Bizde Olsa…
Medyaya zaman zaman ilginç haberler düşmüyor değil. ABD'de 2013 yılında annesi Katie Clem'in sosyal medyaya yüklediği videodaki 'yan bakışıyla' ünlenen Chloe, ailesine servet kazandırdı.
Söz konusu görüntüler çekildiğinde 2, şimdi ise 10 yaşında olan Chloe'nin 20 milyondan fazla izlenen görüntüsü NFT (Non-Fungible Token) formatında 74 bin dolara (657 bin TL) alıcı buldu.
Chloe, 2013'te annesinin Disneyland'e gideceklerini söylemesinden sonra mutluluktan ağlamaya başlayan kız kardeşi Lily'e verdiği tepki ile internet fenomeni haline gelmişti. Annenin çektiği görüntülerde, Chloe'nin 'yan yan' baktığı memnuniyetsiz ve endişeli yüz ifadesi dikkat çekmişti. Chloe internet ortamında ünlenmesinin ardından Instagram'da 500 binden fazla takipçi kazanmış, Brezilya'da bir Google reklamında yer almıştı.
Bu resmi; ilginç, farklı kılan ve 74 bin dolar kazandıran özelliği yan yan bakılmasıymış.
Yan yan bakmak. Bu bakış ve duruş Elazığ’da yapılsa ve yaşansa, değil üzerine para verme çekip vururlar bizi. “yan bakmak davası” ile başlayan ve sonu ölümle biten çok vaka yaşamış, duymuş ve okumuşuzdur.
Canlı örneği mi? Görme kusur olan ve bunu gidermek amacıyla kullandığı lenslerini o gün takmayı unutan arkadaşımız, kimseye çarpmamak ve belki tanıdık biri olur da selam vermeden geçmeme endişesi ile daha iyi görebilmek amacıyla gözlerini kısıp ve daha dikkatli bakmasının daha ikinci dakikasında “gardaş hayırdır, bu bakışla ne demek istiyorsun. Bizi tehdit mi ediyorsun” uyarısı ve hatta tehdidi ile irkiliyor ve hemen evden lenslerini almaya gidiyor.
Bizde yan bakmak kavga sebebi iken farklı yerlerde ciddi para kazanma vesilesi. Ne diyordu şair. “başka âlemlerle farkımız bizim”