Azmin Karşılığı…
Elazığ depremi sürecinde başarılı çalışmalara imza atan Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Esat Alyamaç, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye Afet ve Acil Durum Kurulu'nda görevlendirilen 15 bilim adamından biri olma başarısını göstermişti.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Türkiye Afet ve Acil Durum Kurulu’nda görevlendirilen 15 uzman akademisyen arasına girmek, işini severek yapmanın, bunu toplumun ve insanların istifadesine sunmanın kadirşinaslığı ve takdir edilmesidir.
Değerli hocamızın yaptığı çalışmalar AFAD tarafından da dikkate alındı ve önemli bir gelişme yaşandı.
AFAD, Ulusal Deprem Araştırma Programı kapsamında Fırat Üniversitesi tarafından hazırlanan ve proje yürütücülüğünü Doç. Dr. Kürşat Esat ALYAMAÇ’ın yaptığı “Elazığ İli Merkez Mahalleleri İçin Deprem Risk Haritalarının ve Kentsel Dönüşüme Yön Verecek Bilgi Bankası Altyapısının Oluşturulması” projesi AFAD tarafından kabul edildi. Sözleşmesi imzalanan proje 1 Temmuz 2021 tarihi itibari ile başladı.
Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Kürşat Esat ALYAMAÇ, proje hakkında şu detayları ifade etti: “Elazığ, Türkiye’nin deprem tehlikesi en yüksek illerinin başında gelmektedir. Türkiye’nin gelecek hedefleri ve AFAD’ın stratejileri bu tür illerin deprem dayanımı yetersiz yapı stokunun yenilenmesi doğrultusundadır. Yenilenme işinin ülkemizdeki ve literatürdeki karşılığı “kentsel dönüşümdür”. Kentsel dönüşüm çalışmalarının başlaması için ilk adım, deprem dayanımı yetersiz bina stokunun yapısal risk seviyesinin belirlenmesi ve her yerleşim biriminin risk haritalarının oluşturulmasıdır. Bu projenin temel amacı budur. Ancak bu proje birçok amaç ihtiva etmektedir.Bu projenin ana amacı; Elazığ İli, Merkez Mahallelere ait yapısal risk haritalarının, gerçek veriler ve bilimsel metotlar kullanılarak, hızlı değerlendirme yöntemleriyle belirlenmesi ve her mahalleye ait yapısal ve deprem risk haritalarının oluşturulmasıdır. Bu projenin akademik amacı; elde edilecek detaylı veri bankası yardımıyla, ülkemiz şartlarına uygun, başka çalışmalara da kolayca adapte edilebilir, yeni, pratik ve etkili bir hızlı yapısal ve deprem risk değerlendirme metodu geliştirmektir ve bu metot geliştirilirken yüksek lisans ve doktora öğrencileri yetiştirmektir.”dedi.
Bu samimi ve fedakâr gayret demek ki yaşananları yakından izleyen bir irade tarafından da gözden kaçmamış olacak ki, Alyamaç hocamıza gün geçtikçe destek büyüyor.
Şehrimiz için gurur kaynağı olan Hocamızı Hakimiyet Gazetesi olarak tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz…