Bir Tespit, Bir Teklif

Toplu ulaşım araçlarında görev yapan şoförlerin yaşadıkları zorlukları biliriz. Şehir içi trafik yoğunluğu yanında vatandaşların sorularına muhatap olan, her durakta yolcu indirip bindirmenin takibini yapmak gerçekten zor.

Bir Tespit, Bir Teklif
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu zorluklarına rağmen, insanları ev ve işyerlerine ulaştırmanın da mutluluğu var kaptanlarımızda.

Ancak bu meslek biraz da sabır ve anlayış gerektiriyor. Özellikle ELBÜS kaptanlarının daha anlayışı olması gerekiyor. Bu otobüslerde üç kapı var ve her kapı için ayrı “duracak” düğmesi var. Vatandaş çoğunlukla bu ayrımı bilmediği için herhangi bir düğmeye basıyor. Bastığı düğme orta kapının düğmesi ise sadece orta kapı açılıyor kaptan tarafından. Vatandaş arka kapıya yakınsa ve bu farklı kapılara ait düğmelerin fonksiyonundan bilgisi yoksa arka kapının açılmasını bekliyor. Ancak arka kapı açılmadan otobüs yeniden hareket ediyor. Vatandaşın “kapı açılmadı” sözlerine karşı kaptanın cevabı “Orta kapının düğmesine basmıştınız onu da açtım, arka kapının düğmesine basacaktınız” oluyor.

Yine özellikle Yeni Cami durağında ellerinde eşyalarıyla bekleyen vatandaşlar, kendi hatlarına çalışan otobüsün Birinci Harput Caddesinden geldiğini görünce boş olan durakta en sona yaklaşacağı haklı ön görüsü ile burada beklerken kaptanımız, kendini bekleyen kalabalığı gördüğü halde durakta hiçbir otobüs olmamasına rağmen, hangi maksat ve amaçla bilinmez en üst noktada duruyor. Böyle olunca da vatandaşlar ellerindeki malzemeler ile  zaten yoğun olan durak ve kaldırımdan 30 metre yürümek zorunda kalıyorlar.

Toplu ulaşım araçlarından son aylarda en çok gelen şikâyet ise reklam görüntüleriyle giydirilen araçlardan dışarısının çok görünmemesi ve yolcuların kendi inecek duraklarını ayırt edememesi.

Şehri yürüyen firmalara ve markalara terk eden bu uygulama ne kadar faydalı bilinmez ama yetkililerin bu sorunu aşmak için büyükşehirlerdeki toplu ulaşım araçlarında da kullanılan sesli uyarı sistemini hayata geçirmelerinde fayda var.

Otobüste bir sonraki durağın anons edildiği sistem hayata geçirilirse hem yolcular hem de şoförler daha rahat eder diye düşünüyoruz.