını sordu.  Gürtürk, deprem sonrası ve pandemi süresince aldıkları önlemler çerçevesinde eğitimin aksamadan devam ettiğini ve 2020-2021 yılı için de bazı okullarda ikili eğitime geçmek suretiyle eğitimin aksatılmadan ve mağduriyetlere yol açmadan devam edeceğini ifade etti.

YARDIM MALZEMELERİ ÇÜRÜMEYE TERK EDİLMİŞ

Elazığ’da bürokrat vurdumduymazlığının en somut göstergesinden biri de 24 Ocak depreminden sonra vatandaşlara dağıtılmak üzere farklı kişi kurum ya da resmi kurumlar tarafından gönderilen yardım kolilerinin hak sahiplerine dağıtılmak yerine depolarda çürümeye terk edilmiş olması. Duyarlı ve vicdanlı bir vatandaşın ihbarı, deneyimli gazeteci Furkan Dilaver’in sosyal medyadan paylaşımı ile ortaya çıkan bu skandala Allah’tan Vali Yırık el koydu ve yardım malzemeleri anında dağıtılarak bu sıcak havalarda bozulması ya da son kullanma tarihin geçmesi sonucu çöpe gitmekten kurtarılmış oldu.

GİYSİ MAĞAZASINDA ÇÜRÜYEN KIYAFETLER

Gıda kolilerinin başına gelen akıbet, depremzedeler için oluşturulan ve hem yönetici hem de siyasilerin bol bol reklamını yaptığı giysi mağazasının da başına geldi, kendi kaderine terk edilen mağazada bulunan binlerce kıyafet ise çürümeye ve kaderine terk edilmiş durumda.

 

ELAZIĞ, BÜROKRATLARIN İNSAFINA TERKEDİLMEMELİ

Vali Erkaya Yırık tarafından yapılan İl Koordinasyon toplantısında da görüldü ki şehir hantal, şevksiz ve heyecansız bürokratların inisiyatifine terk edilmiş durumda. Hesap sorma, denetim, performans ölçümü ve reel bilgilerle bir değerlendirme mekanizması olmadığı için bürokratlar, makamın verdiği konfor, rahatlık ve hava ile günlerini gün ediyorlar.

Kendi asli işlerini bırakıp kendilerini bu makamda daha uzun süre kalmalarına katkı sağlayacak siyasiler, üst düzey bürokratlar ve şehrin zinde güçlerine ve medya tetikçilerine yaranmak ve onları memnun etmekten öte herhangi bir gayret ve hizmet ortaya koyamayan bürokratların ya değiştirilmesi ya da aylık toplantılarla performanslarının masaya yatırılması gerekiyor.

BAĞIMSIZ DENETİM MÜESSESESİ OLUŞTURULABİLİR

Kurumların kendi hazırladıkları abartılı ve çoğu şişirme bilgilerden oluşmuş sunum dosyaları başta olmak üzere tüm hizmetlerinin, yaptıkları ya da yapamadıkları projelerin bilimsel verilere dayalı olarak ve her ay itibarıyla çalışmaların mukayese edildiği bir çalışmanın başlatılabileceğini belirten uzmanlar, valilik bünyesinde oluşturulacak uzman kadrolardan müteşekkil bir ekibin bu işle görevlendirilebileceğini belirtiyorlar.

Her kurum müdürünün buna ilk etapta “Bunlar bizi mi denetleyecek?” diye itiraz edeceğini belirten uzmanlar, ancak zaman içerisinde bu komisyonun faydası net olarak görüleceği için şehir için çok yararlı olacağını belirtiyorlar.