Aynı Görüntüler Olmasın…

Yaz mevsimi ile birlikte piknik ve tatil sezonunun başlayacak olması nedeniyle her yıl çevre kirliliği ile gündeme gelen Hazar Gölü ve çevresinde kurumların nasıl bir çalışma yapacakları henüz netleşmedi. Vatandaşlar, her yıl yaşanan ve medyaya yansıyan olumsuzlukların tekrar etmemesi için bir eylem planı çerçevesinde ve tüm sezonu kapsayan sürdürülebilir çalışmalar yapılmasını istiyorlar.

Aynı Görüntüler Olmasın…

Kübra Kabukçu/İlimizin tarih ve turizm merkezi olan Harput'ta Elazığ Belediyesi tarafından başlatılıp sonuçlandırılan  çalışmalar göz doldururken Mayıs ayının sonuna geldiğimiz ve Haziran ayı ile başlayacak yeni sezonla birlikte aynı çalışmanın bir başka turizm cenneti olan Hazar Gölü ve çevresinde de yapılması isteniyor. 

İlimiz tarihi değerleri, doğal güzellikleri ve turizm potansiyelleri ile birçok zenginliği barındırıyor. Pandemi döneminin sona ermesi ve normal dönemin başlaması ile birlikte turizm sektöründe yaşanması beklenen hareketlilik için şehrimizin ne kadar hazır olup olmadığı tartışılmaya başlandı. 

ESKİ MANZARALAR YAŞANMASIN 

Harput’un yeni yüzü ile yeni turizm sezonunda misafirlerini ağırlamaya hazırlanırken bir başka güzellik kaynağımız olan ve çevresinde kamu kurumları ile özel şahıslara ait çok sayıda tesis ve yazlık bulunan Hazar Gölü ve çevresinin tatil ve piknik sezonuna ne kadar hazır olduğu tartışma konusu oldu. Geçtiğimiz sezonlarda; temizlik yapılmayan göl çevresi, haftalarca alınmayan çöpler, göl suyunun kirletilmesi, piknik alanlarının bakımsızlığı görüntüleri basın yayın organları ile sosyal medyaya yansımış ve kamuoyundan tepki almıştı.

Aynı Görüntüler Olmasın…

BÜTÜN KURUMLAR SEFERBER OLMALI 

Yaşanan çevre kirlilikleri nedeniyle geçtiğimiz dönemlerde hak ettiği değeri bir türlü göremeyen Hazar Gölü için, bu yıl nasıl bir çalışma yapılacağı hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.  Havaların ısınması ile birlikle halkımızın piknik ve mesire alanlarını sıklıkla kullanacağını, bu alanların sezon başlamadan önce genel anlamda bahar temizliği ile birlikle bakım ve onarımlarının yapılması gerektiği gerçeği gözler önüne serilirken, bu tür çalışmaların sadece Sivrice Kaymakamlığı ve Sivrice Belediyesinin yapacağı çalışmalar ile üstesinden gelebileceği bir sorun olmadığı ifade ediliyor. 

Aynı Görüntüler Olmasın…

ELEMAN İSTİHDAM EDİLMELİ

Yaklaşık 6 ay süren yaz sezonunda Hazar Gölü çevresi ile piknik alanları ve parkların bakım, onarım ve temizlik işlerinin belirli bir kuruma havale etmek yerine geçtiğimiz yıllarda Valilik bünyesinde kurulan Hazar Gölü ve Çevresi Koruma Derneği marifetiyle İŞKUR tarafından altı ay istihdam edilecek personeller ile bu sorunların tümüyle giderilebileceği ve çevre kirliliğinin önüne geçilebileceği ifade ediliyor. 

GÜNDEME ALINMALI

Hazar gölünün suyu ile  çevresindeki piknik alanlarının  kirliliği ve bakımsızlığı konusunda geçmişten bu güne devam eden olumsuz bir algı bulunduğunu ifade eden uzmanlar, bu algının yıkılması için kurumların hem sahada hem de tanıtımda yeni bir atağa geçmeleri gerektiğini belirtiyorlar. 

Özellikle yaz sezonu öncesi bütün kurumların katılacağı bir değerlendirme toplantısı yapılmalı ve eksiklikler tespit edilmeli. Olumsuz algının ortadan kalkmasının birinci şartının Hazar Gölü ve çevresinin olumsuz görüntülerden arındırılması olduğuna dikkat çeken uzmanlar, özellikle Diyarbakır yolu üzerinde bulunan sosyal tesis, otel, restoran ve yazlıkların çöplerinin günlük olarak alınması gerektiğini ifade ediyorlar.

HAZAR GÖLÜ, KURUMLARIN SINAVI OLACAK

Elazığ Valisi Ömer Toraman’ın turizm beldeleri başta olmak üzere ilimizin imajını olumsuz etkileyebilecek bu tür konularda hassas olması nedeniyle bu yaz döneminde Hazar Gölü için ayrı bir çalışma yapılması ve yaşanan olumsuzlukların giderilmesi bekleniyor. Bölgesinde önemli bir konumda olan ve turistlerin ilimize gelerek bu güzellikleri görmesinin sağlanması noktasında özellikle ulusal anlamda tanıtımlar yapılmalı ve büyük tur şirketleri ile toplantılar düzenlenmeli. 

ÇEVRE ZABITASI GÖREV YAPMALI

Bölgenin daha temiz olması ve hem yazlıklarda oturan insanların hem de piknik ve yüzme amacıyla gelen insanların çevre konusunda bilgilendirilmeleri için çevre zabıtalarının görevlendirilmesi gerektiğini Hakimiyet Gazetesi olarak geçtiğimiz dönemlerde de gündeme getirmiştik. Çevre zabıtalarının yaz aylarında aktif olarak görev yapmasının önemini anlatmış ve yaşanan çevre kirliliğinin azalacağını ifade etmiştik. Bu nedenle vatandaşlar, bu konuda sadece Sivrice Belediyesi’nin değil, ilgili bütün kurumların aktif bir şekilde görev almasını istiyor.
Aynı Görüntüler Olmasın…
DENETİM MEKANİZMASI ETKİN OLMALI

İlimizin yazlık turizm beldesi olan ve gözbebeğimiz gibi korumak durumunda olduğumuz Hazar Gölü’nün sezon boyunca halkımızın her yönüyle memnun olacağı bir mekan haline getirmek amacıyla kurumların çalışmaları ile birlikte, bu faaliyetleri denetleyen ve eksiklikleri anında ilgili birimlere ileten bir denetim mekanizmasının olması ve bu birimin etkin bir çalışma ortaya koymasının geçmişte yaşanan olumsuzlukların önüne geçmekte faydalı olacağını ifade eden vatandaşlar, bu konuda Elazığ Valiliği bünyesinde, İl Özel İdaresi, Sivrice Kaymakamlığı, Sivrice Belediyesi ve bölgede bulunan turizm işletme yetkililerinden oluşan  bir komisyonun oluşturulmasının sorunun çözümünde etkili olacağını dile getirdiler.