Böyle Yıkım mı Olur?

24 Ocak'ta Elazığ'da meydana gelen 4'ü Malatya'da 41 kişinin hayatını kaybettiği 6.8'lik depremin ardından kent genelinde başlatılan yıkım ve yapım çalışmaları aralıksız sürerken, 27 Aralık 2020 tarihindeki 5.3'lük depremle bazı orta hasarlı yapılarda ağır hasara dönüşmüştü.

Böyle Yıkım mı Olur?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu kapsamda merkeze bağlı Sarayatik Mahallesi İstasyon Caddesinde bulunan 8 katlı bir apartmanın da kontrollü şekilde yıkımına başlandı. Ekiplerin kontrollü yıkım çalışmasında 8 katlı binanın çökme anı kameraya saniye saniye yansıdı. 

Bina saniyeler içerisine yıkılırken etrafı toz bulutu kapladı. Vatandaşlarda panikle kaçışarak etraftaki dükkânlara sığındı. 

Bu etkilerle birlikte o bölgede olan ve yıkımın enkazlarının büyük kütleler halinde alt geçidin üzerine düşmesi, ciddi teknik sorun ve fore kazıklar ile yan duvarların ekseninden kaymasına sebep olmaması mümkün değil.

Yıkım çalışmalarının ilk gününden itibaren dile getirdiğimiz ve  tedbirsiz yıkımlar dan dolayı özellikle bölge de bulunan vatandaşların  zor durum da kaldığını ifade etmemize rağmen, bu tür yıkımları görmemiz denetimsizliği tekrar gözler önüne seriyor. 

Yıkım esnafında çıkan tozların insan vücuduna zarar verdiğini düşünürsek kimsenin böyle bir şey yapmaya hakkı yok. İnsanlar savaş alanı gibi sağa sola kaçmasını da düşündüğümüz de böyle yıkımların ilimiz de halen yapılmasına ve böylesi bir teknikle yıkımına izin verilmesine hala bir anlam veremiyoruz. 

Her zaman dediğimiz gibi denetim ve şehre sahip çıkmak şart.