Bu Israr Niye?

ÜLKE EKONOMİK DARBOĞAZDAN GEÇERKEN VE İNSANLARIMIZ CİDDİ ANLAMDA GEÇİM SIKINTISI YAŞARKEN, ÜRETİM VE İSTİHDAMI ARTIRACAK SANAYİ VE TARIMSAL ÜRETİM İLE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE TEKNOFEST YATIRIMLARI YAPMAK  YERİNE, ULAŞTIRMA VE LOJİSTİK MASTER PLANI KAPSAMINDA 198 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPILACAĞININ  AÇIKLANMASI, BETONA YATIRIM SİYASETİNİN DEVAM EDECEĞİNİN VE EKONOMİK SORUNLARLA BİRLİKTE ENFLASYONUN DAHA DA ÇOK ARTACAĞININ İŞARETİ OLDU.

Bu Israr Niye?

Ülkemizde Kömürhan Köprüsü  ve tünelleri örneğinde olduğu gibi çok elzem ve acil bir ihtiyaç olmayan çok sayıda yatırımlara büyük bütçeler harcayıp ekonominin çökmesine sebep olan yönetim anlayışının, önümüzdeki yıllarda da  devam edecek olması hem uzmanlar hem de vatandaşlar tarafından endişe ile izleniyor.

BAKAN’IN 2053 HAYALLERİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, İstanbul’da "Ulaştırma ve Lojistik Master Planı-Ulaştırma 2053 Vizyonu Lansmanı"na katılarak bakanlığının yatırım programlarını ve hedeflerini açıkladı.
Bu Israr Niye?
DUBLE YOLLARI BOZ-YAP 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, önümüzdeki yıllarda da duble yollara ağırlık vereceklerini dile getirerek şunları söyledi: “2053'e geldiğimizde bölünmüş yol ağımızı 38 bin 60 kilometreye, otoyol ağımızı ise 8 bin 325 kilometreye yükselteceğiz. 2023'te demir yolu ile taşınan yolcu sayısının 19,5 milyona yaklaşmasını öngörüyoruz. Bu rakamın 2035'te 145 milyonu, 2053'te ise 269 milyonu geçmesini hedefliyoruz. 2053'e kadar 8 bin 554 kilometrelik demir yolu hattını tamamlamayı öngörüyoruz. Hızlı tren hatları, 2053'e kadar önemli derecede yaygınlaşacak, hızlı trenlerle bağlı il sayımız 8'den 52'ye çıkacak.”

Ülkemizde birçok bölgede geçmişte yapılan bazı  bölünmüş yolların hemen hemen her üç yılda bir kazılarak ve kod farklarını ortadan kaldırma anlayışı adına ekonomik ömrünü doldurmadığı halde boz-yap yöntemiyle birçok ihale yapıldığını ve gereksiz yere bütçeden ciddi ödenekler harcandığına dikkat çeken uzmanlar, bu tür ihaleler sebebiyle bütçede büyük açıkların verildiğini  ve bunun da faturasının enflasyon olarak vatandaştan çıkarıldığını ifade ediyorlar.
Bu Israr Niye?
KANAL İSTANBUL BEKLEYEMEZ Mİ?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Kanal İstanbul ile ülkenin  jeopolitik gücünün artacağını ve  5’er yıllık planlamalar sonunda 2053 yılına gelindiğinde, demir yolu, kara yolu, deniz yolu, hava yolu ve haberleşme için 198 milyar dolar yatırım yapacaklarını söyledi.

Ülkenin daha önemli ve halkı perişan eden sorunları olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Kanal İstanbul projesinin uzun vadede öneminin büyük olduğunu ancak bu dönemde bu projeye aktarılan kaynakların ekonomik sorunların çözümüne aktarılmasının daha gerçekçi olacağını dile getiriyorlar.

HAVALİMANI SAYISI 61 OLACAK
56 havalimanıyla Türkiye yoğun bir havalimanı şebekesine sahip olduğunu dile getiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Bu rakam, 2053 yılına kadar 61'e yükselecek. 2053'e kadar liman tesisi sayısı 217'den 255'e, lojistik merkez sayısı ise 13'ten 26'ya çıkarılacak. 2053'e kadar GSYH'ye katkımız 1 trilyon doları bularak, (198 milyar dolarlık) yatırım bedelinin 5 katından fazlasını kazandıracak.” dedi.

Ülkemizde birbirine çok yakın illere dahi havaalanı açıldığını ve bu havaalanlarının çoğuna hafta bir ya da iki uçuş gerçekleştirildiğini ifade eden uzmanlar, her ile üniversite projesinin yanlışlığı gibi her ile havaalanı projesinin de kaynak yönetimi açısından yanlış olduğunu dile getiriyorlar.
Bu Israr Niye?
DERS ALINMAYACAK MI?
2018 genel seçimlerinde ilk kez Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu tarafından dile getirilen “betona yönelik yatırımları durdurun yoksa ekonomi çöker” eleştirisine karşı o gün  tepki gösteren bazı Ak Parti  yöneticileri,  seçimlerin sonuçlanmasının ardından Bakanlıklara gönderdiği talimatla “ihale hazırlık aşamasında olan projelerin durdurulması, ihalesi yapılmış ancak başlamamış ihalelerin iptali, ihalesi yapılmış ve inşaatı devam eden projelerin tamamlanması” politikasını benimsemiş ve  bir süre bu tür ihalelere çıkılmamıştı.

KISA SÜRDÜ
Ak Parti hükümetinin 2018 yılında bakanlıklara gönderdiği genelgenin hükmü çok uzun sürmedi ve sonrasında dev bütçeli birçok ihale yapılarak bütçenin önemli bir bölümü beton ve binaya harcandı.

ÜRETİM YİNE GERİ PLANDA KALDI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu’nun açıkladığı hedeflere bakıldığında, bütçeden aslan payını yine ülkeye, ekonomiye ve halka  katkı sunmayan, üretimi ve istihdamı artırmayan ve bunun sonucu olarak enflasyonun düşmeyip artıracağı ve birinci derecede acil  ihtiyaç statüsünde olmayan projelere  harcanacak olması, ülkeyi daha zor günlerin beklediğinin de habercisi oldu.
Bu Israr Niye?
HALKIN BEKLENTİSİ BU DEĞİL
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu’nun duyurduğu projelerin halkta herhangi bir mutluluk ve sevinç oluşturmadığına dikkat çeken uzmanlar, yapılan bu projeler yerine halkın işsizlik, üretim, sanayi ve teknolojik yatırımlara yönetilmesinin daha doğru olacağı ve bununla birlikte vatandaşın refah düzeyinin artacağını dile getiriyorlar.